Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Οι ημικρανίες μπορεί να βλάψουν τον εγκέφαλο

Οι ημικρανίες μπορεί να προκαλούν μόνιμες βλάβες στον εγκέφαλο, υποστηρίζουν επιστήμονες από τη Δανία, οι οποίοι πραγματοποίησαν συνδυασμένη ανάλυση 19 προγενέστερων μελετών.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Neurology», οι πάσχοντες από ημικρανία έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν δυσμορφίες στην λευκή ουσία του εγκεφάλου και αλλοιώσεις στον εγκέφαλο, σε σύγκριση με όσους δεν ταλαιπωρούνται από αυτή τη μορφή κεφαλαλγίας.

Υπολογίζεται ότι το 10-15% του γενικού πληθυσμού πάσχει από ημικρανία.

«Παραδοσιακά η ημικρανία θεωρείται μία καλοήθης διαταραχή, δίχως μακροπρόθεσμες συνέπειες στον εγκέφαλο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μασούντ Ασίνα, από τη Σχολή Υγείας & Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.

«Η μετανάλυσή μας, όμως, υποδηλώνει ότι στην πραγματικότητα μπορεί να αλλάξει δια παντός την δομή του εγκεφάλου - και μάλιστα με πολλούς τρόπους».

Όπως έδειξαν οι μελέτες, η ημικρανία με αύρα αυξάνει κατά 68% τον κίνδυνο βλαβών στην λευκή ουσία του εγκεφάλου, ενώ αυτή δίχως αύρα τον αυξάνει κατά 34%.

Αντίστοιχα, ο κίνδυνος αλλοιώσεων που μοιάζουν με μικρά έμφρακτα στον εγκέφαλο (μίνι εγκεφαλικά) αυξάνεται κατά 44% σε όσους πάσχουν από ημικρανία με αύρα, έναντι όσων έχουν ημικρανία δίχως αύρα.

Οι αλλαγές στον όγκο του εγκεφάλου, τέλος, επίσης είναι πιθανότερες στους πάσχοντες από ημικρανία (με ή χωρίς αύρα) έναντι όσων δεν παθαίνουν ημικρανία.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η ημικρανία μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για δομικές αλλοιώσεις στον εγκέφαλο», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Και προσθέτουν πως απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να αποσαφηνιστεί η διαφορετική επίδραση της ημικρανίας με ή χωρίς αύρα, ο ρόλος της συχνότητας των ημικρανικών κρίσεων και η διαχρονική εξέλιξη των αλλοιώσεων.

http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=1&articleID=17766&la=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...