Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Αναπνευστικά προβλήματα από τα ούρα στην πισίνα

Η ούρηση στις πισίνες μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία σας. Οι επιστήμονες προειδοποιούν τους κολυμβητές στις πισίνες να σταματήσουν την κοινή πρακτική, όπως αποδεικνύεται από ανάλυση δειγμάτων, να ουρούν στο νερό της πισίνας γιατί αυτό κάνει κακό στην υγεία τους και συγκεκριμένα μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα.

Μερικές παλαιότερες μελέτες έχουν συσχετίσει το κολύμπι στις πισίνες με το παιδικό άσθμα, και τελικά, ίσως τα ούρα να συνεισφέρουν σ’ αυτό το πρόβλημα λόγω ορισμένων χημικών αντιδράσεων που προκύπτουν μεταξύ του ουρικού οξέος και του χλωρίου που χρησιμοποιείται για την απολύμανση της πισίνας.

Αν κολυμβητές σταματήσουν την ούρηση στις πισίνες, η ποιότητα του αέρα και του νερού θα βελτιωθούν ανεξάρτητα από άλλες αλλαγές στην επεξεργασία του νερού ή την κυκλοφορία του αέρα, ανέφεραν οι επιστήμονες από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Κίνας και το Πανεπιστήμιο Purdue των ΗΠΑ.

Να σημειωθεί ότι ο μέσος κολυμβητής αφήνει στην πισίνα περίπου δύο “σφηνάκια” ούρων κάθε φορά που κολυμπάει.

Ουρικό οξύ, χλώριο και χλωριούχο κυάνιο

Αναπνευστικά προβλήματα μπορεί να παρουσιάσουν όσοι κολυμπούν σε πισίνες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental Science and Τechnology. Κι αυτό διότι ορισμένοι κολυμβητές έχουν την κακή συνήθεια να ουρούν όταν κολυμπάνε στην πισίνα. Παρότι στις πισίνες ισχύει η απαγόρευση της ούρησης, δυστυχώς ο έρευνες δείχνουν ότι οι κολυμβητές δεν το τηρούν αυτό.



Ο επιστήμονες διαπίστωσαν πως, όταν τα ούρα αναμειγνύονται με το χλώριο, σχηματίζονται χημικές ουσίες που μπορεί να δημιουργήσουν δυσκολίες στην αναπνοή. «Αν οι κολυμβητές απέφευγαν να κατουρούν στις πισίνες, θα βελτιωνόταν η ποιότητα τόσο των υδάτων, όσο και του αέρα των πισινών», εξηγούν οι ερευνητές.

Κάνοντας μια σειρά από εργαστηριακά πειράματα, οι ειδικοί συνδύασαν δείγματα νερού από διάφορες πισίνες με ουσίες παρόμοιες με αυτές που υπάρχουν στα ούρα και στον ιδρώτα των κολυμβητών και οι οποίες διαχέονται στο νερό. Βρήκαν ότι το χλώριο, που χρησιμοποιείται συστηματικά για την απολύμανση του νερού των πισινών, αντιδρά χημικά με ουσίες που περιέχονται στα ούρα και σε άλλες ανθρώπινες εκκρίσεις, με συνέπεια να δημιουργούνται άλλες ουσίες, που είναι δυνητικά επικίνδυνες για την υγεία.

Ειδικότερα, από το ουρικό οξύ, το οποίο περιέχεται στα ούρα, και από το χλώριο παράγεται το χλωριούχο κυάνιο (cyanogen chloride, ClCN) το οποίο είναι ένα πυκνό τοξικό αέριο (πάνω από τους 12,8 βαθμούς Κελσίου). Το χλωριούχο κυάνιο είναι μία εξαιρετικά δηλητηριώδης ουσία που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν ως χημικό όπλο, ενώ σήμερα χρησιμοποιείται για βιομηχανικούς σκοπούς. Το δηλητήριο αυτό μπορεί μέσω της εισπνοής να επηρεάσει πολλαπλά όργανα, όπως είναι οι πνεύμονες, η καρδιά, και το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Το χλωριούχο κυάνιο (όπως και το υδροκυάνιο) επιδρά στο αίμα. Σχηματίζει εύκολα ενώσεις με τον σίδηρο της αιμοσφαιρίνης του αίματος, η οποία μεταφέρει οξυγόνο για τις ανάγκες του οργανισμού κι έτσι προκαλεί έλλειψη οξυγόνου. Κι όταν έρθει σε επαφή με τα μάτια, λειτουργεί ως δακρυγόνο.

Το 93% του ουρικού οξέος που ανιχνεύεται στις πισίνες προέρχεται από τα ανθρώπινα ούρα, ενώ και ο ανθρώπινος ιδρώτας συνεισφέρει μια μικρότερη ποσότητα.

Τριχλωραμίνη

Επίσης, το ουρικό οξύ σε συνδυασμό με το χλώριο, ευθύνεται σε ποσοστό 3-4% για ένα άλλο υποπροϊόν στις πισίνες, την τριχλωραμίνη (trichloramine, NCl3) η οποία έχει συνδεθεί με μειωμένη λειτουργία των πνευμόνων στους ενήλικους κολυμβητές, με ερεθισμό των ματιών, ρινική καταρροή, ακόμα και με μερική απώλεια της ακοής. Η τριχλωραμίνη επηρεάζει την ατμόσφαιρα των κλειστών κολυμβητηρίων γιατί είναι αρκετά πτητική.

Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι η ουρία που υπάρχει στα ούρα, μετατρέπεται εύκολα σε τριχλωραμίνη η οποία έχει ήδη συνδεθεί με μειωμένη πνευμονική λειτουργία σε ενήλικες κολυμβητές, φαγούρα στα μάτια και ρινική καταρροή.

Οι χλωραμίνες σχηματίζονται από την αντίδραση του χλωρίου με την αμμωνία και τα παράγωγα της που προέρχονται από τα ούρα και τον ιδρώτα των κολυμβητών. Είναι επικίνδυνες για την υγεία γιατί προκαλούν ρινίτιδα, βήχα, βρογχοσπασμούς και ερεθισμούς στα μάτια. Για τους λόγους αυτούς και για την προστασία από το χλώριο του νερού συνιστώνται τα γυαλιά κολύμβησης.

Να σημειωθεί ότι σε βιοψίες πνευμόνων επαγγελματιών κολυμβητών που κατά καιρούς έχουν γίνει, έχει διαπιστωθεί χρόνια φλεγμονή ανάλογη με εκείνη στους ανθρώπους που πάσχουν από ήπιο άσθμα, αν και χωρίς να έχουν εμφανίσει τα σχετικά συμπτώματα.

 http://www.healthyliving.gr/2014/03/09/anapneystika-problhmata-oura-pisina/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...