Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2013

Τεστ αναπνοής μπορεί να διαγνώσει τον καρκίνο του στομάχου

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Ένα απλό και γρήγορο τεστ της αναπνοής μπορεί να διαγνώσει τον καρκίνο του στομάχου, υποστηρίζει ομάδα επιστηημόνων από την Κίνα και το Ισραήλ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοισεύονται στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Cancer.

Το υπό δοκιμή τεστ είναι ακριβές σε ποσοστό 90% στην ανίχνευση της νόσου και ικανό να διακρίνει τον καρκίνο, από άλλες παθήσεις του στομάχου. Μάλιστα, μπορεί να διακρίνει ανάμεσα στον καρκίνο αρχικού και προχωρημένου σταδίου, πράγμα σημαντικό καθώς σήμερα οι περισσότεροι καρκίνοι του στομάχου διαγιγνώσκονται, όταν είναι πια αργά για χειρουργική αφαίρεση του όγκου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Χοσάμ Χαϊκ του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Ισραήλ, δοκίμασαν το τεστ σε 130 ασθενείς, εκ των οποίων 37 είχαν καρκίνο, 32 έλκος και οι 61 άλλα στομαχικά προβλήματα. Το τεστ κατάφερε να εντοπίσει εννέα στις δέκα περιπτώσεις καρκίνου.

Σύμφωνα με συνοδευτικό άρθρο του British Journal of Cancer, το τεστ μπορεί να φέρει πραγματική επανάσταση και να επιταχύνει σημαντικά τη διάγνωση της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου. Τα δύο πέμπτα των ασθενών με καρκίνο του στομάχου επιζούν για τουλάχιστον ένα χρόνο και το ένα πέμπτο για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Σήμερα, η διάγνωση του καρκίνου του στομάχου γίνεται μέσω βιοψίας δείγματος, που λαμβάνεται με τη βοήθεια ενδοσκοπίου και κάμερας που εισάγεται από το στόμα του ασθενούς. Το νέο μη επεμβατικό τεστ ανιχνεύει συγκεκριμένες οργανικές πτητικές ουσίες στην εκπνοή των καρκινοπαθών.

Ο καρκίνος του στομάχου αναδίδει μια χαρακτηριστική οσμή, που λειτουργεί ως «υπογραφή» και είναι δυνατό να εντοπιστεί με το κατάλληλο τεστ. Ανάλογα τεστ αναπνοής δοκιμάζονται επίσης για άλλες μορφές καρκίνου (π.χ. των πνευμόνων), καθώς και για άλλες ασθένειες, ακόμα και για το άγχος.
Ήδη οι ερευνητές ξεκίνησαν μια νέα κλινική δοκιμή σε μεγαλύτερο δείγμα ανθρώπων, για να βεβαιωθούν σχετικά με το βαθμό αξιοπιστίας του τεστ αναπνοής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...