Ο Μάιος, εκτός από το να μας αναστατώνει με τον ηλιόλουστο καιρό του και τις ανοιξιάτικες βραδιές του έχει και άλλα καλά, αφού αυτό το μήνα πολλά φρούτα και λαχανικά βρίσκονται στην εποχή τους και προσθέτουν υγιεινές επιλογές στη διατροφή μας, οι οποίες μπορούν να μας κάνουν να βρεθούμε πιο κοντά στο στόχο μας – κι ο στόχος όλων αυτή την εποχή είναι η βελτιωμένη έκδοση του εαυτού τους τους καλοκαιρινούς μήνες που όλοι βγαίνουν στην παραλία.
Με έμφαση, λοιπόν, στα φρούτα και τα λαχανικά, σας παρουσιάζουμε τη λίστα με τις 7 υγιεινές τροφές του Μαΐου που μπορούν να στείλουν το δείκτη της ζυγαριάς προς τα αριστερά, σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή και φυσική δραστηριότητα.
Κεράσια: Αν ανήκετε στη… νέα γενιά και βρίσκετε σε εξεταστική περίοδο, τα κεράσια θα σας βοηθήσουν να μειώσετε την πνευματική σας κόπωση, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν ένα υγιεινό και διαιτητικό σνακ, το οποίο μπορεί να ικανοποιήσει την επιθυμία μας για κάτι γλυκό με μόνο 4 θερμίδες το ένα και να διώξει την πείνα μας για πολλή ώρα, λόγω των φυτικών του ινών. Ακόμη, τα κεράσια είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, βοηθούν στην πρόληψη του διαβήτη, αλλά και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, ενώ οι φυτοστερόλες τους βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης.
Ραπανάκια: Αποτελούν ένα λαχανικό με αντισηπτικές ιδιότητες, αποτελεσματικό στην πρόληψη του καρκίνου, ενώ κρατά υπό έλεγχο και την κακή LDL χοληστερόλη. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, κάλιο, φυλλικό οξύ κ.ά. και οι φυτικές τους ίνες φτάνουν το 1,5 γραμμ. στα 100 γραμμάρια του λαχανικού. Στην ίδια ποσότητα, οι θερμίδες που αποδίδουν είναι λιγότερες από 20, γι’ αυτό και οι ειδικοί τα συστήνουν στη δίαιτα.
Φασολάκια: Εκτός του ότι είναι νόστιμα, είναι πλούσια σε βιταμίνες (βιταμίνη Κ, C, A), όπως επίσης σε σίδηρο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, χαλκό, φωσφόρο κ.ά. Σημαντική είναι η περιεκτικότητά τους επίσης σε φυλλικό οξύ, γνωστό και ως βιταμίνη Β9, το οποίο είναι σημαντικό για τις μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού και απαραίτητο για τη σωματική και την ψυχική μας υγεία. Οι φυτικές τους ίνες παίζουν σημαντικό ρόλο στη σιλουέτα μας, καθώς μας βοηθούν να χορτάσουμε και να παραμείνουμε χορτάτοι για περισσότερη ώρα, έτσι ώστε να μην τρέχουμε συνεχώς στην κουζίνα για να «τσιμπήσουμε» κάτι και οι θερμίδες τους ανέρχονται περίπου στις 50 στο 1 φλιτζάνι (απαραίτητη προϋπόθεση, φυσικά, να μην τα «πνίγετε» στο λάδι και να μην τα συνοδεύετε με μισό κιλό ψωμί και άλλη τόση φέτα). Έχετε υπόψη σας ότι τα πιο τρυφερά φασολάκια έχουν λιγότερες θερμίδες και προτιμήστε τα.
Αντίδια: Φαίνεται πως κάτι ήξεραν οι αρχαίοι Έλληνες, οι Ρωμαίοι και οι Αιγύπτιοι που τα φύτευαν, αφού παρουσιάζουν πολλές σημαντικές, θεραπευτικές ιδιότητες. Περιέχοντας τα απαραίτητα αμινοξέα, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, βιταμίνη C, K (στην οποία μάλιστα είναι ιδιαιτέρως πλούσια) και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τα αντίδια έχουν διουρητική και καθαρτική δράση, απαλύνοντας γαστρικά και πεπτικά προβλήματα και διώχνοντας το «φούσκωμα» που μπορεί να αισθανόμαστε εξ αιτίας τους. Όπως είναι φυσικό, σαν πράσινο λαχανικό είναι ό,τι πρέπει για δίαιτα, με μόλις 20 θερμίδες στα 100 γραμμάρια και πλήθος φυτικών ινών να σας «κρατήσουν» μέχρι το επόμενό σας γεύμα.
http://www.clickatlife.gr/story/diatrofi/oi-7-trofes-tou-ma%CE%90ou-pou-katebazoun-to-deikti-tis-zugarias?id=2179314
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου