Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Γιατί τα σύννεφα έχουν διαφορετικά σχήματα;

Με δυο λόγια, το σχήμα των νεφών περιγράφει το χρονικό της δημιουργίας τους. Τα σύννεφα δημιουργούνται όταν ψύχεται ο αέρας. Καθώς ο ψυχρός αέρας περιέχει λιγότερους υδρατμούς απ’ότι ο θερμός , οι πλεονάζοντες υδρατμοί μετατρέπονται σε σταγονίδια, που αργά αργά πέφτουν στη γη μέσω του αέρα.

Για τα περισσότερα σύννεφα, η ψύξη είναι αποτέλεσμα της ανοδικής πορείας του αέρα σε επίπεδα όπου η πίεση είναι χαμηλότερη και επομένως η θερμοκρασία πέφτει. Η ταχύτητα ανόδου του αέρα καθορίζει το σχήμα των νεφών. Αν η ταχύτητα είναι μεγάλη, τότε δημιουργούνται νέφη – σωρείτες, που θυμίζουν λευκά κουνουπίδια με μαύρη βάση και ξεχωρίζουν για το ύψος τους παρά για το πλάτος τους. Αν η ταχύτητα ανόδου είναι μικρή - συχνά πάνω από μεγάλες εκτάσεις και σε συνδυασμό με την κίνηση μιας θερμότερης αέριας μάζας που «γλιστρά» πάνω από μια ψυχρότερη, τότε έχουμε πολλά μικρά σταγονίδια που δημιουργούν νέφη – στρώματα. Πρόκειται για σκοτεινότερα και αρκετά απλωμένα σύννεφα , που εκτείνονται στον ουρανό σε οριζόντιες πεπλατυσμένες στρώσεις.

Το σχήμα κάθε τύπου νέφους αποτυπώνει και την επίδραση της θερμοκρασίας της επιφάνειας πάνω από την οποία κινήθηκε ο αέρας.

Ψηλά στην ατμόσφαιρα ο αέρας είναι αλλού σταθερός και αλλού ασταθής, ανακόπτοντας έτσι ή ενισχύοντας, κατά περίπτωση, τα ανοδικά ρεύματα. Επομένως λοιπόν το σχήμα των νεφών προσδιορίζεται γενικά από τη θερμοκρασία και τη ανοδική κίνηση του αέρα.

 http://www.ygeiaoikologiamag.gr/oikologia

3 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...