Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Οι μπλε λίμνες της ερήμου

Το άκουσμα της λέξης «Αφγανιστάν» μας προκαλεί εικόνες μιας ξηρής και άνυδρης χώρας με ορεινό ανάγλυφο, ατέλειωτη έρημο, αγκάθια και τα σπίτια από λάσπη. Αλλά στο κέντρο αυτού του καταθλιπτικού τοπίου, υπάρχει μια εντυπωσιακή σειρά από λίμνες με νερό τόσο γαλάζιο που σχεδόν μοιάζει με μελάνι.
Το Band-e Amir είναι μια σειρά από έξι απίστευτες βαθύ μπλε λίμνες στην καρδιά του κεντρικού Αφγανιστάν. Οι λίμνες βρίσκονται
στους πρόποδες του Χίντου Κους, το δεύτερο ψηλότερου βουνού στον κόσμο, 80 χιλιόμετρα από την αρχαία πόλη της Μπαμιγιάν, όπου οι Ταλιμπάν κατέστρεψαν τα ψηλότερα αγάλματα του Βούδα στον κόσμο,  το 2001.  Περιτριγυρισμένες από πανύψηλους βράχους από ροζ ασβεστόλιθο και σχεδόν παντελή έλλειψη βλάστησης, οι εκπληκτικές λίμνες φαντάζουν εντελώς εκτός τόπου και χρόνου.

Οι όμορφες λίμνες δημιουργήθηκαν από το πλούσιο σε διοξείδιο του άνθρακα νερό,  που προέρχεται από το ανοιξιάτικο λιώσιμο του νερού από τα γύρω βουνά, το οποίο ξεχύθηκε από μέσα από τις ρωγμές του βραχώδους τοπίου. Αυτή η εκροή του νερού που φιλτράρεται σιγά-σιγά μέσα από τον υποκείμενο ασβεστόλιθο, διαλύει το κύριο ορυκτό του, το ανθρακικό ασβέστιο. Με την πάροδο του χρόνου, γίνεται καθίζιση στρωμάτων σκληρυμένου ορυκτoύ (τραβερτίνη), και δημιουργούνται φράγματα τα οποία παγιδεύουν το νερό σε μεγάλες λεκάνες. Τα φράγματα αυτά είναι συνήθως περίπου 10 μέτρα ύψος και 3 μέτρα πλάτος.

Το βαθύ μπλε χρώμα των λιμνών οφείλεται στην καθαρότητα του αέρα καθώς και την καθαρότητα του νερού. Η υψηλή περιεκτικότητα των λιμνών σε ανόργανα στοιχεία προκαλεί, επίσης, τα έντονα και ποικίλα χρώματα του νερού των λιμνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...