Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012

Από που προέρχεται η βανίλια;

Βανίλια: ένα μυρωδάτο και μυστήριο συμπλήρωμα στο γλυκό μας... Από που προήλθε; Δείτε εδώ λοιπόν όλες τις πληροφορίες για τη βανίλια!
 
Η βανίλια είναι ένα "μπαχαρικό" το οποίο προέρχεται από την κατεργασία της ορχιδέας της βανίλιας. Έχει Νοτιοαμερικανική καταγωγή και λένε ότι το ανακάλυψαν ορειβάτες!

Στην πραγματικότητα οι Αζτέκοι και οι Μάγια διατηρούσαν ολόκληρες καλλιέργειες με αυτές τις ορχιδέες.
Οι παραπάνω λαοί χαρακτήριζαν την βανίλια ως «Μαύρο φρούτο ή Μαύρο λουλούδι». Αυτό γιατί ο καρπός της είναι κάτι σαν μαύρο φασολάκι και όχι άσπρο όπως το άνθος της!

Υπάρχουν ιστορικές αναφορές γι’ αυτούς τους λαούς, που δείχνουν να έχουν ως το εθνικό τους ποτό, ένα παχύρρευστο μείγμα από κακάο και βανίλλη. Αυτό το ποτό προοριζόταν για τους ευγενείς και τους πολεμιστές.

Η παραγωγή της εντοπίζεται στις παράκτιες περιοχές του Μεξικού και σε όλον τον κόλπο του. Κυρίως όμως στις πόλεις Veracruz και Papantla.

 

 Η Ισπανία ανακάλυψε την βανίλια στις αρχές του δεκάτου έκτου αιώνα, στην εποχή των εξερευνήσεων. Στην πραγματικότητα όμως η ανακάλυψη της έγκειται στην συνάντηση του Hernan Cortes το 1519 με τον αυτοκράτορα των Αζτέκων Montezuma II.

Η βανίλια έγινε γνωστή στην αρχή όχι για την γεύση της, αλλά για άλλους πολλούς λόγους! Από διεγερτικό του νευρικού συστήματος, από βάμμα, ως αιθέριο έλαιο και μέχρι αντικαταθλιπτικό!

Επίσης προτάθηκε να υποστηρίξει τις προσπάθειες κατά των ρευματισμών αλλά χωρίς επιτυχία.
Η τεχνητή βανίλια - βανίλλη
τεχνητή βανίλια - βανίλληΤο 1884 o Δρ. Wilhelm Haarmann, ένας Γερμανός χημικός, κατάφερε και δημιούργησε την πρώτη τεχνητή βανίλλη από Coniferin, η οποία εξάγεται από την ρητίνη της ερυθρελάτης!

Βέβαια πλέον μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλες ουσίες ως βάση για την δημιουργία τεχνητής βανίλιας. Αυτές είναι η ευγενόλη και το γαρύφαλλο, και αυτό γιατί έχουν πάνω κάτω όμοιους μοριακούς δεσμούς.

Το ίδιο επίσης μπορεί να συμβεί και με άλλα αγαθά που είναι και κατά πολύ λιγότερο ακριβά. Όπως ο πολτός των τεύτλων, υπολείμματα καραμέλας, υπολείμματα χαρτιού με κατάλληλη ζύμωση ακόμα και πετροχημικά!

Δεν σας έχει τύχει μια απλή σακούλα από μανάβικο για παράδειγμα να μυρίζει βανίλια; Αυτό είναι αποτέλεσμα των πετροχημικών!

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, βανίλλη μπορεί να αναφερθεί ως συστατικό τροφίμων, από την απλή αναφορά της ως «γεύση».


γεύση βανίλια


Οπότε καταλαβαίνετε ότι οι αυτοί που "ελέγχουν την αγορά" θέλουν να επιτύχουν το απόλυτο. Δηλαδή γεύση και μυρωδιά βανίλιας, χωρίς ίχνος φυσικών στοιχείων αυτής...

http://coolweb.gr/vanilia-proeleusi-apo-pou-proerxetai/

1 σχόλιο:

  1. κάνε ανάρτηση και γράψε ΟΧΙ!!
    Όχι, Η παλιά διεπαφή του Blogger να ΜΗΝ καταργηθεί τους επόμενους μήνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...