Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Η ηλικία των αλόγων


Προσδιορίζεται από την εξέταση των δοντιών τους. Έως την ηλικία των πέντε ετών, τα άλογα έχουν νεογιλούς, με γομφίους που αντικαθίστανται από τα μόνιμα δόντια. Αυτό το γεγονός παρέχει μια ακριβή ένδειξη της ηλικίας του αλόγου. Στην ηλικία των έξι ετών, το άλογο έχει αποκτήσει όλα τα μόνιμα δόντια του και η ηλικία του μπορεί να προσδιοριστεί από τον έλεγχο της έκτασης της φθοράς των κοπτήρων της κάτω σιαγόνας.

Γήρανση
Η γήρανση του αλόγου είναι εμφανής .Τα πρόδηλα σημάδια στο κάτω χείλος  που αρχίζει να κρεμάει , τα βαθουλώματα επάνω  από τα μάτια, οι γκρίζες τρίχες που εμφανίζονται σε αυτά τα βαθουλώματα , στο κεφάλι και στην ουρά.


Δόντια
Οι κοπτήρες βρίσκονται στο εμπρόσθιο μέρος της άνω και κάτω σιαγόνας και πίσω από αυτούς είναι οι γομφίοι.
Τα ενήλικα άλογα έχουν έξι κοπτήρες  και δώδεκα γομφίους σε κάθε σιαγόνα.
Οι κοπτήρες βρίσκονται στο εμπρόσθιο τμήμα  και οι γομφίοι από πίσω, όπως ακριβώς  και στους ανθρώπους. Ορισμένες φορές, μπορεί να εμφανιστεί ένας γομφίος μπροστά από τους υπόλοιπους και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα κατά τη χρήση του χαλινού. Εάν αυτός ο γομφίος ενοχλεί το άλογο πρέπει να αφαιρεθεί.
Οι επιβήτορες  και οι εκτομείς έχουν ένα επί πλέον κυνόδοντα σε κάθε πλεύρα και των δύο σιαγόνων, πίσω από τους  κοπτήρες. Οι φοράδες είναι πιθανόν να εμφανίσουν μια ατελή μορφή αυτών των δοντιών. Εάν τα δόντια έχουν αιχμές, λόγω μη επαρκούς χρήσης, τότε το δόντι πρέπει να τροχίστετε, ώστε να μην πληγωθεί το άλογο όταν φορά χαλινό.

 Εγκυκλοπαίδεια των Αλόγων - Καρακώτσογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...