Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Γιατί κουραζόμαστε; Γιατί με τον ύπνο ξεκουραζόμαστε;

Αλήθεια, γιατί κουραζόμαστε; Τι συμβαίνει; Τι συνέβη στον οργανισμό μας και μας κάνει να νιώθουμε κουρασμένοι; Γιατί με τον ύπνο ξεκουραζόμαστε; Δείτε!
Πάντα μετά από μια κοπιαστική μέρα τεντωνόμαστε, χασμουριόμαστε και διάφορα άλλα. Όμως όλα αυτά τα σημάδια, είναι και οφείλονται στην κόπωση.

Με πιο απλά λόγια είμαστε κουρασμένοι. Σωματικά και ψυχικά. Το θέμα είναι τι περίπου συμβαίνει στο σώμα μας και αντιδράει έτσι;

κόπωσηΗ κόπωση λοιπόν είναι ένα είδος δηλητηρίασης θα μπορούσαμε να πούμε!!
Αυτό γιατί όταν οι μύες κουράζονται, το σώμα εκκρίνει το γαλακτικό οξύ (το οποίο δροσίζει τους μυς και κατά κάποιο τρόπο κάνει την ίδια δουλειά που κάνει και το λάδι στο κινητήρα), το οποίο μας δίνει την αίσθηση της κούρασης!

Επίσης το σώμα παράγει και άλλες τοξίνες οι οποίες ευθύνονται για την κόπωση και αυτές μεταφέρονται σε όλο το σώμα, μέσω του αίματος φυσικά.

Οι επιστήμονες έκαναν ένα περίεργο πείραμα με ζώα. Πήραν το αίμα (μετάγγιση) από ένα κοιμισμένο και κουρασμένο σκυλί και το μετάγγισαν σε ένα ξεκούραστο.

Το αποτέλεσμα ήταν το ξεκούραστο σκυλί να νιώθει αμέσως κουρασμένο και το κουρασμένο... ξανάνιωσε!

Βέβαια δεν μπορούμε απλά να «αφαιρέσουμε» την κόπωση με κάποιο τέχνασμα η κόλπο!

Ο οργανισμός και τα κύτταρα πιο συγκεκριμένα, θέλουν να ξεκουραστούν. Πρέπει να επισκευαστούν «ζημιές» στα νευρικά κύτταρα και να φορτίσει ο εγκέφαλος!

Ναι, καλά διαβάσατε!

Οι αρθρώσεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν διάφορες ουσίες για να λιπανθούν και διάφορες άλλες λειτουργίες ανασυγκρότησης. Ολόκληρο εργοστάσιο δηλαδή!

ύπνος και ξεκούρασηΟπότε καταλήγουμε ότι ο ύπνος είναι αναντικατάστατος και είναι ο μοναδικός τρόπος για να ξεκουραστούμε.

Βέβαια υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιος, μετά από μια κοπιαστική ημέρα στο γραφείο, δεν θέλει να πάει να κοιμηθεί. Προτιμάει να πάει έναν περίπατο η να πάει να τρέξει!

Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα του όντως δεν καταπονήθηκε. Ο εγκέφαλος και τα μάτια ήταν αυτά που κουράστηκαν. Με αυτόν τον τρόπο θα λέγαμε πως «ξεκουράζεται» ή καλύτερα, ξεσκάει!

Το ίδιο συμβαίνει και με τα μικρά παιδιά. Γυρίζουν από το σχολείο και ούτε λόγος για ύπνο!

Αμέσως τρέξιμο και ασταμάτητο παιχνίδι! Ακριβώς η ίδια κατάσταση με την παραπάνω.

Να σημειώσουμε όμως πως τα παιδάκια είναι και λίγο Duracell!

Εάν λοιπόν είστε κουρασμένοι και σας το επιτρέπει η ώρα και η δουλείες σας, ετοιμαστείτε για ατέλειωτους ύπνους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...