Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Η μύτη πιο ισχυρή από μάτι και αυτί

Η ανθρώπινη μύτη αιχμαλωτίζει περισσότερο από ένα τρισεκατομμύριο διαφορετικές οσμές, πολύ περισσότερες δηλαδή από όσες νομίζαμε μέχρι σήμερα, υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Ροκφέλερ.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science, η ανθρώπινη μύτη τα καταφέρνει καλύτερα από το μάτι και το αυτί όσον αφορά στον αριθμό των ερεθισμάτων που μπορεί να ξεχωρίσει. Για να καταλήξουν στη διαπίστωση αυτή, οι επιστήμονες ζήτησαν από εθελοντές να ξεχωρίσουν τι περιελάμβαναν κάποια μείγματα 128 διαφορετικών μορίων οσμής, τα οποία είχαν αναμειχθεί κατά ομάδες των 10, 20, ή 30 προκειμένου να δημιουργήσουν ασυνήθιστες μυρωδιές.



Στη συνέχεια ζητήθηκε από τους εθελοντές να αναγνωρίσουν μία οσμή από τρία δείγματα, δύο όμοια και ένα που διέφερε. Κάνοντας στη συνέχεια υπολογισμούς σχετικά με το πόσες μυρωδιές θα διέκρινε η ανθρώπινη μύτη αν βρισκόταν μπροστά σε όλους τους δυνατούς συνδυασμούς των 128 μορίων οσμής, οι επιστήμονες κατέληξαν ότι ο άνθρωπος διακρίνει ένα τρισεκατομμύριο μυρωδιές.

 http://www.planitikos.gr/2014/03/blog-post_25.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...