Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Γιατί τα σύννεφα έχουν διαφορετικά σχήματα;

Με δυο λόγια, το σχήμα των νεφών περιγράφει το χρονικό της δημιουργίας τους.
Τα σύννεφα δημιουργούνται όταν ψύχεται ο αέρας. Καθώς ο ψυχρός αέρας περιέχει λιγότερους υδρατμούς απ’ ό,τι ο θερμός, οι πλεονάζοντες υδρατμοί μετατρέπονται σε σταγονίδια, που αργά αργά πέφτουν στη γη μέσω του αέρα.
Για τα περισσότερα σύννεφα, η ψύξη είναι αποτέλεσμα της ανοδικής πορείας του αέρα σε επίπεδα όπου η πίεση είναι χαμηλότερη και επομένως η θερμοκρασία πέφτει.

Η ταχύτητα ανόδου του αέρα καθορίζει το σχήμα των νεφών.

Αν η ταχύτητα είναι μεγάλη, τότε δημιουργούνται νέφη-σωρείτες, που θυμίζουν λευκά κουνουπίδια με μαύρη βάση και ξεχωρίζουν για το ύψος τους παρά για το πλάτος τους.
Αν η ταχύτητα ανόδου είναι μικρή –συχνά πάνω από μεγάλες εκτάσεις και σε συνδυασμό με την κίνηση μιας θερμότερης αέριας μάζας που «γλιστρά» πάνω από μια ψυχρότερη–, τότε έχουμε πολλά μικρά σταγονίδια που δημιουργούν νέφη-στρώματα. Πρόκειται για σκοτεινότερα και αρκετά απλωμένα σύννεφα, που εκτείνονται στον ουρανό σε οριζόντιες πεπλατυσμένες στρώσεις.

Το σχήμα κάθε τύπου νέφους αποτυπώνει και την επίδραση της θερμοκρασίας της επιφάνειας πάνω από την οποία κινήθηκε ο αέρας.
Ψηλά στην ατμόσφαιρα ο αέρας είναι αλλού σταθερός και αλλού ασταθής, ανακόπτοντας έτσι ή ενισχύοντας, κατά περίπτωση, τα ανοδικά ρεύματα. Επομένως, το σχήμα των νεφών προσδιορίζεται γενικά από τη θερμοκρασία και την ανοδική κίνηση του αέρα.

 http://www.scienceillustrated.gr/?p=3510

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...