Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Λίπη

ΤΑ ΛΙΠΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ
Τα είδη των λιπών
  • Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα παίζουν σημαντικό ρόλο στις ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως:
    • στη ρύθμιση του μεταβολισμού της χοληστερόλης
    • στο ρυθμό ανανέωσης των κυττάρων
    • στη βελτίωση της όρασης και της εγκεφαλικής λειτουργία 

ΛΙΝΟΛΕΙΚΟ ΟΞΥ (ω-6)
  • ηλιέλαιο
  • καρδαμέλαιο
  • καλαμποκέλαιο
Α-ΛΙΝΟΛΕΝΙΚΟ ΟΞΥ (ω-3)
  • Λιπαρά ψάρια και το ιχθυέλαιο
  • πράσινα λαχανικά
  • κραμβέλαιο
  • Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα
  • Θεωρούνται "ουδέτερα", όσον αφορά στη χοληστερόλη στο αίμα. Δεν την αυξάνουν, αλλά ούτε συμβάλλουν στη μείωση της.
  • Βρίσκονται στο ελαιόλαδο - το οποίο έχει ευεργετική επίδραση στον οργανισμό, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικές ουσίες (πολυφαινόλες).
Κορεσμένα λιπαρά οξέα
  • Αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και ο βαθμός της αύξησης αυτής εξαρτάται από την ποσότητά τους στη διατροφή.
  • Βρίσκονται κυρίως στα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως στην κρέμα γάλακτος, στα τυριά, στο βούτυρο καθώς επίσης στο κρέας και τα προϊόντα του.
Τι είναι το κρυμμένο λίπος;
Ορισμένες τροφές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη:
  1. το βούτυρο
  2. τα έλαια
  3. η μαγιονέζα
  4. η μαργαρίνη
  5. το εμφανές λίπος στο κρέας.
Σε άλλες τροφές η περιεκτικότητα σε λίπος μπορεί να είναι υψηλή, αλλά όχι εμφανής. Αυτό είναι ως γνωστό το κρυμμένο λίπος:
  1. το πλήρες γάλα
  2. το τυρί
  3. οι ξηροί καρποί
  4. τα γλυκά
  5. τα πατατάκια
  6. έτοιμα τρόφιμα
περιέχουν σημαντικές ποσότητες κρυμμένου λίπους

http://www.personaldiet.gr/fat

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...