Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Γιατί η επιφάνεια της σοκολάτας ασπρίζει καμιά φορά;

Όλοι μας έχουμε παρατηρήσει μερικές φορές, η σοκολάτα να έχει σε μερικά σημεία της επιφάνειας, μια άσπρη πάχνη. Η σοκολάτα ασπρίζει , καθαρά και μόνο είτε εξαιτίας της ζάχαρης, είτε εξαιτίας του λίπους!

Θα μου πείτε και πως γίνεται αυτό; Δείτε!
Τι συμβαίνει με τη ζάχαρη
σοκολάτα ζάχαρηΜία από τις δύο αιτίες όπως προαναφέραμε, είναι η ζάχαρη. Τι συνέβη και έγινε η επιφάνεια της σοκολάτας μας εν μέρει άσπρη:

Αυτό που έγινε, προκλήθηκε από υγρασία στην επιφάνεια της σοκολάτας. Λέμε στην επιφάνεια, μιας και η υγρασία δεν μπορεί να ”εισχωρήσει” μέσα της, παρά μόνο να ”κάτσει” στην επιφάνεια.

Όπως όλοι ξέρουμε, η ζάχαρη αν έρθει σε επαφή με νερό, διαλύεται. Έτσι, η υγρασία αυτή, διέλυσε τη ζάχαρη που υπήρχε στην επιφάνεια της σοκολάτας μας.

Κατά την επαναλαμβανόμενη εξάτμιση όμως της υγρασίας αυτής, έμειναν τα κατάλοιπα της διάλυσης, υπό μορφή πούδρας(σε ελάχιστες ποσότητες) και έτσι η πούδρα αυτή ”έκατσε” στην επιφάνεια της σοκολάτας!

Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει συνήθως, είτε όταν αφήσουμε τη σοκολάτα μας σε υγρό περιβάλλον, είτε αν από κρύο περιβάλλον, την πάμε απότομα σε ζεστό.

Τι συμβαίνει με το λίπος
σοκολάτα λίποςΗ δεύτερη αιτία οφείλεται στο λίπος. Η σοκολάτα περιέχει μέσα της λίπη ή βούτυρο κακάο. Κι εδώ συμβαίνει το ίδιο φαινόμενο με πριν, αλλά λόγω διαφορετικής αιτίας.

Το λίπος διαλύεται και βγαίνει στην επιφάνεια, με αποτέλεσμα να ”κάθεται” πάνω της, μιας και έχει διασπαστεί.

Αυτό συμβαίνει αν αφήσουμε τη σοκολάτα μας σε αρκετά θερμό περιβάλλον.

Είναι όπως όταν ψήνουμε μια πανσέτα, βγάζει τα ζουμιά της (το λίπος) και έπειτα τα ζουμιά αυτά ”στεγνώνουν” και επικάθονται στην επιφάνεια!

Αυτά τα φαινόμενα μπορεί να συμβούν και με την πάροδο του χρόνου, εξαιτίας ότι η σοκολάτα αυτόματα θα βρεθεί σε πολλών ειδών περιβάλλοντα.

Έτσι, αν μια σοκολάτα είναι αρκετά παλιά, είναι πολύ πιθανό να την δούμε έτσι.

Παρόλο βέβαια που η σοκολάτα μας φαίνεται ψιλοαπαίσια επιφανειακά, είναι απολύτως ασφαλές να την καταναλώσουμε!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...