Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Κουνέλια: Αναπαραγωγή - εγκυμοσύνη

Η ευκολία με την οποία αναπαράγονται τα κουνέλια είναι παρωμιώδης! Τα κουνέλια, κατοικίδια και άγρια, μπορούν να γεννήσουν οκτώ φορές το χρόνο χωρίς πρόβλημα. Μέσα στη φύση αυτό είναι αναγκαίο, για τη διατήρηση του είδους, που το απειλούν πολλά σαρκοφάγα.

Για την αναπαραγωγή, τα κουνέλια Νάνοι ή τα κουνέλια μικρής ράτσας ωριμάζουν σεξουαλικά μετά την ηλικία των 6-7 μηνών, ενώ τα κουνέλια μέτριας ράτσας μετά την ηλικία των 8-9 μηνών. Οι μεγάλες ράτσες (δηλαδή, τα κουνέλια εκτροφής) ωριμάζουν μετά από 11 μήνες.

Η κουνελίτσα που είναι έτοιμη για ζευγάρωμα, αλλάζει συμπεριφορά: αρχίζει να ξύνει τη στρώση του κλουβιού και κάποιες φορές, φτιάχνει φωλιά. Το αρσενικό κουνελάκι θα αρχίσει να εξερευνά πριν ενδιαφερθεί για την κουνέλα. Έτσι, σιγά - σιγά θα ολοκληρώθεί η διαδικασία της αναπαραγωγής.

Η γέννα ακολουθεί συνήθως, μετά από 31 ημέρες. Η κουνέλα γεννά κάθε φορά μεταξύ 4-8 μικρών. Τα καθαρόαιμα κουνέλια Νάνοι γεννούν από 1-3 κουνελάκια. Όταν τα κουνελάκια είναι λίγα, είναι σχετικά χοντρά και γεννιούνται μετά τον προβλεπόμενο χρόνο. Διαφορετικά, γεννιούνται πιο αδύνατα και λίγο πριν τις 31 ημέρες, που διαρκεί η κύηση.

Γενικά, είναι δύσκολο να καταλάβουμε πότε μια κουνέλα είναι έγκυος, αφού η συμπεριφορά της δεν αλλάζει ιδιαίτερα από πριν (π.χ. μπορεί να κάνει άλματα επάνω σε έπιπλα). Λίγο πριν τη γέννα, η κουνέλα αρχίζει να φτιάχνει τη φωλιά. Με το στόμα της μεταφέρει άχυρο και σανό και τα τοποθετεί στην πιο σκοτεινή γωνιά του κλουβιού.
Έτσι, θα πρέπει να έχετε ήδη μετακινήσει το κλουβί σε ένα σημείο που να είναι σκιερό και ελαφρώς απόμακρο. Σε καμιά περίπτωση μην την αλλάξετε δωμάτιο, δηλαδή περιβάλλον! Μετά αρχίζει να βγάζει το χνούδι από τη γούνα της.
Αφαιρεί από το προγούλι, το στήθος και την κοιλιά της, για να ξεσκεπάσει τους μαστούς της. Μάλιστα, για να δείτε πόσο έχει προνοήσει η Μητέρα Φύση, για να μην κολλήσει το χνούδι στους βλεννογόνους του στόματός της, η κουνελίτσα βάζει πρώτα στο στόμα της, άχυρο και σανό, που θα τα προστατέψουν!

Η γέννα γίνεται πολύ γρήγορα μετά την ολοκλήρωση της φωλιάς. Κάθε κουνελάκι έχει τον δικό του πλακούντα! Μετά τη γέννα, η κουνελίτσα τρώει τον πλακούντα και τον ομφάλιο λώρο φθάνοντας μέχρι το σώμα του μικρού. Μόλις στεγνώσει, γλείφοντας, το μικρό που μόλις γεννήθηκε, έχει γεννηθεί ήδη το άλλο!

Η κουνελίτσα θηλάζει τα μικρά της μόνο μία φορά στις 24 ώρες. Έτσι σκριβώς κάνει και το Άγριο Κουνέλι.

Μετά τη γέννα θα πρέπει να ελέγξετε τη φωλιά, αν είναι δυνατόν. Πρέπει να μετρήσετε τα κουνελάκια και να εξετάσετε λεπτομερώς τη φυσική τους κατάσταση. Αυτά που είναι καλοταισμένα και υγιή έχουν φουσκωμένη κοιλίτσα χωρίς ζάρες. Οι ζάρες είναι σημάδι ανεπαρκούς διατροφής και ποσότητας νερού.
  • Μην αγγίζετε τα κουνελάκια!
  • Μην κάνετε θορύβους!
  • Μην μπαινοβγαίνετε στο δωμάτιο με φόρα!
  • Μην μπαίνετε πολλοί μαζί!
  • Μην πλησιάζουν άτομα που δεν γνωρίζει η κουνέλα το άρωμά τους!
  • Μακριά από το κλουβί οι γάτες, τα σκυλιά κι οποιοδήποτε άλλο ζώο!
  • Μακριά από τα κουνελάκια ο "μπαμπάς" διότι, ως γνωστόν, τα ζηλεύει και τα πνίγει! Αυτό είναι κανόνας!!
 http://hkoinoniamas.blogspot.com/2011/02/blog-post_1982.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...