Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Γιατί οι κότες κάνουν τόσο πολλά αβγά;

Σε γενικές γραμμές, τα περισσότερα ορνιθοειδή είναι πολύ παραγωγικά: σε μια σεζόν γεννούν πολλά αβγά. Ορισμένα είδη μπορούν να κάνουν και 30 αβγά σε μια γέννα. Άλλα πάλι γεννούν περισσότερες φορές το χρόνο, όμως σε κάθε γέννα κάνουν λιγότερα αβγά. Μελέτες που έχουν γίνει στις ωοθήκες της κότας καταδεικνύουν την εξαιρετική αναπαραγωγική ικανότητά της. 

Αν μπορούσε να ζήσει περισσότερα χρόνια, θα γεννούσε χιλιάδες αβγά.
Η κότα (όπως και άλλα πτηνά) κάνει νέα αβγά όταν κάποια από τα παλαιά που γέννησε εξαφανιστούν. Αυτήν ακριβώς την ιδιότητα εκμεταλλευόμαστε εμείς οι άνθρωποι. ¨οσο παίρνουμε αβγά από τη φωλιά της, τόσο αυτή συνεχίζει να γεννά. Έτσι, μια οικόσιτη κότα μπορεί να κάνει μέχρι και 200 αβγά το χρόνο.
Η παραγωγή των αβγών μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω με τη βοήθεια τεχνητού φωτός. Οι κότες γεννούν περισσότερα αβγά την άνοιξη, όταν αφθονεί η τροφή για τα κοτοπουλάκια. Προσομοιάζοντας επομένως με τεχνητά μέσα το εαρινό φως, παρακινούμε την κότα να γεννήσει περισσότερα αβγά. Αν εξωθήσουμε αυτές τις συνθήκες στο έπακρο, μια κότα μπορεί να κάνει ακόμα και 300 αβγά ή και περισσότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...