Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Μέλισσες βοηθούν στην ανακάλυψη ναρκών στα Βαλκάνια

Οι κροατικές αρχές υπολογίζουν ότι από την αρχή του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία το 1991, περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι έχουν πεθάνει από εκρήξεις ναρκών. Κατά τη διάρκεια της ένοπλης σύγκρουσης, περισσότερες από 90.000 νάρκες τοποθετήθηκαν σε όλη τη χώρα με τυχαίο τρόπο, χωρίς να υπάρχει πλέον κανένας χάρτης σηματοδότησής τους. Η αποναρκοθέτηση είναι μια διαδικασία αργή και ιδιαίτερα δαπανηρή.

Η χρήση μελισσών για την εύρεση ναρκών δοκιμάζεται εδώ και πολλά χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ. Οι μέλισσες εκπαιδεύονται στην ανίχνευση TNT, αυτού του ιδιαίτερου ισχυρού εκρηκτικού.

«Το πείραμα είναι να εθίσουμε τις μέλισσές μας, στη μυρωδιά του TNT. Μια μυρωδιά βγαίνει από το TNT. Στο κέντρο της μυρωδιάς, βάζουμε την ανταμοιβή τους.Πρόκειται για ζάχαρη ως ανταμοιβή, ώστε να καταλάβουν οι μέλισσες, ότι μπορούν να βρουν τροφή στο κέντρο της μυρωδιάς του TNT» εξηγεί ο Νίκολα Κέζιτς, ειδικός της συμπεριφοράς των μελισσών στο Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ.

Για να δούμε πώς λειτουργεί:
Ένα μελίσσι βρίσκεται σε μια πλευρά. Κοντά υπάρχουν αρκετές ταΐστρες για τις μέλισσες. Οι επιστήμονες βρίσκονται μέσα μια τέντα, όπου παρακολουθούν τις αντιδράσεις του μελισσιού. Αλλά μόνο μερικές από τις ταΐστρες έχουν φαγητό. Το έδαφος γύρω τους είναι γεμάτο εκρηκτικές ουσίες. Η κεντρική ιδέα είναι ότι οι μέλισσες συνδέουν σύντομα τη μυρωδιά των εκρηκτικών με το φαγητό. Όλο το πρόγραμμα είναι σε πειραματικό στάδιο ακόμη.

«Προς το παρόν χρησιμοποιούμε τη συνήθη διαδικασία για την αποναρκοθέτηση. Θα θέλαμε όμως να βάλουμε τις μέλισσες να ελέγξουν το ναρκοπέδιο, γιατί μπορούν να καλύψουν όλη την έκταση πολύ γρήγορα» αναφέρει ο Νίκολα Κέζιτς.

Οι ερευνητές είναι πολύ αισιόδοξοι γι’ αυτό το πρόγραμμα. Έχει βρεθεί ένας εύκολος και φθηνός τρόπος, ώστε όλα τα Βαλκάνια να γλιτώσουν από τις νάρκες που έχουν τοποθετηθεί τα προηγούμενα χρόνια.

 Δείτε το video στην παρακάτω σύνδεση:
http://gr.euronews.com/2013/05/23/croatia-researchers-work-on-getting-honey-bees-to-hunt-for-landmines

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...