Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Ραντεβού στο ...διάστημα: Η καθημερινότητα του αστροναύτη

Σας έχει περάσει ποτέ από το μυαλό ότι υπάρχουν άνθρωποι που ζουν και εργάζονται στο διάστημα; Πως είναι άραγε η καθημερινότητα των αστροναυτών; Η εκπομπή Space επισκέπτεται τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και έχει τις απαντήσεις.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός αποτελεί το προκεχωρημένο φυλάκιο της ανθρωπότητας. Αποτελεί κοινό πρόγραμμα των διαστημικών οργανισμών της Ευρώπης, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, του Καναδά και της Ρωσίας.

Βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη και το πλήρωμα έχει την ευθύνη για τον ανεφοδιασμό και την υποστήριξη όλων των αποστολών που βρίσκονται στο διάστημα.

Για τα μέλη της αποστολής, ο σταθμός αποτελεί ταυτόχρονα το σπίτι και τον τόπο εργασίας τους. Οι πρωτοπόροι έφτασαν εδώ στις 2 Νοεμβρίου 2000, και από τότε έχουν ακολουθήσει ακόμα 21 ομάδες. Στόχος να διασφαλιστεί η συνεχής ανθρώπινη παρουσία στο διάστημα.

Η πύλη του διαστήματος για τους επίδοξους ευρωπαίους αστροναύτες βρίσκεται στην γερμανική πόλη Κολωνία.

Στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αστροναυτικής εκπαιδεύονται οι αστροναύτες που προορίζονται να επανδρώσουν τις αποστολές του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Ανάμεσά τους και ο Λούκα Περμιτάνο, νέο μέλος της Ευρωπαϊκής υπηρεσίας διαστήματος. Ο Ιταλός αστροναύτης θα παραμείνει φέτος έξι μήνες στο διάστημα, με κύρια αποστολή να επιβλέπει την προσέγγιση των μη επανδρωμένων σκαφών ανεφοδιασμού στον σταθμό.

Οι αστροναύτες βρίσκονται υπό στενή ιατρική παρακολούθηση τόσο κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης όσο και όταν εκτελούν την αποστολή τους. Για κάθε Ευρωπαίο που βρίσκεται στο διάστημα, υπάρχει πάντα κάποιος εξειδικευμένος επιστήμονας στο έδαφος στην Κολωνία, για να τον προσέχει.

Οι αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού ακολουθούν ένα σταθερό καθημερινό πρόγραμμα. Οι ώρες εργασίας και ανάπαυσης καθορίζονται αυστηρά ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος υπερκόπωσης.

Το κυριότερο καθήκον του πληρώματος του διαστημικού σταθμού είναι να φέρει σε πέρας σημαντικές επιστημονικές έρευνες και να εξυπηρετήσει τις αποστολές που βρίσκονται στο διάστημα. Παράλληλα, οι αστροναύτες αφιερώνουν αρκετές ώρες καθημερινά, για τη συντήρηση του σταθμού.

Σε αντίθεση με την εικόνα που έχει ο υπόλοιπος κόσμος, συχνά αναλαμβάνουν καθήκοντα χωρίς λάμψη και πρεστίζ, όπως το να βάζουν ηλεκτρική σκούπα.

Η ζωή στο διάστημα έχει στοιχεία από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Οι αστροναύτες προσπαθούν να ζήσουν μια κανονική ζωή, κάτω από ασυνήθιστες συνθήκες. Το 70% του νερού ανακυκλώνεται και χρησιμοποιείται ξανά. Η έλλειψη βαρύτητας επιτρέπει σε μέλη του πληρώματος να κοιμούνται στο ταβάνι.

Το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού βοηθάει τους επιστήμονες στο έδαφος να ολοκληρώσουν τα πειράματά τους. Οι αστροναύτες παίρνουν και οι ίδιοι μέρος στην διαδικασία.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν και μελετούν το σώμα και τον εγκέφαλο τους, με στόχο να ανακαλύψουν τρόπους καλύτερης προσαρμογής του ανθρώπου στο διάστημα.

Οι επιστήμονες οραματίζονται να μεγιστοποιήσουν τον χρόνο παραμονής των αστροναυτών μακριά από τη Γη. Για τον λόγο αυτό, κεντρικό θέμα της έρευνας είναι η κατανόηση των αντιδράσεων του ανθρώπινου σώματος σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας. Οι μύες και τα κόκαλα δεν λειτουργούν κανονικά και συνήθως ατονούν.

Η μόνη ελπίδα για την μικρότερη δυνατή φθορά των μυών και των οστών είναι η συστηματική άσκηση. Τρέξιμο, ποδηλασία και βάρη αποτελούν μέρος της καθημερινότητας των αστροναυτών. Τα οστά μετά από έξι μήνες στο διάστημα χρειάζονται αντίστοιχο χρόνο αποκατάστασης στη Γη.

Ένας επιπλέον κίνδυνος που αντιμετωπίζουν οι αστροναύτες είναι τα σωματίδια υψηλής ακτινοβολίας, που σφυροκοπούν ανελέητα τον Διεθνή Διαστημικό σταθμό. Η έκθεση στην ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει μορφές καρκίνου, όπως η λευχαιμία. Προς το παρόν, το ιατρικό επιτελείο προσπαθεί να ανακαλύψει άλλες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των διαστημικών πτήσεων.

Το επάγγελμα του αστροναύτη εγκυμονεί κινδύνους αλλά παράλληλα προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις. Η θέα της Γης από το διάστημα, για παράδειγμα: Αξία …ανεκτίμητη.

Αξίζει να δείτε το παρακάτω video:

 http://gr.euronews.com/2013/05/23/living-in-space/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...