Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Αυτοάνοσα Νοσήματα. Η κύρια αιτία χρονίων ασθενειών σήμερα!

Τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι ασθένειες που προκύπτουν γιατί το σώμα μας επιτίθεται και καταστρέφει τα δικά του κύτταρα και όργανα. Ένας στους δέκα πολίτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση πάσχει από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα.
Είναι κύρια αιτία χρονίων ασθενειών σήμερα και επηρεάζει την υγεία περισσότερων ανθρώπων απ’ ότι τα καρδιακά νοσήματα ή ο καρκίνος.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Αυτοάνοσων Νοσημάτων πενήντα εκατομμύρια Αμερικανοί, ένας στους πέντε, πάσχουν από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα.

Είναι βέβαιο είτε να γνωρίζετε κάποιον που πάσχει από μια τέτοια ασθένεια είτε να πάσχετε και εσείς οι ίδιοι από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα.

Ανάλογα με την κληρονομικότητα, το περιβάλλον και τις διατροφικές επιλογές τα κύτταρα που απομακρύνονται περισσότερο από το φυσιολογικό δέχονται πρώτα την επίθεση. Σε πολλές περιπτώσεις το σώμα επιτίθεται σε πάνω από ένα όργανα ή συστήματα.

Η ουσιαστική λύση είναι να αποκαταστήσουμε την φυσιολογική λειτουργία και να διαχειριστούμε την πραγματική αιτία του προβλήματος.

Να χορηγήσουμε αυτά που λείπουν και να αφαιρέσουμε αυτά που "περισσεύουν".

Τι μπορούμε να κάνουμε

1. Ειδικές εξετάσεις μεταβολομικής μας καθοδηγούν στο να μπορούμε να αποκαταστήσουμε τη φυσιολογική κατάσταση των κυττάρων μας. Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χαρβαρντ η μεταβολομική είναι ο πιο απλός και ακριβής τρόπος για να αξιολογήσης την κατάσταση υγείας του ατόμου, σήμερα.

2. Να βοηθήσουμε το άτομο να εντοπίσει και να διαχειριστεί τους στρεσογόνους παράγοντες που υποκρύπτονται πίσω από το νόσημα. Πρόκειται για ένα κομμάτι που συχνά περνά απαρατήρητο και μένει αδιαχείριστο. Σχεδόν πάντα τα αυτοάνοσα νοσήματα συνοδεύονται από έντονες αλλαγές στη διάθεση και συμπτώματα κατάθλιψης.

3. Να διαχειριστούμε τους παράγοντες που ενεργοποιούν βιολογικά το στρες. Η σύγχρονες κοινωνίες πέρα από τις διαταραχές στη βιοχημική ισορροπία είναι υπαίτιες για την ενεργοποίηση μηχανισμών που βάζουν το σώμα μας να λειτουργεί σε κατάσταση στρες. Η μεγάλη και συνεχής ανασφάλεια για το μέλλον, για τη διατήρηση της εργασίας αλλά και το αίσθημα μοναξιάς και αποξένωσης που νοιώθει ο σύγχρονος άνθρωπος, βάζουν μπρος αυτόματους βιολογικούς μηχανισμούς που στην συνέχεια επιδεινώνουν την εικόνα της υγείας μας.

Η έρευνα σχετικά με τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι συνεχής και νέα δεδομένα ρίχνουν όλο και περισσότερο φως σε αυτή την κατηγορία νοσημάτων. Το πρόσφατο Νόμπελ της ιατρικής του 2009 που αφορούσε τηνανακάλυψη των μηχανισμών επιδιόρθωσης των χρωμοσωμάτων μας μαζί με τις ανακαλύψεις για την ενεργοποίηση αυτών των μηχανισμών αναμένεται να είναι το επόμενο μεγάλο βήμα της επιστήμης σε αυτό το μέτωπο.

Οι βιοχημική αλλοίωση και το στρες που συνοδεύει το σύγχρονο περιβάλλον είναι οι βασικοί υπαίτιοι πίσω από την έκρηξη των αυτοάνοσων νοσημάτων. Η σταδιακή αποκατάσταση τους οδηγεί σε μια σταθερή βελτίωση της εικόνας αντί για μια σταθερή επιδείνωση.

Το σώμα μας είναι γενετικά προγραμματισμένο να είναι υγιές, καθήκον της ιατρικής αλλά και δικό μας είναι να το βοηθάμε σε αυτή του την προσπάθεια. Η πρόσφατη επιστημονική γνώση μας επιτρέπει και μας προτρέπει να ακολουθήσουμε και να ενισχύσουμε το έργο της φύσης.

 Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς
 Ειδικός στα Χρόνια Νοσήματα και στις Διαταραχές του Μεταβολισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...