Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Συνεργάζονται μεταξύ τους οι αράχνες;

Ποτέ δε βλέπουμε πολλές αράχνες στον ίδιο ιστό. Υπάρχουν αράχνες που δεν είναι «επιθετικοί ατομιστές» και λειτουργούν πιο συλλογικά;

Από τα σχεδόν 40.000 γνωστά είδη αραχνών, οι βιολόγοι γνωρίζουν περίπου 20 είδη τα οποία ζουν σε μεγάλες αποικίες, που μπορούν να φτάσουν μέχρι και αρκετές χιλιάδες άτομα.

Ορισμένα αφρικανικά και ασιατικά είδη του γένους Stegodyphus συμβιώνουν αρμονικά σε μεγάλους τρισδιάστατους ιστούς, που μπορεί να περιβάλλουν ακόμη και ένα ολόκληρο δέντρο. Οι αράχνες φροντίζουν και συντηρούν τον ιστό τους από κοινού. Εναλλάσσονται στη φροντίδα των μικρών τους και μοιράζονται τη λεία που αιχμαλωτίζουν.

Πρόσφατα, μάλιστα, ανακαλύφθηκε ένα νέο κοινωνικό είδος στο Εκουαδόρ της Νότιας Αμερικής, το Theridion nigroannulatum. Αυτές οι αράχνες φτιάχνουν κοινωνίες που θυμίζουν τις αντίστοιχες κοινωνικών εντόμων όπως οι μέλισσες, τα μυρμήγκια και οι τερμίτες. Τα θηλυκά έχουν δύο διαφορετικά μεγέθη, κάτι που δείχνει ότι υφίσταται ένα σύστημα καστών, καθώς και ένα σύστημα καταμερισμού εργασίας, όπως και στα άλλα κοινωνικά έντομα. Τέλος, μεμονωμένα άτομα ενδέχεται να συνεργάζονται με άλλα είδη αραχνών, καθώς υπάρχουν μικρές αράχνες που τρέφονται από τη λεία που αιχμαλωτίζεται σε ιστούς μεγάλων αραχνών.

Αυτό ισχύει, για παράδειγμα, για τις αράχνες του γένους Argyrodes, που συχνά ζουν στον ιστό των πολύ μεγαλύτερων αραχνών του γένους Nephila. Οι μικρές αράχνες τρέφονται από τα πολύ μικρά έντομα που αιχμαλωτίζονται στον ιστό, καθαρίζοντάς τον έτσι από ζωύφια που δεν τα τρώνε οι μεγάλες αράχνες.

http://www.scienceillustrated.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...