Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Οι 7 τροφές του Μαΐου που κατεβάζουν το δείκτη της ζυγαριάς

Αν η σιλουέτα σας και τα 2-3 έξτρα κιλά που διαγράφονται σε αυτή σας αγχώνουν, υπάρχουν φρούτα και λαχανικά εποχής που μπορούν να σας βγάλουν από τη δύσκολη θέση.

   

Ο Μάιος, εκτός από το να μας αναστατώνει με τον ηλιόλουστο καιρό του και τις ανοιξιάτικες βραδιές του έχει και άλλα καλά, αφού αυτό το μήνα πολλά φρούτα και λαχανικά βρίσκονται στην εποχή τους και προσθέτουν υγιεινές επιλογές στη διατροφή μας, οι οποίες μπορούν να μας κάνουν να βρεθούμε πιο κοντά στο στόχο μας – κι ο στόχος όλων αυτή την εποχή είναι η βελτιωμένη έκδοση του εαυτού τους τους καλοκαιρινούς μήνες που όλοι βγαίνουν στην παραλία.
Με έμφαση, λοιπόν, στα φρούτα και τα λαχανικά, σας παρουσιάζουμε τη λίστα με τις 7 υγιεινές τροφές του Μαΐου που μπορούν να στείλουν το δείκτη της ζυγαριάς προς τα αριστερά, σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή και φυσική δραστηριότητα.


Κεράσια: Αν ανήκετε στη… νέα γενιά και βρίσκετε σε εξεταστική περίοδο, τα κεράσια θα σας βοηθήσουν να μειώσετε την πνευματική σας κόπωση, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν ένα υγιεινό και διαιτητικό σνακ, το οποίο μπορεί να ικανοποιήσει την επιθυμία μας για κάτι γλυκό με μόνο 4 θερμίδες το ένα και να διώξει την πείνα μας για πολλή ώρα, λόγω των φυτικών του ινών. Ακόμη, τα κεράσια είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, βοηθούν στην πρόληψη του διαβήτη, αλλά και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, ενώ οι φυτοστερόλες τους βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης.
Ραπανάκια: Αποτελούν ένα λαχανικό με αντισηπτικές ιδιότητες, αποτελεσματικό στην πρόληψη του καρκίνου, ενώ κρατά υπό έλεγχο και την κακή LDL χοληστερόλη. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, κάλιο, φυλλικό οξύ κ.ά. και οι φυτικές τους ίνες φτάνουν το 1,5 γραμμ. στα 100 γραμμάρια του λαχανικού. Στην ίδια ποσότητα, οι θερμίδες που αποδίδουν είναι λιγότερες από 20, γι’ αυτό και οι ειδικοί τα συστήνουν στη δίαιτα.

Φράουλες: Με περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια (86,5 mg βιταμίνης ανά μερίδα), οι φράουλες αποτελούν άλλο ένα φρούτο που μπορεί να αποτελέσει επιδόρπιο στη θέση ενός παγωτού ή άλλου επεξεργασμένου γλυκίσματος με πολλές θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά και να μετατρέψουν τη διατροφή μας σε πιο υγιεινή. Ακόμη, σε αυτές βρίσκουμε φυλλικό οξύ και φλαβονοειδή με αντιοξειδωτική δράση κατά των ελεύθερων ριζών, προστατεύοντας μας από τον καρκίνο και άλλες σοβαρές παθήσεις. Ως άλλη μια πλούσια πηγή φυτικών ινών, βοηθούν στη δίαιτα (σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευση στο Journal of Nutrition, όσοι κατανάλωναν επιπλέον 8 γραμμ. φυτικών ινών ανά 1000 θερμίδες, έχασαν περίπου 4,5 κιλά σε διάστημα μηνών), ενώ οι θερμίδες τους είναι χαμηλές, φτάνοντας τις 45 στα 100 γραμμάρια.
Φασολάκια: Εκτός του ότι είναι νόστιμα, είναι πλούσια σε βιταμίνες (βιταμίνη Κ, C, A), όπως επίσης σε σίδηρο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, χαλκό, φωσφόρο κ.ά. Σημαντική είναι η περιεκτικότητά τους επίσης σε φυλλικό οξύ, γνωστό και ως βιταμίνη Β9, το οποίο είναι σημαντικό για τις μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού και απαραίτητο για τη σωματική και την ψυχική μας υγεία. Οι φυτικές τους ίνες παίζουν σημαντικό ρόλο στη σιλουέτα μας, καθώς μας βοηθούν να χορτάσουμε και να παραμείνουμε χορτάτοι για περισσότερη ώρα, έτσι ώστε να μην τρέχουμε συνεχώς στην κουζίνα για να «τσιμπήσουμε» κάτι και οι θερμίδες τους ανέρχονται περίπου στις 50 στο 1 φλιτζάνι (απαραίτητη προϋπόθεση, φυσικά, να μην τα «πνίγετε» στο λάδι και να μην τα συνοδεύετε με μισό κιλό ψωμί και άλλη τόση φέτα). Έχετε υπόψη σας ότι τα πιο τρυφερά φασολάκια έχουν λιγότερες θερμίδες και προτιμήστε τα.

Βερίκοκα: Γνήσια αρωματικά και ανοιξιάτικα/καλοκαιρινά φρούτα, τα βερίκοκα καταναλώνονται ανά πάσα στιγμή της ημέρας, χαρίζοντας «απλόχερα» τις βιταμίνες τους και τα θρεπτικά τους στοιχεία (βιταμίνες συμπλέγματος Β, βιταμίνη Α και C, κάλιο, σίδηρο κ.ά.). Η ευεργετική τους δράση εξαπλώνεται στην όραση, το πεπτικό, την επιδερμίδα και την καρδιά, ενώ με 25 περίπου θερμίδες του ένα, σας δίνει άλλον ένα λόγο για να το βάλετε στην καθημερινότητά σας σαν σνακ το πρωί ή το απόγευμα.
Αντίδια: Φαίνεται πως κάτι ήξεραν οι αρχαίοι Έλληνες, οι Ρωμαίοι και οι Αιγύπτιοι που τα φύτευαν, αφού παρουσιάζουν πολλές σημαντικές, θεραπευτικές ιδιότητες. Περιέχοντας τα απαραίτητα αμινοξέα, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, βιταμίνη C, K (στην οποία μάλιστα είναι ιδιαιτέρως πλούσια) και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τα αντίδια έχουν διουρητική και καθαρτική δράση, απαλύνοντας γαστρικά και πεπτικά προβλήματα και διώχνοντας το «φούσκωμα» που μπορεί να αισθανόμαστε εξ αιτίας τους. Όπως είναι φυσικό, σαν πράσινο λαχανικό είναι ό,τι πρέπει για δίαιτα, με μόλις 20 θερμίδες στα 100 γραμμάρια και πλήθος φυτικών ινών να σας «κρατήσουν» μέχρι το επόμενό σας γεύμα.

Παντζάρια: Γνωστά για το βαθυκόκκινο χρώμα τους, τα παντζάρια όσο πιο φρέσκα είναι, τόσο πιο έντονο άρωμα έχουν και τόσο πιο γρήγορα μαγειρεύονται. Χαρακτηρίζονται από πλήθος θρεπτικών συστατικών (βιταμίνη C, βιταμίνη Α, σίδηρο, ασβέστιο, σελήνιο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο, ψευδάργυρο κ.ά.), τα οποία τονώνουν το ανοσοποιητικό και τον οργανισμό, φέρνοντας ισορροπία, ενώ είναι ιδανικά σε περιόδους προσπάθειας απώλειας βάρους, αφού οι θερμίδες τους είναι περίπου 45 στα 100 γραμμάρια και οι φυτικές τους ίνες φτάνουν τα 2 γραμμάρια.

 http://www.clickatlife.gr/story/diatrofi/oi-7-trofes-tou-ma%CE%90ou-pou-katebazoun-to-deikti-tis-zugarias?id=2179314

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...