Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Τα αναψυκτικά με ζάχαρη αλλάζουν την χημεία του εγκεφάλου

Οι μέχρι τώρα μελέτες έχουν συνδέσει τη μεγάλη κατανάλωση αναψυκτικών με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές ασθένειες, διαβήτη τύπου 2, παραπανίσια κιλά, καρκίνο του προστάτη και του παγκρέατος, μυϊκή αδυναμία και οστεοπόρωση. Να σημειωθεί ότι ένα κουτί σακχαρούχου αναψυκτικού περιέχει 9 κουταλάκια ζάχαρη.

Μάλιστα ο θάνατος μιας γυναίκας στην Νέα Ζηλανδία από ανακοπή καρδιάς πριν τρία χρόνια, έχει αποδοθεί στα 10 λίτρα Coca-Cola που έπινε καθημερινά. Η ποσότητα αυτή περιέχει διπλάσια ποσότητα καφεΐνης από αυτή που θεωρείται ασφαλή και 11πλάσια ποσότητα ζάχαρης σε σχέση με τη συνιστώμενη.

Ο εγκέφαλος

Μια τελευταία μελέτη Αυστραλών επιστημόνων του Πανεπιστημίου Μακουέρι στο Σίδνεϊ, εστίασε στο ρόλο των αναψυκτικών με ζάχαρη που μπορεί να παίζουν στον εγκέφαλο.

Στα πλαίσια των ερευνών τους, οι επιστήμονες χορήγησαν νερό με ζάχαρη σε ποντίκια και διαπίστωσαν ότι τα τρωκτικά έγιναν υπερβολικά δραστήρια. Αναλύοντας στη συνέχεια τον εγκεφαλικό ιστό των ποντικών, βρήκαν ότι η συχνή κατανάλωση ζάχαρης προκάλεσε αλλαγές στα επίπεδα περίπου 300 πρωτεϊνών του εγκεφάλου.



«Τα αναψυκτικά με ζάχαρη καλό θα ήταν να μην καταναλώνονται καθημερινά αλλά ως μια στο τόσο», ανέφερε η ερευνήτρια δρ Τζέιν Φράνκλιν. «Για πολλούς ενηλίκους, τα σακχαρούχα αναψυκτικά αποτελούν μέρος της καθημερινής τους διατροφής. Η μελέτη μας δείχνει ότι η μακροχρόνια κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών αντί για νερό, μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμες αλλαγές στη συμπεριφορά και στη χημεία του εγκεφάλου».

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013 από Σουηδούς ερευνητές βρήκε ότι πίνοντας μόνο ένα αναψυκτικό με ζάχαρη την ημέρα μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος για προστάτη σε έναν άνδρα κατά 40%. Η ίδια καθημερινή κατανάλωση αυξάνει 19% τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο. Τα αναψυκτικά αυτά συνδέονται επίσης με δυσμενείς αλλαγές στα επίπεδα της καλής (HDL) χοληστερίνης, των τριγλυκεριδίων και της C-αντιδρώσας πρωτείνης. Ακόμα, συνδέονται με επιβράδυνση των λειτουργιών της μνήμης και της μάθησης.

Μερικοί θεωρούν ότι δεν υπάρχει «ασφαλής» ποσότητα κατανάλωσης των σακχαρούχων ποτών. Ωστόσο η αποτοξίνωση από αυτά τα ποτά είναι δύσκολη γιατί η ζάχαρη και η καφείνη είναι πολύ εθιστικές ουσίες.

http://www.healthyliving.gr/2013/11/15/anapsyktika-zaxarh-egefalos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...