Οι κανόνες υγιεινής και η προσωπική μας αίσθηση καθαριότητας επιβάλλουν να διατηρούμε καθαρά τα είδη καθημερινής ανάγκης. Η αλήθεια είναι ότι όσο και αν τα τρίψει κάποιος, η χρόνια χρήση δεν αλλάζει. Και τότε είναι που πρέπει να αποφασίσετε να απαλλαγείτε από αυτά.
Δεν έχουν όμως όλα τα είδη την ίδια ημερομηνία λήξης.
Ας ξεκινήσουμε από το υπνοδωμάτιο…
Μαξιλάρια
Αφήστε το στην άκρη, αλλά πλύνετε το κάλυμμα. Το σημείο που κοιμόσαστε συνήθως μαζεύει ιδρώτα από το κεφάλι, ακάρεα αλλά και σκόνη. Ωστόσο αντί να πετάξετε το μαξιλάρι μπορείτε να επιλέξετε να αγοράσετε ένα αντιαλλεργικό που μπλοκάρει τα ακάρεα και τα κατάλοιπά τους. Επιπλέον ενδείκνυται να πλένετε τα μαξιλάρια σας ανά κάποιους μήνες και να αλλάζετε κλινοσκεπάσματα κάθε εβδομάδα, προκειμένου να αποφύγετε ανεπιθύμητους «επισκέπτες».
Στρώματα
Κάθε 8 με 10 χρόνια πρέπει να αλλάζετε το στρώμα του κρεβατιού σας. Με την πάροδο του χρόνου και κυρίως τη χρήση το στρώμα χάνει την υποστήριξή του. Επιπλέον σύμφωνα με έρευνες η αλλαγή του στρώματος βοηθάει σημαντικά στην ανακούφιση από τον πόνο και τη δυσκαμψία.
Σειρά έχει το μπάνιο…
Οδοντόβουρτσα
Τρεις ή τέσσερεις μήνες είναι ο ανώτερος χρόνος που πρέπει να κρατήσετε μία οδοντόβουρτσα. Ξεπλύνετε και αφήστε την σε κατακόρυφη θέση για να στεγνώσει αλλά αν οι τρίχες της αρχίσουν να χάνουν το αρχικό τους σχήμα είναι καιρός να απαλλαγείτε από αυτήν και να αγοράσετε μία καινούργια, για αποτελεσματική χρήση.
Σφουγγάρι απολέπισης
Επίσης κάθε τρεις μήνες θέλει άλλαγμα. Κατά την απολέπιση όταν κάνετε ντους, όλο το δέρμα «μετακομίζει» στο σφουγγάρι, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται βακτήρια. Φυσικό και επόμενο κάθε μία με δύο εβδομάδες να χρειάζεται πλύσιμο και κάθε περίπου τρίμηνο αλλαγή. Εάν θέλετε να αποφύγετε και αυτό το ….έξοδο βέβαια η λύση είναι μία: τα χέρια και ένα σκραμπ σώματος κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά.
Στην κουζίνα...
Σφουγγάρι
Διάρκεια ζωής ένα μήνας. Άρα πετάξτε το κάθε 30 μέρες καθώς έχει ήδη απορροφήσει από χυμούς ωμών φαγητών μέχρι ζωύφια που ζουν στον νεροχύτη σας. Αυτό που βοηθά βέβαια είναι να το «περνάτε μια βόλτα» από το πλυντήριο πιάτων ή τον φούρνο μικροκυμάτων (για 30 δευτερόλεπτα ενώ είναι υγρό) μία φορά την εβδομάδα αλλά πάλι στο μήνα απλά πετάξτε το.
Πλαστικά δοχεία φαγητού (Τάπερ)
Όταν παρατηρήσετε φθορά ήρθε η ώρα να πείτε αντίο. Ωστόσο για καλύτερη ποιότητα αποφύγετε να τα βάζετε στο φούρνο μικροκυμάτων ή στο πλυντήριο πιάτων, καθώς και τα δύο μπορούν να μεταφέρουν στο πλαστικό υλικό επικίνδυνες χημικές ουσίες. Αντί αυτού προτιμάτε για τα πλαστικά τάπερ το παραδοσιακό πλύσιμο στο χέρι και όταν παλιώσει, απλά πετάξτε το ή ανακυκλώστε το και αν θέλετε να το αντικαταστήσετε προτιμήστε γυάλινο.
Σακούλα για χρήση… ξανά και ξανά
Το λέει και από μόνη της. Μία σακούλα επαναχρησιμοποιούμενη είναι και οικολογική και καθαρή. Ωστόσο να θυμάστε ότι εφόσον μεταφέρετε ωμά τρόφιμα, λαχανικά και ένα σωρό άλλα πράγματα μπορεί εύκολα να γίνει εστία βακτηριδίων. Για αυτό ακριβώς επιβάλλεται ένα πλύσιμο στο χέρι ή ακόμη και στο πλυντήριο με επιτυχία στην …απομάκρυνση ανεπιθύμητων επισκεπτών έως και 99.5%.
Για το γυμναστήριο...
Ρούχα
Ο ιδρώτας είναι το μεγάλο πρόβλημα με τα ρούχα του γυμναστηρίου και ειδικότερα τα αθλητικά εσώρουχα. Το συνθετικό υλικό τους από την υγρασία και την τριβή μπορεί να ερεθίσει το ευαίσθητο δέρμα. Εάν πάλι είστε από τις τυχερές που δεν ιδρώνετε πολύ, έχετε την εναλλακτική να στεγνώνετε τα αθλητικά σας εσώρουχα ανάμεσα από τις προπονήσεις σας ή να τα πλένετε στο χέρι μετά από τρεις χρήσεις. Όσες βέβαια ανήκετε σε αυτές που ιδρώνουν αρκετά, είναι σχεδόν επιβεβλημένο να πλένετε τα αθλητικά σας εσώρουχα μετά από κάθε προπόνηση.
Ακουστικά
Σκουπίστε τα ακουστικά –ψείρες κάθε εβδομάδα με ένα βαμβάκι με οινόπνευμα. Εναλλακτικά μπορείτε επίσης να αλλάζετε τα σφουγγαράκια που τα καλύπτουν όταν χρειάζεται. Σε περίπτωση βέβαια που πάσχετε από συχνές μολύνσεις στα αυτιά σας, καλύτερα να χρησιμοποιείται τα ακουστικά που μπαίνουν γύρω από τα αυτιά για καλύτερη προστασία.
http://www.planitikos.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου