Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Τα κολλώδη αιμοπετάλια αυξάνουν τον κίνδυνο για έμφραγμα

Ερευνητές του Γερμανικού Καρδιολογικού Κέντρου του Μονάχου βρήκαν ότι τα άτομα που έχουν ένα συγκεκριμένο γονίδιο αντιμετωπίζουν 15% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα του μυοκαρδίου σε σύγκριση με όσα άτομα δεν το έχουν.

Μάλιστα οι επιστήμονες λένε ότι ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 50% του πληθυσμού διαθέτει αυτό το γονίδιο. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature».

Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές μελέτησαν 30.000 άτομα και διαπίστωσαν ότι το 64% του δείγματος διέθετε το γονίδιο. Ο καθηγητής Χέριμπερτ Σούνκερτ εξήγησε ότι τα άτομα με τη συγκεκριμένη γενετική μετάλλαξη έχουν πιο κολλώδη αιμοπετάλια τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο για θρόμβωση.

Οι ερευνητές εργάζονται για την ανάπτυξη ενός τεστ που θα επιτρέπει στους γιατρούς να επιβεβαιώνουν αν κάποιος φέρει ή όχι τη μετάλλαξη.

Μαύρη και λευκή φυλή
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες προσπαθούν να αναλύσουν τον καρδιακό κίνδυνο με βάση τα γονίδια. Aμερικανοί ερευνητές έχουν βρει ότι οι μαύροι Αμερικανοί...
έχουν δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια από τους λευκούς, κάτι που επίσης έχει γονιδιακή βάση και οφείλεται στα κολλώδη αιμοπετάλια. Το αίμα των μαύρων πήζει πιο εύκολα λόγω μεγαλύτερης ενεργητικότητας μιας πρωτείνης που ονομάζεται θρομβίνη και παίζει ρόλο στην πήξη του αίματος.

Σ’ αυτή τη μελέτη οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος από 70 μαύρους και 84 λευκούς εθελοντές. Διαπίστωσαν ότι ένα γονίδιο που παίζει ρόλο στην πήξη του αίματος είναι τέσσερις φορές πιο ενεργό στους μαύρους απ’ ότι στους λευκούς.

Εξάλλου, το 2004, Ιάπωνες ερευνητές είχαν ανακαλύψει μια μετάλλαξη σε ένα γονίδιο που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη γαλεκτίνης-2 η οποία υπάρχει συχνότερα στα άτομα που έχουν υποστεί καρδιακό επεισόδιο. Όπως είχαν αναφέρει τότε οι ερευνητές, η μετάλλαξη που εντόπισαν αυξάνει τις φλεγμονές των αρτηριών.

 http://www.healthyliving.gr/2013/11/14/aimopetalia-emfragma/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...