Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Η πρωτεΐνη της φαλάκρας

Η πρωτεΐνη της φαλάκρας


 Ο εντοπισμός της δίνει ελπίδα για την ανάπτυξη αποτελεσματικού φαρμάκου
Αν και η φαλάκρα μπορεί να είναι γοητευτική, όπως αποδεικνύει ο Μπρους Γουίλις, τώρα η επιστήμη μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της



 ΛΟΝΔΙΝΟ 
Μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια έφερε στο φως τα γονίδια που απαιτούνται για να χάσουν οι άνδρες τα μαλλιά τους. Το ευχάριστο είναι ότι φάρμακα τα οποία θα μπορούσαν να αναστείλουν τη διαδικασία είναι ήδη καθ΄ οδόν.
Οι περισσότεροι άνδρες αρχίζουν να χάνουν τα μαλλιά τους στη μέση ηλικία ενώ το 80% των 70χρονων εμφανίζει κάποιο πρόβλημα τριχόπτωσης. Οι ερευνητές γνώριζαν ότι η τεστοστερόνη, η ανδρική ορμόνη, παίζει κάποιο ρόλο στην διαδικασία απώλειας των τριχών η οποία επέρχεται όταν ο θύλακας της τρίχας μικρύνει πέραν ενός ορίου.

Η ένοχη πρωτεϊνη
Οι ερευνητές από την Πενσυλβάνια, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής καθηγητή Γιώργο Κοτσαρέλη, ανέλυσαν τα γονίδια τα οποία ενεργοποιούνται όταν αρχίζει η απώλεια των τριχών. Διεπίστωσαν ότι η διαδικασία συμπίπτει με την αύξηση των επιπέδων της πρωτεΐνης  συνθετάση της προσταγλανδίνης D.
Όπως σημειώνουν στο άρθρο τους, το οποίο δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science Translational Medicine, ποντίκια τα οποία έφεραν υψηλά επίπεδα της πρωτεΐνης ήταν τελείως άτριχα, ενώ μεταμοσχευμένες ανθρώπινες τρίχες σταμάτησαν να αυξάνουν όταν τους χορηγήθηκε η πρωτεΐνη. Τα ευρήματα εξήγησε ο καθηγητής δερματολογίας κ. Κοτσαρέλης: «δείξαμε ότι η συνθετάση της προσταγλανδίνης D είναι αυξημένη στις γυμνές περιοχές του κεφαλιού των ανδρών και πώς αυτή ανέστειλε την αύξηση των τριχών. Ετσι εντοπίσαμε έναν στόχο για την αντιμετώπιση της φαλάκρας».
Ο δρόμος προς το φάρμακο
«Το επόμενο βήμα είναι η αναζήτηση ουσιών που δεσμεύονται στον υποδοχέα της πρωτεΐνης και να δούμε αν αυτό θα μπορούσε να αντιστρέψει τη διαδικασία της απώλειας των τριχών» συμπλήρωσε ο ερευνητής.
Το θετικό είναι ότι κάποιες τέτοιες ουσίες έχουν ήδη εντοπιστεί και βρίσκονται στο στάδιο των κλινικών δοκιμών.

 http://www.tovima.gr/science/medicine-biology/article/?aid=449888

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...