Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Μικρόβια σε νομίσματα και χαρτονομίσματα: Κίνδυνοι και προφύλαξη

Τα νομίσματα και χαρτονομίσματα, που περνούν από πολλά χέρια, έχουν πάνω τους διάφορα μικρόβια. Πολλοί διερωτώνται τι είδους μικρόβια είναι αυτά, πόσο επικίνδυνα είναι και ποιες ασθένειες μπορούν να προκαλέσουν.
Η μετάδοση μικροβίων στον άνθρωπο είναι πιθανή, από οποιαδήποτε επιφάνεια στην οποία υπάρχουν μικρόβια. Τα μικρόβια αυτά μπορεί να είναι βακτήρια, ιοί, μύκητες ή παράσιτα.
Ο αριθμός των μικροβίων που μεταφέρονται από τα νομίσματα ή τα χαρτονομίσματα στον άνθρωπο, εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η συνολική ποσότητα μικροοργανισμών που υπάρχουν όταν γίνεται η επαφή και η ικανότητα των συγκεκριμένων μικροβίων να επιβιώνουν στο ξηρό περιβάλλον των χρημάτων.

Ο κίνδυνος μόλυνσης του ατόμου που έρχεται σε επαφή με μικρόβια των χαρτονομισμάτων και των νομισμάτων, εξαρτάται από το είδος και την επιθετικότητα των μικροβίων, τον αριθμό των μικροβίων που μεταφέρονται στα χέρια και την κατάσταση της άμυνας ου σώματος του ατόμου (ανοσοποιητικό σύστημα).

Ακόμη ένας παράγοντας, που είναι σημαντικό για τον κίνδυνο μόλυνσης, είναι ο τρόπος επαφής των ανθρώπων με τα λεφτά και η πόρτα εισόδου των μικροβίων στον οργανισμό τους. Η επαφή με τα χέρια και τα δάκτυλα είναι ο κυριότερος και συνηθέστερος τρόπος, με τον οποίο τα μικρόβια μεταφέρονται στο ανθρώπινο σώμα.

Ωστόσο υπάρχουν και οι περιπτώσεις ανθρώπων που εισπνέουν ναρκωτικά, όπως η κοκαΐνη, δηλαδή σνιφάρουν ουσίες, χρησιμοποιώντας χαρτονομίσματα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τα μικρόβια από το χαρτονόμισμα εισέρχονται ευθέως στη μύτη, στο άνω αναπνευστικό σύστημα και στους πνεύμονες, δημιουργώντας μεγαλύτερους κίνδυνους μόλυνσης.

Ο αριθμός των μικροβίων σε διάφορα νομίσματα ή χαρτονομίσματα μπορεί να ποικίλει πολύ. Για παράδειγμα, στους ιούς, ο αριθμός τους, δυνατόν να κυμαίνεται από 10 έως 100.000. Στις περιπτώσεις βακτηρίων, σε νομίσματα δυνατόν να υπάρχουν μέχρι 1000, ενώ στα χαρτονομίσματα ο αριθμός αυτός, μπορεί να ανέλθει σε μερικά εκατομμύρια.

Ο αριθμός των μικροβίων στα χρήματα εξαρτάται βέβαια από το υλικό από το οποίο αυτά είναι κατασκευασμένα. Η δυνατότητα των μικροβίων να επιβιώνουν στο περιβάλλον που μεταφέρονται, καθορίζει και τη δύναμή τους, να προκαλούν μολύνσεις.

Δεν έχουμε σήμερα πλήρη εικόνα, για τα διάφορα είδη των μικροοργανισμών που υπάρχουν σε νομίσματα και χαρτονομίσματα. Επίσης δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία, για τη διάρκεια επιβίωσης τους.

Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι εκκρίσεις από τη μύτη, που έφτασαν σε χαρτονομίσματα, περιείχαν ιούς της γρίπης, που ήσαν ικανοί να επιβιώνουν σε αυτά για 17 μέρες.

Βλέπουμε λοιπόν ότι ο πρόβλημα των μικρόβιων σε νομίσματα και χαρτονομίσματα χρειάζεται προσοχή.

Παρά το γεγονός ότι χρειάζονται ακόμη μελέτες για τις επιπτώσεις τους στην υγεία μας, είναι βέβαιο ότι: 
  •  Απαιτείται πλύσιμο των χεριών μετά την επαφή με νομίσματα και χαρτονομίσματα 
  • Πριν το πλύσιμο αυτό, δεν πρέπει να βάζουμε τα δάχτυλα στο στόμα, στα μάτια ή στη μύτη 
  • Προτού φάμε κάτι να πλένουμε καλά τα χέρια μας  

http://www.medlook.net/article.asp?item_id=3293

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...