Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2013

Γιατί πρώτα βλέπουμε την αστραπή και μετά ακούμε τη βροντή;!

Έχετε παρατηρήσει ότι σχεδόν πάντα σε έναν κεραυνό, πρώτα βλέπουμε την αστραπή και έπειτα ακούμε τη βροντή; Γιατί συμβαίνει αυτό;

Αρχικά ας ξεκαθαρίσουμε ποια η διαφορά αστραπής - βροντής κατά τη διάρκεια της βροχής.

Η βροντή είναι ο δυνατός ήχος που ακούμε ανά διαστήματα ενώ βρέχει και ακούγεται μετά από κάποια στιγμιαία φωτεινή "ηλεκτρική" γραμμή στον ουρανό.

Αυτή η στιγμιαία φωτεινή "ηλεκτρική" γραμμή στον ουρανό, είναι η αστραπή.

Αστραπή και βροντή = κεραυνός

Τώρα, το φαινόμενο αστραπής-βροντής μπορεί να συμβαίνει και ενώ δεν βρέχει στο σημείο που βρισκόμαστε, για τον απλούστατο λόγο ότι εκεί που συμβαίνει (λίγο πιο πέρα από εμάς), βρέχει!

Όμως το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι αν και η βροντή προέρχεται από την αστραπή, την ακούμε λίγη ώρα μετά.

Αυτό συμβαίνει γιατί το φως ταξιδεύει πιο γρήγορα απ’ ότι ο ήχος!

Οπότε πρώτα φτάνει στα μάτια μας η λάμψη και έπειτα στα αυτιά μας ο ήχος, ανάλογα με το πόσο μακριά μας έχει συμβεί αυτό το φαινόμενο!

Μερικές φορές εξαιτίας κάποιων εμποδίων στον ουρανό ή στη γη, είναι πιθανό να μην βλέπουμε την αστραπή αλλά να ακούμε τη βροντή της, γι’ αυτό λοιπόν να... μην ξέρουμε από που μας έρχονται όλα αυτά τα μπουμπουνητά!


Πόσο μακριά μας βρίσκεται το φαινόμενο του κεραυνού;

 Εκμεταλλευόμενοι φυσικά αυτή τη διαφορά στη "μετάδοση εικόνας και ήχου", μπορούμε εύκολα να υπολογίσουμε πόσο μακριά βρίσκεται ο κεραυνός από εμάς!

Αν η καθυστέρηση μεταξύ αστραπής-βροντής είναι ~3 δευτερόλεπτα, τότε σημαίνει ότι αυτό το φαινόμενο του κεραυνού, λαμβάνει χώρα σε απόσταση περίπου 1 χιλιομέτρου μακριά από εμάς!http://coolweb.gr/vlepoume-astrapi-akoume-vronti/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...