Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Οι βουτιές κρύβουν κινδύνους

Πόσοι από εσάς δεν απολαμβάνετε τη στιγμή που παίρνετε φόρα και πηδάτε στο κενό. Ύστερα από ελάχιστα δευτερόλεπτα το παγωμένο νερό που βυθίζεστε σας προκαλεί ένα απίστευτο συναίσθημα.

Μόλις κάνατε μια βουτιά και ο ήλιος που καίει ψηλά σας αφήνει αδιάφορους. Όμως οι βουτιές ακόμη και από μικρό ύψος, κρύβουν κινδύνους που όλοι πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν μας.

Ένας από τους πιο συχνούς είναι οι τραυματισμοί. Η άτσαλη πτώση στο νερό μπορεί να μας τραυματίσει, ή να προκληθούν κακώσεις, ή να πάθουμε κάποια θλάση.

Καλό θα είναι να μην πέφτετε ποτέ με την κοιλιά, να προσέχετε τον αυχένα σας και να μην κάνετε εναέριες τούμπες. Να προτιμάτε πάντα να πέφτετε κάθετα, είτε με τα πόδια είτε με το κεφάλι.

Να θυμάστε ότι η βουτιά από ύψος είναι σαν να πέφτετε όχι σε νερό αλλά σε στέρεη επιφάνεια. Και προσοχή, πριν βουτήξετε να έχετε ελέγξει το βάθος της θάλασσα, ή της πισίνας. Πάντα ο βυθός είναι πιο κοντά από όσο νομίζετε.

Μην ξεχνάτε επίσης πως όταν βουτήξετε, το κορμί σας θα διαγράψει μια πορεία προς τον βυθό και μετά θα αναδυθείτε. Αν βουτήξετε από ψηλά, τόσο πιο βαθιά θα πάτε. Να είστε προετοιμασμένοι για την πίεση που θα ασκηθεί στα αυτιά σας.

Εκτός από τους τραυματισμούς σας δίνουμε και κάποιες άλλες μικρές αλλά χρήσιμες συμβουλές.

-Αν έχετε καρδιακά προβλήματα μην κάνετε βουτιά. Η απότομη εναλλαγή της θερμοκρασίας, δημιουργεί σοκ στον οργανισμό σας.

-Μην βουτάτε σε άγνωστα νερά και κυρίως μην βουτάτε βράδυ, οπότε δεν μπορείτε να δείτε τι κρύβεται κάτω από την επιφάνεια.

-Μην βουτάτε εάν τα αυτιά σας είναι βουλωμένα, και γενικά αποφύγετε τις βουτιές όταν δεν νιώθετε καλά.

-Να είστε πάντα με κάποιον άλλον όταν βουτάτε. Μπορεί κάτι να σας συμβεί, κάπου να χτυπήσετε και εάν είστε μόνοι, δεν θα σας δει κανείς να σας βοηθήσει.

-Βουτιές με γεμάτο στομάχι, απαγορεύονται. Αφήστε να περάσουν 4 ώρες για να είστε ασφαλείς.

Η ευχαρίστηση του μπάνιου στη θάλασσα, ή την πισίνα, είναι εξίσου η ίδια και χωρίς τις βουτιές. Οπότε πριν πάρετε φόρα για το μεγάλο άλμα, φροντίστε να υπάρχει ασφάλεια.

 http://www.nutrimed.gr/ygeia/ti_lene_oi_eidikoi/oi_bouties_kruboun_kindunous.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...