Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Νανισμός

Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Άλλοι μελαχρινοί, άλλοι ξανθοί ή κοκκινομάλληδες, κάποιοι λεπτοί κι άλλοι γεματούληδες. Ευτυχώς! Γιατί... φανταστείτε πόσο πληκτικός θα ήταν ο κόσμος μας αν όλοι ήμασταν ίδιοι! Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι άνθρωποι που λόγω του σώματος τους ξεχωρίζουν ιδιαίτερα. Έτσι για παράδειγμα οι υπερβολικά κοντοί άνθρωποι, αλλιώς νάνοι.

Παρά τη συνηθισμένη ποικιλία ύψους που παρατηρούμε στους άνθρωπους γύρω μας, οι νάνοι ξεχωρίζουν λόγω του ασυνήθιστα μικρού ύψους τους και του μικρού αριθμού τους, δεν υπάρχουν δηλαδή πολλοί από αυτούς. Σίγουρα τώρα θα διερωτάστε εάν το μειωμένο ύψος αυτών των ανθρώπων οφείλεται σε κάποια ασθένεια ή εάν είναι φυσιολογικό.

Ο νανισμός μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Μπορεί για παράδειγμα να προκληθεί από μια μεταβολή του γενετικού υλικού, δηλαδή των χαρακτήρων που κληρονομούμε από τους γονείς μας. Αυτό σημαίνει πως γονείς κανονικού μεγέθους μπορεί να αποκτήσουν παιδί με νανισμό παρόλο που δεν υπάρχει νάνος στην οικογένεια!

Φυσικά, οι πιθανότητες να γεννηθεί παιδί με νανισμό αυξάνονται εάν υπάρχει κι άλλος νάνος στην οικογένεια, ιδιαίτερα εάν ένας ή και οι δύο γονείς είναι νάνοι, χωρίς να σημαίνει αυτό πως δεν μπορούν να αποκτήσουν και παιδί χωρίς νανισμό.

Κατ' ακρίβεια, 75% των ατόμων που γεννιούνται με νανισμό, έχουν γονείς κανονικού ύψους!

Ο νανισμός μπορεί να οφείλεται και σε μεταβολικές ή ορμονικές διαταραχές κατά την παιδική ηλικία. Οι ορμόνες είναι χημικές ουσίες που παράγονται από τον οργανισμό μας και οι οποίες στέλνονται από το κέντρο παραγωγής τους (= διάφορα όργανα του σώματος) σε άλλα όργανα. Οι ουσίες αυτές μεταφέρουν σαν "αγγελιαφόροι" μηνύματα για την λειτουργία των οργάνων. Εάν κατά την παιδική ηλικία υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην μεταφορά συγκεκριμένων μηνυμάτων σε κάποια όργανα, μπορεί να προκληθούν προβλήματα και στην ανάπτυξη.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, ο νανισμός εμφανίζεται σε 1 στις 25 000 γεννήσεις τον χρόνο.

Και τώρα κάποιες ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ πληροφορίες για το τι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ο νανισμός:
  • ... μια πνευματική ασθένεια! Άνθρωποι που πάσχουν από νανισμό μπορεί να ξεχωρίζουν λόγω του ύψους τους και μάλιστα να έχουν κάποια μειονεκτήματα λόγω αυτού αλλά στις πλείστες περιπτώσεις είναι κανονικής νοημοσύνης.
  • ... μια ασθένεια που θεραπεύεται. Εάν ο νανισμός οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες δεν μπορεί να γίνει απολύτως τίποτε για να αναπτυχθούν τα άτομα αυτά σε κανονικό μέγεθος. Στις περιπτώσεις όμως που ο νανισμός οφείλεται σε μεταβολικές ή ορμονικές δυσλειτουργίες υπάρχει η πιθανότητα να μπορεί να γίνει κάτι για να αναπτυχθούν τα παιδιά σωστά.
  • ... μια ασθένεια που να επηρεάζει εξ' ολοκλήρου τη ζωή των ατόμων. Τα άτομα με νανισμό μπορούν να κάνουν ότι και τα άτομα συνηθισμένου ύψους και έχουν κάθε προοπτική για μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή!
  • ... λόγος για να συμπεριφερόμαστε άσχημα στα άτομα που πάσχουν από αυτόν! Ο νανισμός δεν επηρεάζει τίποτε άλλο παρά το ύψος του ανθρώπου. Όπως μπορεί εμείς να έχουμε μεγάλα αυτιά ή μια πολύ "χαρακτηριστική" μύτη έτσι και τα άτομα με νανισμό απλά έχουν χαρακτηριστικό ύψος!

Το ξέρατε πως οι νάνοι την εποχή των αρχαίων Αιγυπτίων τύχαιναν εξαιρετικά καλής μεταχείρισης;

Πανεπιστήμιο της Αμερικής μελέτησε τοιχογραφίες τάφων και γλυπτά στα οποία απεικονίζονταν νάνοι. Οι νάνοι αυτοί παρουσιάζονταν να κατέχουν σημαντικές θέσεις εργασίας στα σπιτικά υψηλών αξιωματούχων.

Μάλιστα, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι λάτρευαν δύο Θεούς νάνους, τον "Bes" και τον "Ptah" !

Για τους αρχαίους Αιγύπτιους οι νάνοι ήταν κάθε άλλο παρά άτομα με φυσικά ελαττώματα και λάμβαναν κανονικά μέρος στην καθημερινή ζωή.

Σύμφωνα με τα ευρύματα οι πρώτοι νάνοι παρατηρήθηκαν γύρω στο 4 500 π.Χ. !

 http://www.medlook.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...