Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Οπτική Οξύτητα

Πολλές φορές ακούτε διάφορες «περίεργες» λέξεις να αναφέρονται από τον γιατρό ή από τον οπτικό σας όπως π.χ.: «η οπτική οξύτητά σας είναι δέκα δέκατα (10/10)» ή: «έχετε υπερμετρωπικό αστιγματισμό» ή ακόμη:«έχετε αρχόμενο καταρράκτη».
Οπως καταλαβαίνουμε και από την ονομασία, οπτική οξύτητα είναι ένα μέγεθος μέτρησης του πόσο καλά βλέπουμε. Η περιγραφή αυτή βέβαια είναι πολύ απλουστευμένη διότι δεν αρκεί κανείς να έχει υψηλή οπτική οξύτητα για να πούμε ότι έχει σωστή όραση. Είναι απλά μια ένδειξη, μεταξύ άλλων, η οποία περιγράφει την ποιότητα της όρασης.

Μπορεί λοιπόν να είστε ευχαριστημένοι όταν σας λένε: «έχετε όραση δέκα δέκατα (10/10)» πιστεύοντας πως η όρασή σας είναι τέλεια. Είναι όμως έτσι; Η απάντηση είναι όχι απαραίτητα. Αυτός ο αριθμός: 10/10 (ή 20/20 στην Αμερική ή 6/6 στην Αγγλία) είναι μόνο μια ένδειξη του πόσο καθαρά βλέπετε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο σε μακρινή απόσταση. Η όρασή σας όμως γενικά περιλαμβάνει και άλλους παράγοντες όπως:

  • την περιφερική όραση, δηλαδή το να βλέπετε και τα αντικείμενα που σας περιβάλλουν (δεξιά, αριστερά πάνω και κάτω)
  • τον συντονισμό μεταξύ των δύο ματιών
  • την αίσθηση του βάθους στο χώρο
  • την ικανότητα να εστιάζετε σε κάποιο αντικείμενο σε πιο κοντινή απόσταση
  • την ικανότητα να βλέπετε τα χρώματα

Όλοι αυτοί οι παράγοντες δεν περιγράφονται από την οπτική οξύτητα, γι'αυτό δεν είναι σωστό να λέμε ότι όποιος έχει όραση 10/10 βλέπει τέλεια. Επίσης αυτή η μέτρηση που επιτυγχάνεται με διάφορα τεστ δεν είναι απόλυτη, αλλά εξαρτάται από πολλούς άλλους παράγοντες όπως η ένταση του φωτός, το είδος του τέστ, την αντίληψη του ατόμου.
Έτσι δεν σημαίνει πως η ανώτερη οπτική οξύτητα είναι 10/10 αλλά μπορεί να είναι και 11/10 ή 12/10 και εξαρτάται κάθε φορά από την ανατομική και λειτουργική κατασκευή των ματιών του κάθε ατόμου, χωρίς αυτό να σημαίνει πως κάποιος που βλέπει 9/10 (φορώντας τα γυαλιά του εάν χρειάζεται) δεν έχει υγιή μάτια. Όπως ακριβώς κάποιος γεννιέται και αποκτά ύψος 2.00 μέτρα και είναι το ίδιο υγιής με κάποιον που γεννιέται και γίνεται 1.65, έτσι ακριβώς (με μικρότερες διαφορές όμως) κάποιος γεννιέται με μάτια που μπορούν να δουν μέχρι 9/10 (με όποια διόρθωση γυαλιών και αν φορέσει) ενώ κάποιος άλλος μπορεί να δει μέχρι και 13/10. Σε όλες από τις παραπάνω περιπτώσεις θεωρούμε πως τα άτομα φορούν την καλύτερη δυνατή διόρθωση στα γυαλιά τους ή είναι εμμέτρωπες (δηλαδή δεν χρειάζονται καμμία διόρθωση με γυαλιά)


http://www.eye-shop.gr/public/optics1.asp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...