Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Λυκοπένιο και υγεία

Το λυκοπένιο είναι η χρωστική ουσία που δίνει το κόκκινο χρώμα στις ντομάτες, στο καρπούζι, στην παπάγια και στα ροζ γκρέιπφρουτ. Ανήκει στην οικογένεια των καροτενοειδών, είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και εξουδετερώνει αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που δημιουργούνται στον οργανισμό. Διατροφικά, βρίσκεται πλούσιο στις ντομάτες και ειδικότερα στον τοματοχυμό.
 
Έχουν πραγματοποιηθεί πολλές έρευνες σχετικά με το λυκοπένιο, που έχουν αποδείξει ότι εμποδίζει την οξείδωση της LDL χοληστερόλης εμποδίζοντας τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας. Λήψη 7mg ημερησίως για 8 συνεχόμενες εβδομάδες μείωσαν έως και 60% την κακή χοληστερόλη. Επίσης μειώνει την C-αντιδρώσα πρωτεΐνη που είναι συνδεδεμένη με την καρδιαγγειακή νόσο. Προσφέρει μεγαλύτερη προστασία κατά του καρκίνου από ότι η β-καροτίνη ενώ η πρόσληψη μεγαλύτερης ποσότητας λυκοπενίου φαίνεται να μειώνει τον συνολικό κίνδυνο καρκίνου κατά 40%. Για παράδειγμα, οι καπνιστές με χαμηλά επίπεδα λυκοπενίου, έχουν ποσοστά καρκίνου τέσσερις φορές μεγαλύτερα από όσους προσλαμβάνουν περισσότερο λυκοπένιο.
Πέρα από τον καρκίνο του πνεύμονα, το αντιοξειδωτικό αυτό προστατεύει δραστικά από τους καρκίνους του μαστού και του στομάχου. Τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι το λυκοπένιο έχει θετική δράση στην προστασία του προστάτη και στο ουροποιητικό σύστημα των γυναικών.
 
Το λυκοπένιο δεν υπάρχει ελεύθερο, αλλά εγκλωβισμένο στις μεμβράνες τις ντομάτας. Για το λόγο αυτό, όταν η ντομάτα μαγειρεύεται μαζί με τα φαγητά απελευθερώνεται περισσότερο λυκοπένιο από τα κύτταρα της. Καλύτερη απόδοση λυκοπενίου έχει ο τοματοπολτός όπου οι μεμβράνες τις ντομάτας έχουν καταστραφεί. Η απορρόφησή του από τον οργανισμό γίνεται μόνο αν ληφθεί με κάποιο διατροφικό λίπος και για το λόγο αυτό συστήνεται η κατανάλωση χυμού ντομάτας με ελαιόλαδο.
 
Συμπερασματικά, το λυκοπένιο είναι μια χρωστική ουσία που δρα ως αντιοξειδωτικό. Προστατεύει τον οργανισμό μας από τον καρκίνο του πνεύμονα, του προστάτη, του μαστού και του στομάχου. Δρα αποτελεσματικά ενάντια στο σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας και προστατεύει τα αιμοφόρα αγγεία. Για καλύτερη πρόσληψη συστήνεται ο τοματοπολτός συνοδευόμενος με ελαιόλαδο.

Βουρνάζη Μάρθα, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος.
 
http://www.genenutrition.gr/bioenerga-sistatika/lycopenehealth.html#ixzz2OkWYyHuc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...