Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Ο κομήτης Pan θα λάμψει στον ουρανό της Ελλάδας

Ο κομήτης Pan STARRS C/2011 L4 περνάει πολύ μακριά από τη Γη αλλά λόγω της φωτεινότητάς του είναι ορατός εδώ και μερικές εβδομάδες.

Σήμερα το βράδυ και αμέσως μετά τη δύση του ηλίου θα φανεί πιο καθαρά από κάθε άλλη μέρα. Το σημείο της εμφάνισής του θα είναι στα δυτικά, πολύ κοντά στη σελήνη.

Ο κομήτης είναι ορατός στο νότιο ημισφαίριο εδώ και μερικές εβδομάδες. Στις 7 Μαρτίου έγινε δυνατή η παρατήρησή του και από τους κατοίκους του βορείου ημισφαιρίου. Αυτές τις μέρες έχει φτάσει στο περιήλιο, δηλαδή στην κοντινότερη απόστασή του από τον ήλιο, και η παρατήρηση είναι ακόμα πιο εύκολη.

Ορατός με μικρά τηλεσκόπια θα είναι μέχρι τις αρχές του Απριλίου. Οπως επισημαίνει ο διευθυντής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου Διονύσης Σιμόπουλος, «η πιο κοντινή απόσταση από τον ήλιο ήταν περίπου τα 45 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Παρ' όλα αυτά, αυτές τις ημέρες έχει την ίδια λάμψη με τον Σείριο».

Ο κομήτης ανακαλύφθηκε στις 6 Ιουνίου 2011 από το τηλεσκόπιο Pan STARRS1 το οποίο βρίσκεται στο όρος Haleakala στη Χαβάη. Ο C/2001 L4 είναι μη περιοδικός, κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα εισέρχεται για πρώτη φορά στο εσωτερικό ηλιακό σύστημα.

Σίγουρα πάντως αυτή θα είναι και η τελευταία φορά που θα περάσει τόσο κοντά από τη Γη για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού η επόμενη επίσκεψή του υπολογίζεται ότι θα γίνει έπειτα από 106.000 χρόνια.

Οι επιστήμονες εκτιμούν επίσης ότι η πορεία του στα σύνορα του ηλιακού συστήματος έχει ξεκινήσει πριν από εκατομμύρια χρόνια.

Οι ερασιτέχνες αστρονόμοι που θα παρατηρήσουν τον κομήτη με τηλεσκόπιο θα μπορέσουν να δουν και κάποια από τα υλικά που υπάρχουν στις παρυφές του ηλιακού μας συστήματος και μεταφέρονται από τον Pan STARRS.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο κομήτης έρχεται από το νέφος του Οορτ, το οποίο, σύμφωνα με τον αστρονόμο Γιαν Οορτ, είναι η πηγή όλων των κομητών που εμφανίζονται στο ηλιακό μας σύστημα. Αν και δεν έχει εξακριβωθεί, θεωρείται ότι το νέφος του Οορτ απέχει περίπου ένα έτος φωτός από τον Ηλιο και ότι αποτελείται κυρίως από νερό, αμμωνία και μεθάνιο. Το 2013 έχει ανακηρυχθεί ανεπίσημα «έτος των κομητών», καθώς ο Pan STARRS δεν θα είναι ο μοναδικός που θα περάσει από τα μέρη μας.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26514&subid=2&pubid=113008856

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...