Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Τα 25 πιο παράξενα ζώα του πλανήτη

Leafy Seadragon

Πήρε το όνομα του από την Κινέζικη μυθολογία. Μοιάζει με ένα κομμάτι φύκια που επιπλέουν στο νερό. Το σώμα του είναι γεμάτο πράσινες, πορτοκαλί και χρυσές αποχρώσεις και καλύπτεται από φύκια, γεγονός που το κάνει άριστο στο καμουφλάζ. Μόνο το κούνημα των μικροσκοπικών πτερυγίων του ή η κίνηση των ματιών του αποκαλύπτουν την παρουσία του.

Όπως και ο ιππόκαμπος, ο αρσενικός θαλάσσιος δράκος κουβαλάει 150.200 αυγά. Αφού το θηλυκό τα αποθέσει, τα αυγά μεταφέρονται σε ένα ειδικό μέρος στην ουρά του αρσενικού, όπου και παραμένουν για περίπου 8 εβδομάδες.

Ο θαλάσσιος δράκος δεν έχει δόντια και στομάχι και τρέφεται αποκλειστικά με γαρίδες. Στην Αυστραλία είναι γνωστοί ως “Αυστραλιανοί Ιππόκαμποι” και βρίσκονται σε ήσυχα, κρύα νερά με θερμοκρασία 10ο-20ο C. Προστατεύονται από την κυβέρνηση της Νότιας Αυστραλίας από το 1982.
                                               

                                                              Sun Bear

Συναντάται κυρίως στα τροπικά δάση της Νοτιοανατολικής Ασίας. Έχει περίπου 1,2 μέτρα μήκος. Αυτό το καθιστά το μικρότερο μέλος της οικογένειας των αρκούδων. Συχνά ονομάζεται και “Αρκούδα Σκύλος” λόγω του μικρού της αναστήματος. Έχει μια ουρά 5 εκατοστών και ζυγίζει περίπου 65 κιλά. Τα αρσενικά είναι ελαφρώς μεγαλύτερα από τα θηλυκά.

Σε αντίθεση με τις άλλες αρκούδες η γούνα της συγκεκριμένης είναι μικρή απαλή. Αυτό οφείλεται κατά κύριο πάσα πιθανότητα στο κλίμα των πεδινών περιοχών που κατοικεί. Μαύρο ή σκούρο καφέ τρίχωμα καλύπτει το σώμα της, εκτός από το στήθος που υπάρχει ένα κίτρινο-πορτοκαλί σημάδι σε σχήμα πετάλου. Τρίχωμα του ίδιου χρώματος μπορεί να υπάρχει και στην περιοχή γύρω από τη μουσούδα και τα μάτια. Από αυτά τα χαρακτηριστικά παίρνει και το όνομα της.

                                                                                   Σκύλος Komondor

Το θηλυκό είναι περίπου 65 εκατοστά. Το αρσενικό είναι τουλάχιστον 72 εκατοστά, αλλά πολλά ξεπερνάνε τα 80 εκατοστά σε ύψος, καθιστώντας τα μια από τις μεγαλύτερες ράτσες σκύλων. Το σώμα δεν είναι υπερβολικά χοντρό ή βαρύ, ωστόσο οι άνθρωποι που δεν είναι εξοικειωμένοι με την ράτσα αυτή εκπλήσσονται συχνά από τον τρόπο με τον οποίο ελίσσονται και πόσο γρήγορα κινούνται. Το μακρύ και λεπτό, σαν πλεξούδες, τρίχωμα του το κάνει να μοιάζει με σφουγγαρίστρα. Το τρίχωμα του κουταβιού είναι μαλακό και αφράτο. Ωστόσο γίνεται κατσαρό καθώς το κουτάβι ωριμάζει.

Ο σκύλος Komondor χρειάζεται συχνή περιποίηση στο τρίχωμα του ώστε να μην μετατραπεί σε ένα μεγάλο μπέρδεμα. Σε αντίθεση με ότι θα πίστευε κανείς, η πτώση του τριχώματος του είναι ελάχιστη σε αυτή τη ράτσα. Η μόνη σημαντική πτώση εμφανίζεται στα κουτάβια πριν το τρίχωμα τους πάρει την τελική του μορφή. Το Komondor γεννιέται μόνο με λευκό τρίχωμα, σε αντίθεση με το Puli που είναι παρόμοιο σε εμφάνιση και το τρίχωμα του είναι λευκό, μαύρο ή και μερικές φορές γκρίζο.

Angora Rabbit

Το κουνέλι Αγκύρας είναι μια ράτσα κατοικίδιου κουνελιού με χαρακτηριστικό το πολύ μαλακό τρίχωμα του. Είναι από τις αρχαιότερες ράτσες και κατάγεται από την Άγκυρα της Τουρκίας, όπως και η γάτες Αγκύρας.

Τα κουνέλια αυτά ήταν δημοφιλή κατοικίδια στις Γαλλικές αποικίες το 1700 και εξαπλώθηκαν και σε άλλα μέρη της Ευρώπης μέχρι το τέλος του αιώνα. Πρωτοεμφανίστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές του 1900. Εκτρέφονται σε μεγάλο βαθμό για το πολύ μαλλί τους το οποίο μπορεί να αφαιρεθεί με κούρεμα ή τράβηγμα (ήπιο, μαλακό τράβηγμα).

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ράτσες κουνελιών αγκύρας, τέσσερις εκ των οποίων είναι αναγνωρισμένες από το ARBA. Μερικές τέτοιες ράτσες είναι οι Γαλλίας, Γερμανίας, Αγγλίας, Κίνας, Ελβετίας και Φιλανδίας.


                                                            Red Panda

Το Κόκκινο Πάντα, γνωστό και ως Ailurus Fulgens (γάτα που λάμπει), είναι ως επί το πλείστον φυτοφάγο θηλαστικό, λίγο μεγαλύτερα από μια κατοικίδια γάτα. Έχουν ημιαναδιπλούμενα νύχια και όπως και το Giant Panda έχει έναν «ψεύτικο αντίχειρα» ο οποίος είναι στην πραγματικότητα μια επέκταση των οστών του καρπού. Το πυκνό τρίχωμα στα πέλματα των ποδιών προσφέρει προστασία από το κρύο και κρύβει τους αδένες μυρωδιάς.

Το Red Panda συναντάται στα Ιμαλάια, το Νεπάλ και τη Νότια Κίνα. Η λέξη Panda, προέρχεται από την νεπαλέζικη λέξη “ponya” που σημαίνει “ζώο που τρώει μπαμπού”.

                                                             Sloth

Τα 25 πιο παράξενα ζώα του πλανήτη | dailyarticle.grΤα Sloth είναι μεσαίου μεγέθους θηλαστικά που ζουν στην κεντρική και την νότια Αμερική και ανήκουν στην οικογένεια των Megalonychidae και Bradypodidae, της τάξης των Pilosa. Οι περισσότεροι επιστήμονες ονομάζουν αυτές τις δύο οικογένειες Folivora, ενώ κάποιοι άλλοι τις ονομάζουν Phyllophaga.

Τα Sloth είναι παμφάγα. Μπορούν να τρώνε έντομα, μικρές σαύρες και ψοφίμια, αλλά η διατροφή τους αποτελείται κυρίως από μπουμπούκια, βλαστούς και φύλλα.

Έχουν προσαρμοστεί εξαιρετικά στον τρόπο ζωής των δενδρόβιων. Τα φύλλα, η κύρια πηγή τροφής τους, τους παρέχουν πολύ λίγη ενέργεια ή θρεπτικά συστατικά και δεν χωνεύονται εύκολα. Τα Sloth, έχουν πολύ μεγάλα, εξειδικευμένα, αργής δράσης στομάχια με πολλαπλά διαμερίσματα που περιέχουν βακτήρια για την εύκολη διάλυση των σκληρών φύλλων που τρώνε.

Τα 2/3 του βάρους του σώματος ενός καλοταϊσμένου Sloth αποτελείται από τα περιεχόμενα του στομαχιού του. Η διαδικασία της χώνεψης μπορεί να κάνει ένα μήνα ή περισσότερο για να ολοκληρωθεί. Ακόμα και έτσι, τα φύλλα παρέχουν πολύ λίγη ενέργεια. Τα Sloth το αντιμετωπίζουν αυτό λαμβάνοντας κάποια μέτρα: έχουν πολύ αργό ρυθμό μεταβολής (μικρότερο από το μισό αυτού που αναμένεται για ένα πλάσμα του μεγέθους τους), διατηρούν χαμηλή την θερμοκρασία του σώματος όταν είναι ενεργά και ακόμα χαμηλότερη κατά την ανάπαυση

         Emperor Tamarin

Τα 25 πιο παράξενα ζώα του πλανήτη | dailyarticle.grΠήρε το όνομα του εξαιτίας της ομοιότητας του με τον Γερμανό αυτοκράτορα Γουλιέλμο Β’. Το όνομα ήταν αρχικά ως αστείο, αλλά τελικά έγινε η επίσημη επιστημονική ονομασία του.

Ζει στην νοτιοδυτική πλευρά του Αμαζονίου, το ανατολικό Περού, την Βολιβία και τις δυτικές πολιτείες της Βραζιλίας.

Η γούνα του είναι κυρίως γκρι χρώμα, με κιτρινωπά στίγματα στο στήθος του. Τα χέρια του και τα πόδια του είναι μαύρα και η ουρά του καφετιά. Εξαιρετικό είναι και το μακρύ, άσπρο μουστάκι του που εκτείνεται μέχρι τους ώμους του.

Το μήκος του φτάνει τα 24-26 εκατοστά και η ουρά του τα 35 εκατοστά. Ζυγίζει περίπου 300-400 γραμμάρια.
Κατοικεί σε τροπικά δάση, καθώς και σε περιοχές με πολλά πυκνά δέντρα. Πρόκειται για ένα ημερήσιο ζώο, που ξοδεύει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στα δέντρα, κάνοντας μικρά και ασφαλή άλματα από κλαδί σε κλαδί. 

White-faced Saki Monkey

Τα 25 πιο παράξενα ζώα του πλανήτη | dailyarticle.gr
Είναι γνωστή και ως Guianan Saki. Συναντάται κυρίως στην Βραζιλία, την Γαλλική Γουιάνα, το Σουρινάμ και την Βενεζουέλα. Κυρίως τρέφεται με φρούτα, ξηρούς καρπούς, σπόρους και έντομα.



 

Tapir
Τα 25 πιο παράξενα ζώα του πλανήτη | dailyarticle.grΤα Tapir είναι μεγαλόσωμα θηλαστικά, στο σχήμα των χοίρων. Κατοικούν στην ζούγκλα και τα δάση της νότιου και κεντρικής Αμερικης και την νοτιοανατολική Ασία. Όλα τα τέσσερα είδη Tapir έχουν χαρακτηριστεί ως απειλούμενα. Οι πιο κοντινοί τους συγγενείς είναι τα άλογα και οι ρινόκεροι.






                                                                               Hagfish


Είναι ψάρια της τάξης των Myxini. Παρά το όνομα τους, υπάρχει αμφιβολία για το αν πρόκειται για ψάρια, δεδομένου ότι ανήκουν σε ένα πολύ πιο πρωτόγονο γενεαλογικό δέντρο από κάθε άλλη ομάδα που ορίζεται σαν ψάρι. Οι ασυνήθιστες διατροφικές του συνήθειες και οι βλεννώδεις ιδιότητες του, έχουν οδηγήσει την επιστημονική κοινότητα να το χαρακτηρίσει ως το πιο αηδιαστικό πλάσμα της θάλασσας. Είναι μακρύ, έχει σκωληκοειδές σχήμα και αφήνει στο πέρασμα του άφθονη κολλώδη λάσπη ή βλέννα. Όταν πιάνεται και κρατιέται από την ουρά, για να ξεφύγει, εκκρίνει μια ινώδη λάσπη η οποία μετατρέπεται σε ένα παχύ και κολλώδες ζελέ όταν συνδυάζεται με το νερό. Ορισμένες αρχές εικάζουν ότι αυτή η ιδιότυπη συμπεριφορά, μπορεί να τα βοηθήσει να ξεφύγουν από τα σαγόνια των αρπαχτικών ψαριών. Αυτή η “έκκριση βλέννας” φαίνεται να λειτουργεί επίσης και σαν καμουφλάζ.

Star-nosed Mole

Είναι ένας μικρός τυφλοπόντικας που συναντάται στον ανατολικό Καναδά και τις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι το μόνο μέλος της φυλής Condylurini και του γένους Condylura.
Τα 25 πιο παράξενα ζώα του πλανήτη | dailyarticle.gr
Ζει σε υγρές, πεδινές περιοχές και τρώει μικρά ασπόνδυλα, υδρόβια έντομα, σκουλήκια και μαλάκια. Είναι καλός κολυμβητής και μπορεί να φτάσει μέχρι τον πυθμένα μιας λίμνης. Όπως και οι άλλοι τυφλοπόντικες, σκάβει ρηχές σήραγγες για αναζήτηση τροφής. Συχνά αυτές οι σήραγγες καταλήγουν κάτω από το νερό. Είναι δραστήριο μέρα και νύχτα. Τον χειμώνα σκάβει σήραγγες κάτω από το χιόνι και κολυμπάει κάτω από τον πάγο που καλύπτει την επιφάνεια της λίμνης ή του ποταμιού.
Λίγα είναι γνωστά για την κοινωνική τους συμπεριφορά, αλλά εικάζεται ότι είναι αποικιακή.

Το σώμα του καλύπτεται από χοντρό, αδιάβροχο τρίχωμα και έχει μεγάλα πόδια και μεγάλη, παχιά ουρά η οποία φαίνεται να λειτουργεί ως αποθήκη για απόθεμα λίπους, για την περίοδο της αναπαραγωγής την άνοιξη.
Οι ενήλικες έχουν μήκος 15-20 εκατοστά, ζυγίζουν 55 γραμμάρια και έχουν 44 δόντια. Το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα τους είναι το κυκλικό σημείο στο τέλος του ρύγχους όπου υπάρχουν 22 κινητά, ροζ, σαρκώδη πλοκάμια. Αυτά χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό των τροφίμων με την αφή, όπως σκουλήκια και έντομα.

Proboscis Monkey

Η Nasalis Larvatus, γνωστή και ως Long-nosed Monkey, είναι μια καφέ-κόκκινη μαϊμού του παλαιού κόσμου. Είναι το μόνο είδος της φυλής Condylurini και του γένους Condylura.

Το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτής της μαϊμούς είναι η μεγάλη μύτη του αρσενικού, που προεξέχει. Ο σκοπός της είναι ασαφής, αλλά εικάζεται ότι είναι αποτέλεσμα σεξουαλικής επιλογής.
Τα 25 πιο παράξενα ζώα του πλανήτη | dailyarticle.gr
Τα αρσενικά είναι πολύ μεγαλύτερα από τα θηλυκά, φτάνοντας τα 72 εκατοστά σε μήκος με έως και 75 εκατοστά ουρά και ζυγίζουν μέχρι και 24 κιλά. Τα θηλυκά φτάνουν τα 60 εκατοστά μήκος και ζυγίζουν μέχρι 12 κιλά.

Η μαϊμού αυτή, έχει επίσης μεγάλη κοιλιά. Κάτι που είναι αποτέλεσμα της διατροφής του. Το πεπτικό της σύστημα είναι χωρισμένο σε διάφορα μέρη, με χαρακτηριστική την χλωρίδα του εντέρου που βοηθάει στην πέψη των φύλλων. Η διαδικασία της πέψης απελευθερώνει πολλά αέρια, αποτέλεσμα των οποίων είναι η φουσκωμένη κοιλιά. Μια παρενέργεια αυτού του μοναδικού πεπτικού συστήματος είναι το γεγονός ότι δεν είναι σε θέση να χωνέψει ώριμα φρούτα, σε αντίθεση με τα περισσότερα πιθηκοειδή.
Η διατροφή του αποτελείται κυρίως από σπόρους φρούτων και φύλλα.

Pink-Fairy Armadillo
 
Τα 25 πιο παράξενα ζώα του πλανήτη | dailyarticle.grΤο Pink-Fairy (Chlamyphorus truncatus) ή Pichiciego, είναι το μικρότερο είδος αρμαντίλο (θηλαστικά της οικογένειας Dasypodipae, κυρίως γνωστά για το κοκάλινο κέλυφος τους). Είναι περίπου 90-110 εκατοστά σε μήκος χωρίς την ουρά και είναι ροζ ή ανοιχτό ροζ χρώμα. Βρίσκεται στην κεντρική Αργεντινή, όπου κατοικεί σε ξηρά λιβάδια και αμμώδης πεδιάδες με θάμνους, αγκάθια και κάκτους. Αν φοβηθεί, έχει την ικανότητα να θάψει τον εαυτό του σε μερικά δευτερόλεπτα.

Το Pink-Fairy αρμαντίλο, ανοίγει μικρά λαγούμια κοντά σε αποικίες μυρμηγκιών, σε στεγνό χώμα. Τρέφεται κυρίως με μυρμήγκια και προνύμφες μυρμηγκιών που βρίσκονται κοντά στο λαγούμι του. Περιστασιακά τρέφεται και με σκουλήκια, έντομα και ρίζες.


Axolotl
Τα 25 πιο παράξενα ζώα του πλανήτη | dailyarticle.gr
Το Axolotl ή Ajolote είναι το πιο γνωστό είδος μεξικάνικης σαλαμάνδρας, που ανήκει στο είδος Tiger Salamander. Οι προνύμφες του είδους αυτού δεν υφίστανται μεταμόρφωση, έτσι οι ενήλικες παραμένουν υδρόβια και με βράγχια. Το είδος προέρχεται από την λίμνη που υπήρχε κάτω από την πόλη του Μεξικού.
Τα Axolotl χρησιμοποιούνται ευρέως στην επιστημονική έρευνα, λόγω της ικανότητας τους να αναγεννούν τα περισσότερα μέρη του σώματος τους, την ευκολία αναπαραγωγής και τα μεγάλα έμβρυα τους. Συνήθως χρησιμοποιούνται ως κατοικίδια στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αγγλία, την Αυστραλία, την Ιαπωνία (πωλούνται με την ονομασία wooper roper) και άλλες χώρες.
Aye-Aye
 
Τα 25 πιο παράξενα ζώα του πλανήτη | dailyarticle.grΤο Aye-Aye (Daubentonia Madagascariensis) είναι ένα μικρό πρωτεύον θηλαστικό της Μαδαγασκάρης που με δόντια ενός τρωκτικού. Είναι το μεγαλύτερο νυκτόβιο στον κόσμο και χαρακτηρίζεται από την μοναδική του μέθοδο να βρίσκει τροφή. Χτυπάει στα δέντρα για να δει αν είναι κούφια και υπάρχουν προνύμφες μέσα, έπειτα ανοίγει τρύπα στο ξύλο και με το μεσαίο δάχτυλο βγάζει τις προνύμφες έξω.

Είναι το μόνο γένος της οικογένειας Daubentoniidae και το μόνο σωζόμενο μέλος του γένους αυτού. Ένα δεύτερο είδος εξοντώθηκε κατά την διάρκεια των τελευταίων αιώνων.

Alpaca
Τα 25 πιο παράξενα ζώα του πλανήτη | dailyarticle.gr
Το Alpaca είναι ένα εξημερωμένο είδος αίγας της νότιας Αμερικής. Στην εμφάνιση μοιάζει με πρόβατο, αλλά είναι μεγαλύτερο και έχει μακρύ, όρθιο λαιμό. Επίσης συναντάται σε διάφορα χρώματα, ενώ τα πρόβατα είναι άσπρα ή μαύρα. Τα Alpaca ζουν σε κοπάδια που βόσκουν στα υψίπεδα των Άνδεων του Ισημερινού, το νότιο Περού, την βόρεια Βολιβία και την Χιλή σε υψόμετρο 3000-3500 μέτρων πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, όλο το χρόνο.

Τα Alpaca, είναι σημαντικά μικρότερα από τα Lama και σε αντίθεση με αυτά, εκτρέφονται μόνο για το μαλλί τους. Το μαλλί τους χρησιμοποιείται για την κατασκευή πουλόβερ, καπέλων, γαντιών, κασκόλ και μια ευρεία ποικιλία υφασμάτων. Οι φυτικές ίνες του τριχώματος των Alpaca, βγαίνουν σε περισσότερα από 52 φυσικά χρώματα στο Περού, 12 στην Αυστραλία και 22 στην Αμερική.
Tarsier

Είναι πρωτεύοντα του γένους Tarsius της οικογένειας Tarsidae, το οποίο αποτελεί το μοναδικό σωζόμενο είδος της οικογένειας των Tarsiformes.

Τα Tarsier έχουν τεράστια μάτια και μακριά πόδια. Τα πόδια τους έχουν εξαιρετικά μακριά τα οστά του ταρσού, γεγονός από το οποίο πήραν και το όνομα τουςΤα 25 πιο παράξενα ζώα του πλανήτη | dailyarticle.gr.
Είναι κυρίως εντομοφάγα και συνηθίζουν να πηδάνε για να πιάσουν τα έντομα. Άλλη γνωστή τους λεία είναι τα πουλιά και τα φίδια. Όπως πηδούν από δέντρο σε δέντρο, μπορούν να πιάσουν ακόμα και πουλιά σε κίνηση. Η κύηση τους διαρκεί περίπου 6 μήνες και γεννούν μόνο έναν απόγονο.
Όλα τα είδη Tarsier είναι νυχτόβια ζώα αλλά ,όπως και άλλα νυχτόβια ζώα, μπορεί να εμφανίζουν δραστηριότητα και κατά την διάρκεια της ημέρας. Σε αντίθεση όμως με τα άλλα νυχτόβια ζώα, έχουν έλλειψη μιας λεπτής αντανακλαστικής περιοχής του ματιού.

Dumbo Octopus
Τα 25 πιο παράξενα ζώα του πλανήτη | dailyarticle.gr
Το χταπόδι του γένους Grimpoteuthis , γνωστό με το παρατσούκλι “Dumbo” λόγω των πτερυγίων που προέχουν πάνω από το κεφάλι του και μοιάζουν με τα αυτιά του καρτούν του ιπτάμενου ελέφαντα της Walt Disney.

Πρόκειται για πλάσματα που ζουν σε ακραία βάθη και είναι από τα πιο σπάνια του είδους Octoda.

 
Frill-necked Lizard

Η σαύρα Frill-necked ή Frilled, γνωστή και ως Frilled Dragon, ονομάζεται έτσι λόγω του μεγάλου κομματιού δέρματος που βρίσκεται διπλωμένο πίσω από το κεφάλι και το λαιμό της. Το κομμάτι δέρματος αυτό του λαιμού, υποστηρίζεται από μια μακριά σπονδυλική στήλη. Όταν η σαύρα φοβάται, ανοίγει το στόμα της επιδεικνύοντας το φωτεινό ροζ ή κίτρινο εσωτερικό του και το πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα του δέρματος. Το δέρμα αυτό χρησιμεύει επίσης και στην θερμορύθμιση.

Η σαύρα αυτή μπορεί να φτάσει μέχρι και το 1 μέτρο σε συνολικό μήκος.
Τα 25 πιο παράξενα ζώα του πλανήτη | dailyarticle.gr
Συχνά περπατάνε και με τα τέσσερα πόδια τους. Όταν φοβηθούν, αρχίζουν να τρέχουν στα τέσσερα, αλλά όταν επιταχύνουν χρησιμοποιούν μόνο τα δύο πίσω πόδια τους. Στην Αυστραλία είναι επίσης γνωστή με την ονομασία “Σαύρα Ποδηλάτης” εξαιτίας αυτής της συμπεριφοράς της.

Τα αρσενικά είναι αρκετά μεγαλύτερα από τα θηλυκά και ως ανήλικα και όταν ωριμάσουν. Το δέρμα γύρω από το λαιμό χρησιμεύει για να τρομάζει τους εχθρούς της. Εάν αυτό αποτύχει, η σαύρα πηδάει στα γειτονικά δέντρα, όπου σκαρφαλώνει στην κορυφή και βασίζεται στο καμουφλάζ της για να γλυτώσει.

Narwhal
Τα 25 πιο παράξενα ζώα του πλανήτη | dailyarticle.gr
Είναι ένα είδος κύτους της Ανταρκτικής και σπάνια συναντάται νοτιότερα του γεωγραφικού πλάτους των 70ο Ν. Είναι ένα από τα δυο είδη λευκής φάλαινας της οικογένειας των Monodontidae (το άλλο είδος είναι η φάλαινα Beluga). Επίσης, είναι πιθανό να σχετίζεται με το δελφίνι Irrawaddy.

Το αγγλικό όνομα Narwhal προέρχεται από το ολλανδικό “Narwal”, που με την σειρά του προέρχεται από το δανέζικο “Narhval”, που βασίζεται στην αρχαία νορβηγική λέξη “Nar”(πτώμα). Πήρε αυτό το όνομα εξαιτίας του χρώματος της. Είναι επίσης γνωστή και ως “Moon Whale”.

Sucker-footed Bat
 
Τα 25 πιο παράξενα ζώα του πλανήτη | dailyarticle.grΗ νυχτερίδα αυτή της Μαδαγασκάρης είναι ένα μέλος της οικογένειας Myzopodidae. Είναι μονοτυπικό είδος του γένους Myzopoda και είναι ενδημική στην Μαδαγασκάρη. Απειλείται με αφανισμό.


 

 

Pygmy Marmoset
Τα 25 πιο παράξενα ζώα του πλανήτη | dailyarticle.gr
Ο Πυγμαίος Σκιουροπίθηκος (Callithrix Pygmaea) είναι ένας πίθηκος που κατοικεί στα τροπικά δάση της δυτικής Βραζιλίας, της νοτιοανατολικής Κολομβίας, του Εκουαδόρ και του ανατολικού Περού. Είναι ένα από τα μικρότερα πρωτεύοντα θηλαστικά, με το μήκος του σώματος του να κυμαίνεται από 14-16 εκατοστά (χωρίς την ουρά του που είναι άλλα 15-20 εκατοστά) και το μικρότερο είδος μαϊμούς. Τα αρσενικά ζυγίζουν 140 γραμμάρια, ενώ τα θηλυκά 120.

Ο Πυγμαίος Σκιουροπίθηκος έχει ένα καστανόξανθο τρίχωμα και η ουρά του μπορεί να είναι όσο και το σώμα του. Τα νύχια του είναι ειδικά προσαρμοσμένα για την αναρρίχηση στα δέντρα, ένα χαρακτηριστικό μοναδικό στο είδος αυτό. Είναι παμφάγο ζώο. Τρέφεται με φρούτα, φύλλα, έντομα και μερικές φορές ακόμη και με μικρά ερπετά.

Σε αιχμαλωσία, ο Πυγμαίος Σκιουροπίθηκος μπορεί να ζήσει μέχρι και 11 χρόνια.


Blobfish
Είναι ένα ψάρι που κατοικεί στα βαθιά νερά ανοιχτά των ακτών της Αυστραλίας και στην Τασμανία. Λόγω της δυσκολίας πρόσβασης των βιότοπων του, βλέπεται σπάνια από τον άνθρωπο.
Τα 25 πιο παράξενα ζώα του πλανήτη | dailyarticle.gr
Το Blobfish βρίσκεται σε βάθη όπου η πίεση είναι δεκάδες φορές υψηλότερη από ότι στο επίπεδο της θάλασσας. Η σάρκα του αποτελείται από μια ζελατινώδη μάζα με πυκνότητα ελαφρώς μικρότερη από το νερό. Αυτό του επιτρέπει να επιπλέει πάνω στην επιφάνεια της θάλασσας χωρίς να δαπανάει ενέργεια για κολύμπι. Η σχετική έλλειψη μυών δεν αποτελεί μειονέκτημα, καθώς τα βασικά είδη τροφής του επιπλέουν μπροστά του.

Platypus

Ο Platypus είναι ένα ημι-υδρόβιο ενδημικό θηλαστικό της ανατολικής Αυστραλίας. Μαζί με τα τέσσερα είδη της έχνιδας, είναι ένα από τα 5 σωζόμενα είδη των monotremes, των μοναδικών θηλαστικών που γεννούν αυγά αντί για ζωντανά ζώα.
Τα 25 πιο παράξενα ζώα του πλανήτη | dailyarticle.gr
Η περίεργη εμφάνιση αυτού του θηλαστικού με την μορφή πάπιας, έφερε σε αμηχανία τους φυσιοδίφες την πρώτη φορά που το συνάντησαν οι οποίοι έκαναν λόγο για περίτεχνη απάτη. Είναι ένα από τα λίγα δηλητηριώδη θηλαστικά. Το αρσενικό έχει ένα σημείο στο πίσω πόδι, το οποίο περιέχει δηλητήριο που μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο στον άνθρωπο.

Τα μοναδικά χαρακτηριστικά του Platypus το κάνουν ένα σημαντικό θέμα στην μελέτη εξελικτικής βιολογίας και ένα αναγνωρίσιμο σύμβολο της Αυστραλίας. Έχει εμφανιστεί ως μασκότ σε αρκετά εθνικά γεγονότα της Αυστραλίας καθώς και στο πίσω μέρος του κέρματος των 20 cent.
Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα το κυνηγούσαν για την γούνα του, αλλά τώρα είναι είδος υπό προστασία. Αν και τα προγράμματα αναπαραγωγής σε αιχμαλωσία είχαν περιορισμένη επιτυχία και ο Platypus είναι ευάλωτος στις επιπτώσεις της ρύπανσης του περιβάλλοντος, δεν βρίσκεται σε κάποια άμεση απειλή.

Shoebill

Το Shoebill, γνωστό και ως Whalehead, είναι ένα πολύ μεγάλο πουλί που σχετίζεται με τον πελαργό. Η ονομασία του προέρχεται από το σε σχήμα παπουτσιού κεφάλι του.
Τα 25 πιο παράξενα ζώα του πλανήτη | dailyarticle.gr
Φτάνει κατά μέσο όρο τα 1,2 μέτρα σε ύψος, 5,6 κιλά βάρος και 2,33 μέτρα άνοιγμα φτερών. Τα ενήλικα είναι κυρίως γκρι, ενώ τα νεαρά είναι καφετί. Ζει στην τροπική ανατολική Αφρική, σε μεγάλους βάλτους, από το Σουδάν μέχρι την Ζάμπια.

Το Shoebill προστέθηκε πρόσφατα στις ορνιθολογικές λίστες. Το είδος του ανακαλύφθηκε τον 19ο αιώνα, όταν κάποια δέρματα τους μεταφέρθηκαν στην Ευρώπη και μερικά χρόνια αργότερα τα πρώτα ζωντανά δείγματα έφτασαν στην επιστημονική κοινότητα. Ήταν γνωστό τους αρχαίους Αιγύπτιους και τους Άραβες.

Yeti Crab
Τα 25 πιο παράξενα ζώα του πλανήτη | dailyarticle.gr
Το Kiwa Hirsuta, είναι ένα είδος καβουριού που ανακαλύφθηκε το 2005 στον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό. Αυτό το δεκάποδο, το οποίο είναι περίπου 15 εκατοστά, είναι αξιοσημείωτο για την ποσότητα των μεταξένιων ακίδων (που μοιάζουν με τρίχωμα γούνας) που καλύπτουν τον θώρακα και τα πόδια του. Οι εξερευνητές τον ονόμασαν “Καβούρι Yeti” ή “Αστακό Yeti”.

Ανακαλύφθηκε τον Μάρτιο του 2005, από μια ομάδα συγκροτημένη από τον Robert Vrijenhoek του Ινστιτούτου του Monterey της Καλιφόρνια, με την χρήση του υποβρυχίου DSV Alvin. Η ανακάλυψη του ανακοινώθηκε στις 7 Μαρτίου 2005.

Βρέθηκε 1.500 χιλιόμετρα νότια της Νήσου του Πάσχα, στον Ειρηνικό Ωκεανό, σε βάθος 2.200 μέτρα.

Με βάση την μορφολογία και τα μοριακά στοιχεία του, το είδος αυτό θεωρείται ότι αποτελεί ένα νέο γένος της οικογένειας των Kiwadae. Έχει πολύ μικρά μάτια εξαιτίας της έλλειψης χρωστικής ουσίας και πιστεύεται ότι είναι τυφλό. Οι τριχωτές δαγκάνες του περιέχουν νηματοειδή βακτήρια, τα οποία το πλάσμα χρησιμοποιεί για να αποτοξινώνει δηλητηριώδη μέταλλα από το νερό που αναβλύζει από τις υδροθερμικές πηγές όπου ζει. Αν και πιστεύεται ότι γενικά είναι σαρκοφάγο, η διατροφή του αποτελείται επίσης από φύκια και μικρές γαρίδες.

http://dailyarticle.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...