Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Πρωτεΐνες

ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ;
  • Καταλυτική δράση: Tα ένζυμα είναι πρωτεϊνικής σύστασης και επιταχύνουν τις χημικές διαδικασίες μέσα στο κύτταρο.
  • Μεταφορείς άλλων χημικών ουσιών: H αιμοσφαιρίνη μεταφέρει οξυγόνο, η τρανσφερίνη σίδηρο
  • Αποθηκευτική: Το ήπαρ, οι μύες και το έντερο είναι πλούσια σε φεριττίνη, μία πρωτεΐνη που αποθηκεύει σίδηρο.
  • Αμυντική: Όλα τα αντισώματα του οργανισμού είναι πρωτεϊνικής σύστασης.
  • Δομική: το κολλαγόνο και η ελαστίνη είναι πρωτεϊνικής σύστασης.
apple ΑΜΙΝΟΞΕΑ
Oι πρωτεΐνες σχηματίζονται από συνένωση πολλών μικρότερων μορίων, των αμινοξέων
- 20 Αμινοξέα
- 9 Απαραίτητα, τα οποία δεν είναι δυνατόν να σχηματιστούν στον ανθρώπινο οργανισμό και πρέπει να τα πάρουμε από τις τροφές:
  • Λευκίνη
  • Ισολευκίνη
  • Βαλίνη
  • Λυσίνη
  • Θρεονίνη
  • Μεθειονίνη
  • Φαινυλαλανίνη
  • Τρυπτοφάνη
  • Ιστιδίνη.
apple ΑΝΑΓΚΗ ΣΕ ΠΡΩΤΕΙΝΕΣ ΑΝΑ ΧΙΛΙΟΓΡΑΜΜΟ ΒΑΡΟΥΣ ΣΩΜΑΤΟΣ
  • Βασική ανάγκη (ενήλικες): 0,8 g/kg – 1,0 g/kg
  • Αθλητές αντοχής: 1,1 g/kg – 1,4 g/kg
  • Αθλήματα δύναμης: 1,6 g/kg – 2,0 g/kg
Πηγές υψηλής ποιότητας πρωτεϊνών (περιέχουν όλο το φάσμα των απαραίτητων αμινοξέων):
  1. τα αυγά
  2. το γάλα
  3. το κόκκινο κρέας
  4. το ψάρι
  5. τα πουλερικά
Πηγές μέσης ποιότητας πρωτεϊνών:
  1. η σόγια
  2. τα γαλακτοκομικά
  3. το ρύζι
  4. τα δημητριακά
  5. τα όσπρια
  6. το ψωμί
  7. η πατάτα
apple ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ
  • τα φασόλια με το ρύζι
  • ο αρακάς με το καλαμπόκι
  • το ψωμί με τις φακές
  • τα δημητριακά με το γάλα
Οι συνδυασμοί αυτοί μπορούν να αποδώσουν πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας

http://www.personaldiet.gr/proteins

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...