Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Πως κατασκευάζεται η μουστάρδα;

Αρχικά ξεδιαλύνονται οι σπόροι μουστάρδας, ώστε να κρατήσουμε τους καλύτερους. Έπειτα καθαρίζονται και στεγνώνονται ώστε να είναι έτοιμοι για το επόμενο βήμα επεξεργασίας.

Μερικές εταιρίες βρέχουν τους σπόρους με κρασί και ξύδι για λίγες ώρες, έως μερικές μέρες, ώστε να μαλακώσουν και να "ποτίσουν". Έπειτα, πάλι τους αφήνουν να στεγνώσουν.

Έπειτα, οι σπόροι μουστάρδας συνθλίβονται ώστε να γίνουνε σχεδόν σκόνη. Στη συνέχεια, το αποτέλεσμα της επεξεργασίας αυτής, περνάει από κόσκινο.

Το κοσκινισμένο περιεχόμενο έπειτα τοποθετείται σε μεγάλα καζάνια, με ανάλογη ποσότητα λευκού κρασιού, ξύδιού ή και νερού. Εκεί, αναμιγνύεται και δημιουργείται σιγά σιγά η "πάστα"(πυκνός χυλός) της μουστάρδας!

Προστίθενται επίσης σε μικρές ποσότητες κάποια καρυκεύματα ή και αρωματικές ουσίες, και αναμιγνύονται στην πάστα της μουστάρδας.



πάστα μουστάρδας


Τέλος, το μίγμα - πάστα της μουστάρδας θερμαίνεται σε συγκεκριμένη θερμοκρασία και σιγοβράζει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια ψύχεται σε θερμοκρασία δωματίου και είναι έτοιμη προς κατανάλωση!

Στην ουσία δηλαδή τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της είναι:
1) σπόροι μουστάρδας,
2) κρασί, ξύδι, νερό,
3) καρυκεύματα και / ή αρωματικές ουσίες

Τώρα, από κει και πέρα κάποιες εταιρείες παραλλάσσουν λίγο τις ποσότητες που απαιτούνται και προσθέτουν τα δικά τους αρωματικά - καρυκεύματα, ώστε να αποκτήσει η μουστάρδα τους, την ελαφρώς παραλλαγμένη γεύση που παρατηρούμε από μουστάρδα σε μουστάρδα.

μουστάρδα με κόκκουςΠαρατηρήστε σε μερικές μουστάρδες που έχουν κάτι σαν πολύ μικρά "μαυράκια" - κόκκους μέσα τους.

Αυτά είναι συνήθως από τα καρυκεύματα που χρησιμοποιήθηκαν για τη συγκεκριμένη μουστάρδα!

Σε αυτό παίζει ρόλο η παραλλαγή κατασκευής μουστάρδας, που χρησιμοποίησε η εκάστοτε εταιρία.


Δηλαδή, με λίγα λόγια τι είναι η μουστάρδα;

Μια αλεσμένη, λίγο καρυκευμένη και βρασμένη κρασο-ξυδάτη χούφτα σπόρων ενός φυτού!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...