Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Πώς βλέπουν οι κουκουβάγιες τη νύχτα;

Πως μπορούν και βλέπουν οι κουκουβάγιες ενώ είναι σχεδόν πίσσα σκοτάδι; Είναι πραγματικά εντυπωσιακό, βλέπουν σχεδόν σαν να είναι μέρα!
 
Επειδή οι περισσότερες κουκουβάγιες δραστηριοποιούνται τη νύχτα, τα μάτια τους πρέπει να είναι πολύ αποδοτικά στο να συλλέγουν και να επεξεργάζονται το φως.



Αυτή η εξαιρετική ικανότητα ξεκινάει από ένα μεγάλο κερατοειδή χιτώνα (το διάφανο εξωτερικό επίστρωμα του ματιού) και την κόρη (το άνοιγμα στο κέντρο του ματιού). Όταν η κόρη γίνεται μεγαλύτερη, περισσότερο φως περνάει δια μέσου του φακού και πάνω στο μεγάλο αμφιβληστροειδή χιτώνα (που αποτελεί έναν φωτεινό και ευαίσθητο ιστό πάνω στον οποίο σχηματίζονται οι εικόνες).


Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας του ματιού μίας κουκουβάγιας έχει πάρα πολλά κύτταρα με ευαισθησία στο φως. Τα συγκεκριμένα κύτταρα είναι πολύ ευαίσθητα στο φως και στην οποιανδήποτε κίνηση, αλλά δεν αντιδρούν καλά στο χρώμα.

Γι’ αυτό το λόγο οι κουκουβάγιες βλέπουν σε ένα περιορισμένο φάσμα χρωμάτων ή ακόμα και μονόχρωμα!

Για το λόγο του ότι οι κουκουβάγιες έχουν ασυνήθιστα δυνατή όραση τη νύχτα, έχει διατυπωθεί η άποψη ότι είναι τυφλές σε δυνατό φως.

Αυτό δεν αληθεύει, επειδή η κόρη των ματιών τους μπορεί να προσαρμόζεται, επιτρέποντας τη σωστή ποσότητα φωτός να προσκρούει κάθε φορά στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.

Κάποια είδη κουκουβάγιας μπορούν στην πραγματικότητα να βλέπουν καλύτερα σε δυνατό φως ακόμα και από τους ανθρώπους!

http://aksioperierga.blogspot.com/2011/01/blog-post_6769.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...