Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Γιατί το αλμυρό νερό δεν παγώνει; Τι συμβαίνει με το αλάτι;

δημιουργείται πάγοςΓιατί το αλμυρό νερό όπως της θάλασσας δεν παγώνει κάτω από τους 0 βαθμούς; Σε τι συντελεί το αλάτι και αναστέλλει αυτό το πάγωμα του νερού;
Ουσιαστικά αυτό που συμβαίνει είναι, οι κρύσταλλοι του αλατιού, να χαλάνε τη δημιουργία των παγωμένων κρυστάλλων, που δημιουργούνται από το νερό.

Πως δημιουργείται ο πάγος;
Ο πάγος δημιουργείται σε γενικές γραμμές, ως εξής: η θερμοκρασία υπό το μηδέν, επιβραδύνει το ταλάντωμα των μορίων του νερού.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το νερό να γίνεται κρύο (άλλα όχι παγωμένο).
Αν τώρα επιμείνει η θερμοκρασία υπό το μηδέν, σταδιακά τα μόρια επιβραδύνονται κι άλλο, με αποτέλεσμα η επιβράδυνση να είναι πολύ μεγάλη. Αυτό είναι καταλυτικός παράγοντας και ευνοϊκός για να "δέσουν" τα μόρια μεταξύ τους και να δημιουργήσουν παγωμένους κρυστάλλους!

Αυτοί οι παγωμένοι κρύσταλλοι, σταδιακά, "δένουν" μεταξύ τους γειτονικά, κι έτσι έχουμε πάγο.

Στην περίπτωσή μας, για να δημιουργηθούν παγωμένοι κρύσταλλοι, θα πρέπει τα μόρια του νερού να αρχίσουν να επιβραδύνουν τρομερά και να κινούνται πολύ πολύ αργά. Αυτές είναι "ευνοϊκές" συνθήκες που βοηθούν στο να δέσουν.

Δηλαδή απλά και σε γενικές γραμμές, πιο αργή κίνηση, σημαίνει και πιο παγωμένο.

Γιατί δεν παγώνει το αλμυρό νερό;
Αυτό που γίνεται με το αλάτι λοιπόν, είναι το εξής:
ενώ η θερμοκρασία επιβραδύνει την κίνηση των μορίων του νερού (γίνεται κρύο αλλά όχι πάγος), τότε τα μόρια του άλατος, δεν επιτρέπουν τη δημιουργία παγωμένων κρυστάλλων.

Δεν αφήνουν δηλαδή τα μόρια του αλατιού, να επιβραδύνουν κι άλλο την κίνησή τους τα μόρια του νερού, να φτάσουν κοινώς σε τέτοια μείωση της κίνησης, ώστε να "δέσουν" και να έχουμε ψύξη(άρα και παγωμένους κρυστάλλους)! Σκεφτείτε το δηλαδή σαν να λειτουργεί "παρασιτικά". Όπως επίσης ακόμα και με μεγάλη επιβράδυνση, που είναι πολύ εύκολο να "δέσουν", δεν τα αφήνουν.

Το αλμυρό νερό δεν παγώνει ποτέ;
Παγώνει! Αλλά όχι στους 0 βαθμούς Κελσίου, αλλά στους -21 περίπου.

Τι συμβαίνει αν ρίξουμε αλάτι στον πάγο;
Αυτό που συμβαίνει είναι να τον λιώνει. Πως τον λιώνει; Σπάζοντας απλά τους δεσμούς των παγωμένων κρυστάλλων("δεμένων μορίων") και έπειτα διασπώντας τους, αφού καταφέρνουν τα μόρια του άλατος και κινούνται, αναμειγμένα στα μόρια των παγωμένων κρυστάλλων.


Έτσι, σταδιακά σπάει η διασύνδεσή τους και επανέρχεται σε υγρή μορφή ο πάγος, αφού "επεμβαίνει" το αλάτι, τα διασπά  και έπειτα "παρασιτεί" και δεν αφήνει να ξαναδέσουν.

http://coolweb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...