Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Το βούρτσισμα των παιδικών δοντιών

Το βούρτσισμα των δοντιών θα πρέπει να αρχίζει από τη στιγμή που τα πρώτα δόντια κάνουν την εμφάνισή τους.Η συχνότητα καθαρισμού των δοντιών είναι τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ. Επιλέγουμε τη σωστή οδοντόβουρτσα και οδοντόπαστα για το μικρό μας και αναλαμβάνουμε οι ίδιοι την καθαριότητα της λιλιπούτειας οδοντοστοιχίας.

Πως γίνεται ο καθαρισμός των δοντιών;
Όταν το παιδί είναι περίπου 6 μηνών και τα νεογιλά δόντια του έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους, αρχίζουμε να καθαρίζουμε τα δόντια του με μια βρεγμένη γάζα. Στην ηλικία των 2 ετών, τότε που όλα τα δόντια του παιδιού έχουν ανατείλει, αρχίζουμε να χρησιμοποιούμε την οδοντόβουρτσα. Όσο πιο νωρίς αρχίσει το καθάρισμα των δοντιών του παιδιού, τόσο πιο εύκολα θα του γίνει καθημερινή συνήθεια για όλη την υπόλοιπη ζωή του.


Με ποια κριτήρια επιλέγουμε οδοντόβουρτσα και της οδοντόπαστα;
-Η οδοντόβουρτσα πρέπει να είναι μικρή και μαλακή. Όσο πιο μικρή και μαλακή είναι, τόσο πιο άνετα και εύκολα θα γίνεται το βούρτσισμα για το παιδί.
-Η οδοντόπαστα θα πρέπει να είναι πάντα φθοριούχος. Στην αρχή και μέχρι την ηλικία των 2 ετών η περιεκτικότητα της οδοντόπαστας σε φθόριο πρέπει να είναι 500 ppm, 2 μέχρι 6 ετών τουλάχιστον 1000 ppm, ενώ μετά την ηλικία των 6 ετών το παιδί μπορεί να χρησιμοποιήσει την κανονική οδοντόκρεμα των ενηλίκων (1450 ppm).
-Η ποσότητα της οδοντόπαστας μέχρι την ηλικία των 6 ετών πρέπει να έχει το μέγεθος μπιζελιού. Όσο το παιδί μεγαλώνει και μαθαίνει να μην καταπίνει πια την οδοντόκρεμα, τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κανονική ποσότητα.

Ο ρόλος των γονέων
Τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 7-8 χρόνων δεν έχουν ακόμα αναπτύξει την επιδεξιότητα να βουρτσίζουν μόνα τους τα δόντια τους. Η ευθύνη του βουρτσίσματος των δοντιών των παιδιών στην παιδική ηλικία είναι κατά βάση των γονιών. Τα παιδιά για να συνηθίζουν μπορούν να πλένουν τα δόντια τους μόνα τους το πρωί. Προσοχή! Το βραδινό βούρτσισμα θα πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε από τους γονείς, προκειμένου να γίνεται σχολαστικά και αποτελεσματικά.

Το σωστό Βούρτσισμα βήμα-βήμα
Για να καθαριστούν σωστά όλες οι επιφάνειες των δοντιών, δεν αρκεί μόνο το συχνό βούρτσισμα, αλλά και το σωστό. Ας δούμε πώς γίνεται:
-Τοποθετούμε την οδοντόβουρτσα σε γωνία 45 μοιρών προς τα ούλα, στις εξωτερικές επιφάνειες των δοντιών.
-Πιέζουμε ελαφρά την οδοντόβουρτσα και με μικρές οριζόντιες κινήσεις καθαρίζουμε τα δόντια.
-Το ίδιο κάνουμε και στις εσωτερικές επιφάνειες των δοντιών, ακολουθώντας τις ίδιες κινήσεις.
-Εν συνεχεία, συνεχίζουμε και ολοκληρώνουμε με ιδιαίτερη φροντίδα το καθάρισμα των μασητικών επιφανειών.

Σε ποια ηλικία το παιδί μπορεί να χρησιμοποιήσει οδοντικό νήμα;
Το οδοντικό νήμα χρησιμοποιείται μετά την ηλικία των 8 με 10 ετών, όταν δεν υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού των ούλων.

Πηγή: http://www.babyspace.gr/Article/brush-baby-teeth/151-357.html Συνεργάστηκε ο Παιδοδοντίατος Δρ Νίκος Α. Λυγιδάκης-Υφηγητής Παιδοδοντιατρικής Παν/μίου Leeds, UK-Πρόεδρος Ελληνικής Παιδοδοντικής Εταιρείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...