Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

To… body piercing στην υπηρεσία της υγείας!

Κολοσσιαία αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν με τον κόσμο άνθρωποι που έχουν υποστεί παράλυση πιστεύεται πως θα φέρει η χρήση body piercing για τον έλεγχο αναπηρικών αμαξιδίων και ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Η κίνηση ενός μικροσκοπικού μαγνήτη τοποθετημένου στη γλώσσα ανιχνεύεται από αισθητήρες και μετατρέπεται σε εντολές με τις οποίες ελέγχεται σειρά συσκευών, εξηγεί το BBC.

Η αμερικανική επιστημονική ομάδα τόνισε πως αξιοποίησε την «εκπληκτική» επιδεξιότητα της γλώσσας.

Η δημοσίευση για το επίτευγμα αυτό φιλοξενείται στο περιοδικό Science Translational Medicine.

Οι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια έκανε αυτό το εντυπωσιακό «άλμα» ακριβώς χάρη στην ευπλαστότητα της γλώσσας.

Τμήμα του εγκεφάλου είναι αφιερωμένο στον έλεγχο της γλώσσας λόγω του ρόλου της στην ομιλία. Επίσης η δεν επηρεάζεται από τραύματα της σπονδυλικής στήλης που μπορούν να παραλύσουν το υπόλοιπο σώμα, ακριβώς λόγω της «αντιπροσώπευσής» της στον εγκέφαλο, σημειώνει το BBC.

«Η γλώσσα είναι ένα εκπληκτικό τμήμα του σώματος», δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο ο Dr Maysam Ghovanloo.

Ένα αντικείμενο σε μέγεθος φακής που τοποθετείται στη γλώσσα παράγει μαγνητικό πεδίο που αλλάζει καθώς η γλώσσα κινείται. Αισθητήρες στα μάγουλα μπορούν να ανιχνεύσουν την ακριβή θέση της θαυματουργής «φακής».

Οι επιστήμονες έκαναν δοκιμές με 34 ανθρώπους εκ των οποίων οι 11 είχαν τετραπληγία. Έξι θέσεις μέσα στο στόμα προγραμματίστηκαν να ελέγχουν ένα αναπηρικό αμαξίδιο ή έναν υπολογιστή, όπως πχ το άγγιγμα του αριστερού μάγουλου να στρίβει την καρέκλα αριστερά.

Οι ερευνητές φιλοδοξούν να ταυτίσουν μία εντολή για κάθε δόντι κι έτσι με συνδυασμούς θέσεων της γλώσσας να αναπτύξουν απεριόριστο αριθμό εντολών ούτως ώστε να είναι εφικτή η τηλεφωνική κλήση, η αλλαγή καναλιού στην τηλεόραση, ακόμα και η γραφή σε υπολογιστή.

Μέχρι στιγμής η συσκευή υπάρχει μόνο σε πανεπιστημιακά εργαστήρια. Οι ερευνητές φιλοδοξούν να την εξελίξουν, να πάρουν έγκριση από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές και να βρουν τρόπο η ακριβή συσκευή να καταλήξει στα χέρια εκείνων που τη χρειάζονται.

 http://medicalnews.gr/2013/11/to-body-piercing-sthn-uphresia-ths-ugeias/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...