Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Η δουλειά τη νύχτα αρρωσταίνει την καρδιά

Αν εργάζεστε νύχτα, προσέξτε την καρδιά σας: αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας ανάλυσης σε δύο εκατομμύρια εθελοντές, που έδειξε πως όσοι εργάζονται το βράδυ έχουν κατά 41% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν στεφανιαίο επεισόδιο.

Η μελέτη επιβεβαιώνει επίσης ότι το να εργάζεται κανείς σε βάρδιες είναι επιζήμιο για την καρδιαγγειακή υγεία. Όπως έδειξε, όσοι εργάζονται άλλοτε πρωί και άλλοτε βράδυ διατρέχουν κατά σχεδόν 25% υψηλότερο κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού.
Τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της «Βρετανικής Ιατρικής Επιθεώρησης» (BMJ), αποκαλύπτουν επίσης ότι η νυχτερινή εργασία καθ’ εαυτή είναι επιζήμια για την καρδιαγγειακή υγεία.

Και αυτό, διότι ακόμα και όταν προσάρμοσαν τα στοιχεία τους με βάση τον (συχνά ανθυγιεινό) τρόπο ζωής των εθελοντών τους, ο κίνδυνος εμφράγματος και εγκεφαλικού παρέμεινε ιδιαιτέρως υψηλός.
Είναι καλά τεκμηριωμένο πως οι εργαζόμενοι της νύχτας συχνά υιοθετούν ανθυγιεινό τρόπο ζωής, καταναλώνοντας πρόχειρα φαγητά, κάνοντας ακανόνιστο ύπνο και διάγοντας καθιστική ζωή.
Η νέα ανάλυση αποτελεί την μεγαλύτερη έως σήμερα μελέτη για την εργασία σε βάρδιες και τα αγγειακά προβλήματα.
Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως η εργασία σε βάρδιες διαταράσσει το βιολογικό μας ρολόι και σχετίζεται με υπέρταση, αυξημένη χοληστερόλη και διαβήτη. Ωστόσο η συνολική επίπτωσή της στην καρδιαγγειακή υγεία παρέμενε ασαφής.

Η μελέτη
Διεθνής ομάδα επιστημόνων θέλησε να διερευνήσει περαιτέρω το θέμα. Έτσι, συγκέντρωσε 34 κλινικές μελέτες στις οποίες είχαν συμμετάσχει 2.011.935 εθελοντές και αναζήτησε τα μείζονα καρδιαγγειακά συμβάματα (εμφράγματα, εγκεφαλικά, στηθάγχη) σε αυτές.
Συνολικά, είχαν καταγραφεί 17.359 στεφανιαία επεισόδια, 6.598 εμφράγματα του μυοκαρδίου και 1.854 ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια (προκαλούνται από διακοπή της ροής αίματος στον εγκέφαλο).
Οι εργαζόμενοι σε βάρδιες είχαν κατά 23% υψηλότερο κίνδυνο εμφράγματος, κατά 24% υψηλότερο κίνδυνο στεφανιαίου επεισοδίου και κατά 5% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού.
Ειδικά όσοι εργάζονταν νύχτα, κινδύνευαν περισσότερο απ’ όλους, καθώς είχαν 41% περισσότερες πιθανότητες στεφανιαίου επεισοδίου.
Τα καλά νέα, πάντως, είναι πως τα ποσοστά θνησιμότητας από τα καρδιαγγειακά επεισόδια ήταν παρόμοια σε όλους τους εργαζόμενους – είτε δούλευαν σε βάρδιες, είτε νύχτα, είτε σταθερή ώρα κάθε μέρα.
Και καρκίνος
Άλλες μελέτες έχουν συσχετίσει τη δουλειά σε βάρδιες με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, εξαιτίας της διαταραχής του βιολογικού ρολογιού και της ορμονικής παραγωγής.
Μάλιστα το 2007, η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας του Καρκίνου (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ταξινόμησε την δουλειά σε βάρδιες στα «δυνητικά καρκινογόνα» για τον άνθρωπο.
Με βάση τις έως τώρα μελέτες, η δουλειά σε βάρδιες αυξάνει ιδιαιτέρως τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.

 http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=1&articleID=15327&la=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...