Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Γιατί και πως αναπτύσσονται οι μύες μας;

Γιατι αναπτυσσόμαστε μυικά; Γιατί το σώμα μας ωθεί τους μυς μας να αναπτυχθούν; Πως με το γυμναστήριο αναπτύσσονται οι μυς, τι συμβαίνει;
Σίγουρα πάντως, οι μύες μας αναπτύσσονται, όχι για να δείχνουμε πιο ωραίοι! Το σώμα μας, σε καμία περίπτωση δε νοιάζεται για την εμφάνισή μας.

Το μόνο που το ενδιαφέρει είναι να επιβιώνει και αυτός είναι και ο πρωταρχικός στόχος του. Όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα.

Για να μπορεί να επιβιώνει πιο εύκολα, το σώμα έχει αναπτύξει την προσαρμοστική ικανότητα. Μπορεί να προσαρμόζεται στα πάντα και να συνηθίζει, με την πάροδο του χρόνο, όλες τις καταστάσεις στις οποίες εκτίθεται, ακόμη και τις πιο αντίξοες.
Αυτό συμβαίνει και όταν γυμναζόμαστε σωστά με βάρη.
γυμναστική βάρη

Πιο αναλυτικά: Όταν σηκώνουμε σωστά τα βάρη στο γυμναστήριο,κάποια στιγμή φτάνουμε στην κόπωση. Κόπωση είναι η κατάσταση κατά την οποία η δύναμή μας έχει εξαντληθεί εντελώς και όσο και αν προσπαθήσουμε, δε μπορούμε από μόνοι μας να σηκώσουμε το βάρος ξανά.
κόπωση με βάρη
Για παράδειγμα,αν πάρουμε ένα βάρος, το οποίο μπορούμε να σηκώσουμε 8 φορές (οι φορές αυτές λέγονται επαναλήψεις) τότε η κόπωση θα επέλθει στην 8η επανάληψη και εκεί φτάνουμε στα όριά μας. Όταν αυτή η διαδικασία γίνεται μέσα στα πλαίσια ενός σωστού συνδυασμού προγράμματος γυμναστικής,το σώμα μας τίθεται σε κατάσταση συναγερμού.

Τι ακριβώς συμβαίνει;

Το σώμα μας δε γνωρίζει πως σηκώνουμε πολλά βάρη με τη θέλησή μας. Αυτό που καταλαβαίνει είναι πως δέχεται μια άγνωστη μεγάλη πίεση, που για να την αντιμετωπίσει ζορίζετε τόσο πολύ, που αναγκάζεται να φτάσει στα όριά του κάθε φορά.
Το σώμα μας είναι φτιαγμένο να αναμένει πάντα τα χειρότερα και να προετοιμάζεται για κάθε πιθανό ενδεχόμενο. Εάν δεν κάνει κάτι σύντομα, την επόμενη φορά μπορεί να μην αντέξουμε αυτή την υπερβολική, για τα δικά του δεδομένα, πίεση.
Αυτός ο φόβος και η έντονη ανησυχία αποτελεί απειλή για την επιβίωσή του. Κινεί λοιπόν τους αμυντικούς του μηχανισμούς, προκειμένου να μας κάνει πιο δυνατούς, έτσι ώστε την επόμενη φορά να μπορούμε να χειριστούμε αυτή την πίεση πιο άνετα από πριν.

Για να μας κάνει πιο δυνατούς, δημιουργεί μυική μάζα. Όντως, αν κάνουμε τα πάντα σωστά,την επόμενη φορά θα δούμε πως εκεί που μπορούσαμε να σηκώσουμε το βάρος 8 φορές, τώρα θα μπορούμε να το σηκώσουμε 9.

Τι συνέβη;

μυική μάζα
Το σώμα μας προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα και μας έκανε πιο δυνατούς. Για να συμβεί όλο αυτό, είναι απαραίτητο να φτάνουμε κάθε φορά στην κόπωση. Πρέπει να φτάνουμε το σώμα στα όριά του κάθε φορά, προκειμένου να το πείθουμε ότι όντως υπάρχει απειλή, έτσι ώστε να το αναγκάζουμε να αμυνθεί και να μας κάνει δυνατότερους, χαρίζοντας μας νέους μύες.

Αυτή την τεχνική εφαρμόζουν όλοι οι bodybuilders. Δημιουργούν από μόνοι τους ψευδείς απειλές στο σώμα τους και το αναγκάζουν να αμυνθεί σε αυτές, για να τους χαρίσει μυικό ιστό και αυτός είναι και ο λόγος που μπορούμε και αναπτυσσόμαστε μυικά!

http://coolweb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...