Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Γιατί τα νεύρα του στομαχιού μπορούν να ακυρώσουν τη δίαιτα

Αν δεν μπορείτε να διατηρήσετε τα φυσιολογικά σας κιλά ίσως να φταίνε να νεύρα στο στομάχι σας που έχασαν τη σωστή τους λειτουργία. Τα γαστρικά νεύρα επικοινωνούν με τον εγκέφαλο και του μεταφέρουν το μήνυμα ότι υπάρχει αρκετή τροφή στο στομάχι ώστε να προκαλέσει το αίσθημα του κορεσμού της πείνας. Αν όμως αυτή η επικοινωνία πάθει κάποια βλάβη, η συνέπεια να γίνεται η δίαιτα σας αναποτελεσματική.

Αλλά μη βιάζεστε να τα κατηγορήσετε τα γαστρικά νεύρα σας. Μια μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Αδελαϊδας η οποία που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Obesity, αποκαλύπτει ότι τα νεύρα του στομαχιού παύουν να λειτουργούν σωστά όταν κάποιος τρέφεται για κάποιο χρονικό διάστημα με παχυντικά φαγητά (με πολλά λιπαρά). Ύστερα από αυτό το διάστημα, το αποτέλεσμα είναι να χρειάζεται περισσότερο φαγητό για να επέλθει ο κορεσμός της πείνας, κάτι που φυσικά καταλήγει σε παραπανίσια κιλά.

Οι ερευνητές μάλιστα που πραγματοποίησαν τη μελέτη, εκτιμούν ότι η δυσλειτουργία των νεύρων δεν αντιστρέφεται πλήρως αλλά μόνο εν μέρει όταν αλλάξει κάποιος διατροφή και αρχίσει πάλι να τρώει υγιεινά και τις σωστές μερίδες.

Τα γαστρικά νεύρα
Τα ευρήματα αυτά μπορεί να εξηγούν γιατί το 95% των ανθρώπων που κάνουν δίαιτα, καταλήγουν να ξαναπαίρνουν τα χαμένα κιλά, λένε οι ερευνητές.

Η μελέτη, πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια. Οι ερευνητές εστίασαν την προσοχή τους στα γαστρικά νεύρα, τα οποία στέλνουν στον εγκέφαλο το μήνυμα ότι έχει γεμίσει το στομάχι μετά το φαγητό. Όταν άρχισαν να ταΐζουν καθημερινά τα ποντίκια παχυντικά φαγητά, τα γαστρικά νεύρα άρχισαν να υπολειτουργούν. Και εξακολούθησαν να υπολειτουργούν εβδομάδες μετά την επιστροφή της υγιεινής διατροφής από τα ζώα.

«Η νευρολογική αντίδραση του στομαχιού δεν επιστρέφει πλήρως αλλά μερικώς στο φυσιολογικό έπειτα από την αλλαγή της διατροφής», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Αμάντα Πέιτζ, αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου. «Κι αυτό σημαίνει πως πρέπει κάποιος να τρώει περισσότερο φαγητό για να αποκτήσει αίσθημα κορεσμού της πείνας εφάμιλλο με εκείνο ενός άλλου ανθρώπου, ο οποίος μια ζωή έτρωγε υγιεινά».

Η λεπτίνη
Η νέα μελέτη έδειξε πως το πρόβλημα επιτείνεται από την ορμόνη της πείνας, την λεπτίνη. Η λεπτίνη παράγεται κυρίως από τα λιποκύτταρα αλλά και δευτερευόντως από τα επιθηλιακά κύτταρα του στομαχιού. Ο ρόλος της είναι να μας εμποδίζει να φάμε πάρα πολύ καθώς μεγαλώνει το πάχος του σώματος προκαλώντας στον εγκέφαλο το αίσθημα του κορεσμού της πείνας.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, όμως, όταν η λεπτίνη έρχεται αντιμέτωπη με μια δίαιτα που περιέχει άφθονα λίπη, μειώνεται ο ρόλος της. Καθώς δρα στα νεύρα του στομάχου, δυσχεραίνοντας τη μετάδοση του μηνύματος κορεσμού της πείνας στον εγκέφαλο.

Η συνέπεια όλων αυτών των αλλαγών στα νεύρα του στομάχου είναι να ξαναπαχαίνει γρήγορα όποιος αρχίζει δίαιτα. Αυτό φάνηκε καθαρά στα ποντίκια: αν και έχασαν λίγο βάρος όταν άρχισαν να τρώνε υγιεινά, σύντομα το ανέκτησαν – και πήραν και τελικά παραπάνω κιλά, ακριβώς όπως συμβαίνει και στους περισσότερους ανθρώπους που κάνουν δίαιτα.

Η Πέιτζ και οι συνεργάτες της, σημειώνουν στο άρθρο τους ότι παρότι τα ευρήματα προέρχονται από έρευνα σε ποντίκια, πιθανότατα ισχύουν στους ανθρώπους, διότι τα μοτίβα είναι τα ίδια.

Επιπλέον, επισημαίνουν ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να εξακριβωθεί επί πόσο καιρό μετά την αλλαγή της διατροφής επιμένει η δυσλειτουργία των γαστρικών νεύρων, καθώς και για να αναζητηθούν τρόποι αντιστροφής της.

Το ενδιαφέρον θα ήταν να μάθουμε αν και η ζάχαρη έχει την ίδια επίπτωση όπως το διατροφικό λίπος, καθώς και η ζάχαρη αποτελεί μια παχυντική διατροφή για τα ποντίκια. Να σημειωθεί ότι τα ποντίκια παχαίνουν εύκολα όταν εκτεθούν στη λεγόμενη «δίαιτα της καφετέριας» η οποία αποτελείται από αρτοσκευάσματα και υδατάνθρακες.

http://www.healthyliving.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...