Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Καταρρίπτονται οι μύθοι που έχουμε δημιουργήσει για πολλά ζώα

Στα ποντίκια δεν αρέσει το τυρί, έδειξε μια νέα έρευνα. Άραγε, το υπόλοιπο ζωικό βασίλειο ανταποκρίνεται στους μύθους που έχουμε δημιουργήσει γι' αυτό; Αυτοί που έφτιαξαν τους Τομ και Τζέρι δεν το κατάλαβαν σωστά, στα ποντίκια δεν αρέσει το τυρί. Σύμφωνα με ερευνητές από το Metropolitan University του Μάντσεστερ, τα τρωκτικά προτιμούν τροφές με πολλή ζάχαρη, για παράδειγμα τη σοκολάτα. Η φυσική δίαιτα ενός ποντικού αποτελείται πρωταρχικά από σπόρους δημητριακών και φρούτα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Ο δρ. Ντέιβιντ Χολμς, ψυχολόγος στο πανεπιστήμιο, δήλωσε: «Τα ποντίκια ανταποκρίνονται στη μυρωδιά, στην υφή και τη γεύση της τροφής. Το τυρί δεν είναι διαθέσιμο στο φυσικό περιβάλλον τους και γι' αυτό δεν είναι κάτι στο οποίο θα ανταποκριθούν».

---Οι καρχαρίες δεν κοιμούνται ποτέ---
* ΚΑΠΟΤΕ ΠΟΛΛΟΙ ΠΙΣΤΕΥΑΝ ότι οι καρχαρίες δεν κοιμούνται ποτέ. Ωστόσο, σύμφωνα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Φλόριντας, διάφορα είδη καρχαριών, όπως ο τίγρης και ο μεγάλος λευκός, κοιμούνται την ημέρα και κυνηγούν τη νύχτα. Άλλα είδη, όπως ο καρχαρίας «γκρίζα τροφός», φέρουν ανοίγματα που ωθούν το νερό να περάσει από τα βράγχια τους, με αποτέλεσμα να έχουν σταθερή ροή νερού πλούσιου σε οξυγόνο που τους επιτρέπει να αναπνέουν όταν είναι ακίνητοι. Οι καρχαρίες φέρουν το όργανο που τους κάνει να κολυμπούν στη σπονδυλική στήλη, γεγονός που τους επιτρέπει να κολυμπούν ασυνείδητα. Αλλά καθώς τα ψάρια δεν έχουν βλέφαρα, το να πει κάποιος αν κοιμούνται ή όχι είναι δύσκολο.

---Τα δελφίνια είναι έξυπνα --- 
* ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ του Βιτβάτερσραντ στο Γιοχάνεσμπουργκ διαπίστωσε ότι ο μεγάλος εγκέφαλος των δελφινιών αποτελείται κυρίως από νευρογλοία ή από υποστηρικτικά κύτταρα μάλλον, παρά από νευρώνες ο αριθμός των οποίων συνδέεται άμεσα με την ευφυΐα. Η νευρογλοία ρυθμίζει τη θερμοκρασία του εγκεφάλου των δελφινιών στις ψυχρές θάλασσες.


---Οι γάτες σιχαίνονται το νερό ---

* ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΕΣ από τα άνυδρα τμήματα της Ευρασίας, οι γάτες δεν έχουν φυσική σχέση με το νερό. Ωστόσο, μελέτες έδειξαν πως αν εκτίθενται από μικρές στο νερό, χαίρονται να παίζουν μ' αυτό. Στην άγρια κατάσταση, μερικές γάτες βασίζονται στο νερό για την επιβίωσή τους. Η γάτα της Βεγγάλης, η οποία ζει στο Νεπάλ, στην Ινδία και την Κίνα, είναι γνωστό πως κολυμπάει. Έχει αναπτύξει μάλιστα ιδιαίτερα μακριά νύχια που τη βοηθούν όταν ψαρεύει.

---Οι γάτες προσγειώνονται πάντα στα πόδια τους---

* Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ για την Πρόληψη της Απάνθρωπης Συμπεριφοράς απέναντι στα Ζώα έχει προσπαθήσει πολύ να διαλύσει τον μύθο ότι οι γάτες μπορούν να πέφτουν από μεγάλο ύψος χωρίς να τραυματίζονται. Μολονότι οι γάτες έχουν πράγματι ένα αυτόματο ανακλαστικό που τους επιτρέπει να συστρέφονται σχεδόν ακαριαία ώστε να πέφτουν σωστά, ο Σύνδεσμος για την Προστασία των Γατών αναφέρει πως κατάγματα στα σαγόνια και στη λεκάνη είναι τα συνηθέστερα τραύματα που προκαλούνται σε γάτες που πέφτουν από ψηλά.

---Οι λύκοι ουρλιάζουν στο φεγγάρι ---

* ΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ έδειξαν πως οι λύκοι ουρλιάζουν για αρκετούς λόγους, αλλά κανένας δεν οφείλεται στη σελήνη. Ουρλιάζουν για να επιδείξουν την ιεραρχία της αγέλης - τα κατώτερα μέλη τιμωρούνται αν ουρλιάξουν κι αυτά - και για να συγκεντρώσουν την αγέλη πριν και στη διάρκεια του κυνηγιού. Λέγεται πως οι λύκοι ουρλιάζουν όταν είναι «θλιμμένοι από μοναξιά» και όταν είναι «χαρούμενοι». Αλλά η ιδέα ότι ουρλιάζουν στη σελήνη δεν έχει αποδειχτεί - μια θεωρία είναι πως οι λύκοι είναι πιο δραστήριοι τις νύχτες με φεγγάρι και γι' αυτό ουρλιάζουν περισσότερο.

---Οι στρουθοκάμηλοι κρύβουν το κεφάλι τους στην άμμο ---

* ΩΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΤΗΝΟ και το γρηγορότερο δίποδο ζώο στον κόσμο, η στρουθοκάμηλος γοητεύει τους ανθρώπους. Αλλά όταν απειλείται, η συμπεριφορά της έχει δημιουργήσει έναν από τους πιο διαδεδομένους μύθους του ζωικού βασιλείου και έχει γίνει παροιμιώδης. Ο μύθος δεν είναι πάντως χωρίς κάποιο σπέρμα αλήθειας. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF), όταν αισθανθεί κίνδυνο η στρουθοκάμηλος κάθεται στη φωλιά της και κατεβάζει το κεφάλι της προς το έδαφος. Ίσως πίσω από την παράξενη αυτή συμπεριφορά της να προσπαθεί να κάνει το αρπακτικό να την μπερδέψει με φωλιά τερμιτών ή χαμηλό θάμνο.

---Οι ελέφαντες φοβούνται τα ποντίκια ---

* ΦΥΣΙΚΑ και δεν τα φοβούνται. Οι ελέφαντες είναι συνηθισμένοι να βλέπουν ποντίκια τόσο αιχμάλωτοι όσο και στη φύση. Φοβούνται μόνο όταν βλέπουν ή ακούν κάτι που τους είναι άγνωστο. Εκεί βρίσκεται μάλλον και η ρίζα του μύθου. Στη ρωμαϊκή εποχή, όταν οι ελέφαντες χρησιμοποιούνταν ως πολεμικές μηχανές πανικοβάλλονταν από το σκούξιμο των γουρουνιών. Αυτό δημιούργησε τον μύθο του ποντικιού που βρυχάται.

---Τα χρυσόψαρα έχουν μικρή μνήμη ---
* ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ του Πανεπιστημίου του Πλίμουθ εκπαίδευσαν ένα ψάρι να πιέζει ένα μοχλό για να παίρνει τροφή. Αφού έμαθε να το κάνει, οι επιστήμονες έκαναν τον μοχλό να λειτουργεί μόνο μία ώρα την ημέρα. Σύντομα το ψάρι ξεπέρασε κι αυτό το εμπόδιο.


http://www.typos.com.cy/nqcontent.cfm?a_id=65391

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...