Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Η Σόγια Μειώνει τον Κίνδυνο Εμφάνισης Καρδιαγγειακών Νοσημάτων!

Η σόγια και τα προϊόντα που προέρχονται από αυτή μπορεί να είναι μια καινούρια ιδέα για τον Δυτικό κόσμο, στην Ασία όμως είναι μια βασική τροφή εδώ και αιώνες.

Υπάρχουν δυο είδη σόγιας : από την μια η φυσική σόγια που δεν προέρχεται από γενετικά τροποποιημένους σπόρους και καλλιεργείται σύμφωνα με τους κανόνες της βιολογικής γεωργίας και σεβασμό στο περιβάλλον και χρησιμοποιείται για διάφορες τροφές όπως τόφου, ρόφημα, μίσο, υποκατάστατα κρέατος και συμπληρώματα διατροφής.
Από την άλλη βρίσκεται η μαζική παραγωγή σόγιας που κυρίως χρησιμοποιείται για την παραγωγή ζωοτροφών αλλά και μη βιολογικών προϊόντων σόγιας και πρόκειται αποκλειστικά για παραγωγές μεταλλαγμένης σόγιας.

Είναι γνωστές πια οι αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον λόγω της καλλιέργειας των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών συμπεριλαμβανομένης και της σόγιας. Από την άλλη όμως η φυσική σόγια είναι μια σούπερ τροφή με αποδεδειγμένα τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία του ανθρώπου.
Είναι τόσες οι διαμάχες γύρω από την σόγια με πολλούς υποστηρικτές της και άλλους τόσους εναντίον της .
 Υπάρχουν όμως και πάνω από πέντε χιλιάδες διαφορετικές μελέτες που παρουσιάζουν τα οφέλη από την κατανάλωση προϊόντων σόγιας και η τελευταία που δημοσιεύτηκε στο "Journal of Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases" περιγράφει πως οι ισοφλαβόνες που περιέχονται στη σόγια μπορούν να μειώσουν εκτός από τα επίπεδα της χοληστερόλης και άλλους παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, όπως την αρτηριακή πίεση και την δυσλειτουργία του ενδοθηλίου.

Η ενδοθηλιακή δυσλειτουργία είναι μια κατάσταση κατά την οποία το ενδοθήλιο (εσωτερική επιφάνεια των αιμοφόρων αγγείων) αδυνατεί να παράγει ουσίες που είναι απαραίτητες για την υγεία των αγγείων και για την υγιή σύσταση του αίματος και μια τέτοια κατάσταση μπορεί να προκύψει όταν υπάρχουν θέματα υγείας όπως αθηροσκλήρυνση, υπέρταση, διαβήτης ή όταν υπάρχει μεγάλη έκθεση σε περιβαλλοντικούς ρύπους ή σε καπνιστές.
Στην μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό, αναλύονται τα στοιχεία 17 διαφορετικών μελετών που σχετίζονται με την επίδραση των ισοφλαβονών της σόγιας και την σωστή λειτουργία του ενδοθηλίου και όλου του καρδιαγγειακού συστήματος. Το αποτέλεσμα ήταν πως "η κατανάλωση ισοφλαβονών σόγιας μπορεί σημαντικά να βελτιώσει την λειτουργία του ενδοθηλίου" όπως καταλήγουν οι ερευνητές.
Οι ερευνητές δήλωσαν πως ο βασικός μηχανισμός πίσω από την δυσλειτουργία του ενδοθηλίου περιλαμβάνει και την εξασθενημένη απελευθέρωση μονοξειδίου του αζώτου, προκαλώντας στένωση των αιμοφόρων αγγείων. Αυξημένη διαθεσιμότητα ισοφλαβονών μπορεί να αυξήσει την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου που συμβάλλει στην καλή υγεία των αγγείων και κατά συνέπεια όλου του καρδιαγγειακού συστήματος.

Μια τέτοια έρευνα είναι ιδιαίτερα σημαντική αν αναλογιστεί κανείς πως με την ακατάλληλη διατροφή που έχουν οι περισσότεροι κάτοικοι του "μοντέρνου Δυτικού κόσμου"οι οποίοι ζουν και σε περιοχές με ιδιαίτερα μολυσμένη ατμόσφαιρα και το ποσοστό των καπνιστών να είναι πολύ υψηλό, ανεβαίνει και ο αριθμός των ανθρώπων που κινδυνεύουν να εκδηλώσουν κάποια μορφή καρδιοπάθειας. Με την κατανάλωση ισοφλαβονών μειώνεται η αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη, βελτιώνεται η λειτουργία του ενδοθηλίου και διατηρείται υγιές το καρδιαγγειακό σύστημα.

http://igeiofagos.blogspot.gr/2014/02/blog-post_25.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...