Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Ασθενής παρασκεύαζε αλκοόλ στο έντερό του

Χρειάστηκαν πέντε χρόνια εξετάσεων μέχρι να διαπιστωθεί γιατί ένας άνδρας 61 ετών στο Τέξας ήταν μόνιμα μεθυσμένος, ακόμα κι όταν δεν είχε πιει σταγόνα αλκοόλ. Ο μεθυσμένος ασθενής έπασχε από το σύνδρομο εντερικής ζύμωσης, «ένα μάλλον άγνωστο φαινόμενο στη Δυτική ιατρική», αναφέρουν οι γιατροί που έλυσαν το μυστήριο στο International Journal of Clinical Medicine. «Ελάχιστα άρθρα έχουν γραφεί για αυτό το σύνδρομο και τα περισσότερα είναι ανεκδοτολογικά» γράφουν οι ερευνητές στο Κολέγιο Panola του Τέξας. Το περιστατικό που εξετάζουν είναι το πρώτο που μελετάται επιστημονικά. Για αρκετά χρόνια, ο άτυχος άνδρας δυσκολευόταν να πείσει τους γιατρούς ότι δεν ήταν αλκοολικός και δεν έπινε κρυφά. Η σύζυγος του ασθενή, νοσοκόμα στο επάγγελμα, τον υπέβαλλε συχνά σε αλκοτέστ.

Ακόμα κι αν δεν είχε πιει καθόλου, η συγκέντρωση στο αίμα του έφτανε το 0,40, πέντε φορές πάνω από το νόμιμο όριο για τους οδηγούς. Το μυστήριο λύθηκε τελικά το 2010, όταν οι γιατροί...
τον έθεσαν υπό 24ωρη παρακολούθηση, χωρίς να επιτρέπουν καν τους επισκέπτες. Το μπαράζ εργαστηριακών εξετάσεων αποκάλυψε τελικά ότι το πεπτικό σύστημα του ασθενή λειτουργούσε ως ζυθοποιείο. Το έντερό του διαπιστώθηκε ότι φιλοξενούσε έναν τεράστιο πληθυσμό του σακχαρομύκητα Saccharomyces cerevisiae, περισσότερο γνωστού ως μαγειρική μαγιά.

Η μονοκύτταρη αυτή ζύμη χρησιμοποιείται ευρέως στη ζυθοποιία, την οινοποιία και την αρτοποιεία, χάρη στην ικανότητά της να ζυμώνει τους υδατάνθρακες και να τους μετατρέπει σε αιθανόλη. Έπειτα από τη χορήγηση αντιμυκητιακών φαρμάκων, το πρόβλημα υποχώρησε και τα επίπεδα αιθανόλης στο αίμα του ασθενή μηδενίστηκαν. Οι ερευνητές καλούν τώρα τους γαστρεντερολόγους να έχουν υπόψη τους το φαινόμενο. «Πρόκειται για ένα σπάνιο σύνδρομο, το οποίο όμως θα πρέπει να είναι δυνατό να αναγνωριστεί, καθώς έχει κοινωνικές συνέπειες όπως απόλυση, δυσκολίες στις σχέσεις, στίγμα, πιθανώς ακόμα και σύλληψη και φυλάκιση» γράφουν.

 http://perierga.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...