Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Τέλειο χαμόγελο με... βιο-δόντια!

Υβριδικό δόντι εργαστηρίου ανοίγει τον δρόμο για δημιουργία δοντιών με κύτταρά μας

Λονδίνο 
Ενα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία δοντιών από το… μηδέν με χρήση κυττάρων που θα έχουν ληφθεί από το στόμα των ίδιων των ασθενών, ήλθαν βρετανοί ερευνητές.
Ειδικοί του King’s College του Λονδίνου δημιούργησαν ένα δόντι - «υβρίδιο» το οποίο αποτελείτο από μείγμα ανθρώπινων κυττάρων των ούλων καθώς και εμβρυϊκών κυττάρων ποντικού. Το δόντι αυτό μεγάλωσε εντός του σώματος ποντικιών στο εργαστήριο με επιτυχία, γεγονός που μαρτυρεί ότι η μέθοδος θα μπορούσε να εφαρμοστεί κάποια ημέρα και στους ανθρώπους αποτελώντας την πιο δυνατή… φυσική εναλλακτική αντί για τα οδοντικά εμφυτεύματα. Απώτερος στόχος είναι να μπορεί ο καθένας να διατηρεί για πάντα ένα τέλειο χαμόγελο αφού, ακόμη και αν χάσει κάποια δόντια του, θα τα αντικαθιστά με άλλα, καινούργια, ολοζώντανα, και (κυρίως) ολόδικά του.
«Η ιδέα είναι να εντοπιστούν διαφορετικά είδη κυττάρων τα οποία, αν τοποθετηθούν μαζί, θα δώσουν ένα ανώριμο δόντι. Το δόντι αυτό με τη σειρά του θα ωριμάσει μετά την εισαγωγή του στο στόμα του ασθενούς» εξήγησε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής Πολ Σαρπ.


«Βιο-δόντι» ανθρώπου και ποντικού
Το «βιο-δόντι» των ειδικών του King’s College που προέκυψε από τη μείξη ανθρώπινων κυττάρων με εμβρυϊκά κύτταρα ποντικών, σχημάτισε ρίζες καθώς και καλούς περιοδοντικούς συνδέσμους οι οποίοι, υπό φυσιολογικές συνθήκες «αγκιστρώνουν» τα υγιή δόντια στις γνάθους. Οι περιοδοντικοί σύνδεσμοι επιτελούν και άλλον έναν σημαντικό ρόλο καθώς απορροφούν τους έντονους κραδασμούς που προκαλούνται κατά τη μάσηση. Σήμερα τα μεταλλικά εμφυτεύματα τα οποία βιδώνονται στο οστό δεν προσφέρουν απορρόφηση των κραδασμών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε σοβαρές βλάβες στις γνάθους.
Η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Dental Research» αποτελεί την πρώτη η οποία δείχνει πως είναι δυνατή η δημιουργία «βιο-δοντιών» μέσω της μείξης ανθρώπινων και ποντικίσιων κυττάρων.

Επιθηλιακά και μεσεγχυματικά κύτταρα
Τα ανθρώπινα κύτταρα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν επιθηλιακά τα οποία σχηματίζουν το εξωτερικό σκληρό περίβλημα αδαμαντίνης των δοντιών. Τα κύτταρα ποντικών ήταν μεσεγχυματικά τα οποία σχηματίζουν τον εσωτερικό πολφό οδοντίνης των δοντιών.
Το συγκεκριμένο δόντι - «υβρίδιο» δεν θα μπορούσε ποτέ να χρησιμοποιηθεί σε ανθρώπους καθώς περιέχει υλικό προερχόμενο από ζώο. Σύμφωνα με τον καθηγητή Σαρπ, η διαδικασία ακολουθήθηκε προκειμένου να αποδειχθεί ότι είναι δυνατή η «γέννηση» ενός ζωντανού δοντιού με αυτόν τον τρόπο.
Το επόμενο βήμα για την ερευνητική ομάδα είναι να εντοπίσει μια πηγή μεσεγχυματικών κυττάρων στους ανθρώπους ώστε να γίνει μείξη των συγκεκριμένων κυττάρων με ανθρώπινα επιθηλιακά κύτταρα και να προκύψει τελικώς ένα πλήρως… ανθρώπινο ανώριμο δόντι. Αυτό στη συνέχεια θα μπορεί να μεταμοσχευθεί στη γνάθο του ασθενούς αποτελώντας ένα «ζωντανό ανταλλακτικό» του δοντιού του που έχει χαθεί. «Τα μεσεγχυματικά κύτταρα είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία δοντιών στο εργαστήριο και χρειάζεται να καλλιεργηθούν σε μεγάλες ποσότητες. Μόλις βρούμε την πηγή αυτών των κυττάρων θα μπορούμε πλέον να μεταφράσουμε τη μέθοδο σε κλινική πράξη» είπε ο καθηγητής.
Στο πλαίσιο του πειράματος το «βιο-δόντι» των βρετανών ειδικών μεγάλωσε εντός των νεφρών ποντικών στο εργαστήριο. Όπως προέκυψε, ήταν σε θέση να μεγαλώνει φυσιολογικά και έμοιαζε με ένα οποιοδήποτε δόντι.

 http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=502431

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...