Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Το πρωινό με πρωτεΐνες μειώνει την όρεξη στο υπόλοιπο της ημέρας

Το πρωινό θεωρείται το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, αν και ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το 25% των ανθρώπων το παραλείπουν. Μάλιστα, σύμφωνα με την καθηγήτρια ενδοκρινολογίας Ντανιέλα Γιακουμπόβιτς το πλούσιο πρωινό μπορεί να μας κάνει να χάσουμε κιλά, αρκεί να το τρώμε πριν από τις 9 το χειμώνα ή πριν τις 10 το καλοκαίρι.

Τώρα, μια νέα μελέτη που έγινε από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μιζούρι καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ένα πλούσιο σε πρωτεΐνες πρωινό μπορεί –σε αντίθεση με τους υδατάνθρακες και τις τροφές που περιέχουν πολλές φυτικές ίνες– να καταπολεμήσει πιο αποτελεσματικά το τσιμπολόγημα στο υπόλοιπο της ημέρας και να βοηθήσει στο αδυνάτισμα.

Κατά τους επιστήμονες, η κατανάλωση τροφών με πρωτεΐνες, όπως για παράδειγμα τα αυγά, περιορίζει την όρεξη και άρα τις θερμίδες που πρόκειται να καταναλώσουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό δεν φαίνεται ότι μπορούν να το επιτύχουν οι υδατάνθρακες, ακόμα και «καλοί», δηλαδή αυτοί που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Η μελέτης παρουσιάστηκε στην ετήσια επιστημονική συνάντηση της ObesitySocietyπου έγινε στην Ατλάντα.

Πρωτεΐνες και αδυνάτισμα

Στο πλαίσιο της μελέτης, έλαβαν μέρος γυναίκες ηλικίας 18-55 ετών. Οι εθελόντριες μοιράστηκαν σε τρεις ομάδες: στην πρώτη δόθηκε για πρωινό μόνο ένα ποτήρι νερό. Στις άλλες δύο ομάδες, προσφέρθηκε πρωινό 300 θερμίδων και ίσης περιεκτικότητας σε λιπαρά και φυτικές ίνες, διαφορετικής όμως πρωτεϊνικής περιεκτικότητας. Το πρωινό της μιας ομάδας περιελάμβανε 39 γραμμάρια πρωτεΐνες και της άλλης περιελάμβανε 30 γραμμάρια πρωτεΐνες.

Όλες οι γυναίκες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια που αποκάλυπταν το πόσο πεινούσαν πριν από το πρωινό και κάθε 30 λεπτά που μεσολαβούσαν μεταξύ του πρωινού και του μεσημεριανού.

Το μεσημεριανό γεύμα περιελάμβανε τροφές που κατανάλωναν όλες οι εθελόντριες μέχρι να αισθανθούν κορεσμό της πείνας. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι μετά ένα πλούσιο σε πρωτείνες πρωινό, η όρεξη μειωνόταν. Οι εθελόντριες είχαν μικρότερη επιθυμία για φαγητό γιατί πεινούσαν λιγότερο. Αυτό τις έκανε να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες στο μεσημεριανό γεύμα τους. Αυτό όμως δεν συνέβαινε σε όσες έτρωγαν ένα πρωινό με λίγες θερμίδες ή παρέλειπαν το πρωινό.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί είδαν ότι τα 39 γραμμάρια πρωτεϊνών το πρωί – ποσότητα αντίστοιχη με μια ομελέτα με 4 αυγά – βοηθούσε να μειωθεί η πείνα στο υπόλοιπο της ημέρας.

«Η κατανάλωση του πρωτεϊνούχου πρωινού, φάνηκε να βελτιώνει τον έλεγχο της όρεξης, γεγονός που θα μπορούσε να προστατεύσει τις γυναίκες από τα παχυντικά τσιμπολογήματα μέσα στην ημέρα», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης δρ Κέβιν Μάκι.

Στις ΗΠΑ, πολλά άτομα παραλείπουν το πρωινό ή επιλέγουν να φάνε ένα πρωινό με λίγες πρωτείνες διότι δεν υπάρχουν τέτοια έτοιμα φαγητά του εμπορίου», ανέφερε η Χήδερ Λήντι, ερευνήτρια που πήρε μέρος τη μελέτη. «Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι έτοιμα φαγητά του εμπορίου που περιέχουν σημαντικό ποσοστό πρωτεϊνών μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της υπερφαγίας και στο αδυνάτισμα».

Η πιο φημισμένη ερευνήτρια γύρω από το ρόλο του πρωινού στο αδυνάτισμα είναι η Ντανιέλα Γιακουμπόβιτς η οποία έχει γράψει και ένα βιβλίο γι’ αυτό το θέμα. Σύμφωνα με τη Γιακουμπόβιτς, το πρωινό πρέπει να είναι το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας, όταν επικρατούν οι ορμόνες που μετασχηματίσουν τη τροφή σε ενέργεια. Η ερευνήτρια πιστεύει ότι το πρωί μπορούμε να καταναλώσουμε ακόμα και 850 θερμίδες με την προϋπόθεση ότι η βάση του θα είναι οι πρωτείνες και οι φυτικές ίνες.

http://www.healthyliving.gr/2013/11/19/proino-proteines-orexh-diaita/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...