Αλήθεια. Περίπου 70% των γυναικών που προσβάλλονται από καρκίνο του μαστού δεν έχουν κανένα, ακόμη και κληρονομικό, επιβαρυντικό παράγοντα που σχετίζεται με τη νόσο. Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι όταν κάποια συγγενής πρώτου βαθμού μιας γυναίκας έχει προσβληθεί από καρκίνο του μαστού, η πιθανότητα να προσβληθεί και η ίδια διπλασιάζεται σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.
Μύθος 2. Οι περισσότερες διογκώσεις στους μαστούς είναι κακοήθεις όγκοι.
Αλήθεια. Περισσότερο από 80% των διογκώσεων στους μαστούς είναι καλοήθεις (όχι καρκινικές), όπως είναι οι κύστεις ή άλλες παθολογικές καταστάσεις.
Μύθος 3. Όλες οι γυναίκες έχουν 1 στις 8 πιθανότητα προσβολής από καρκίνο του μαστού.
Αλήθεια. Η πιθανότητα προσβολής μεγαλώνει με την αύξηση της ηλικίας της γυναίκας. Όταν μια γυναίκα είναι 30 ετών η πιθανότητα είναι 1 στις 233, ενώ όταν πλησιάζει τα 85 έτη η πιθανότητα εκτοξεύεται σε 1 στις 8.
Μύθος 4. Όταν ο όγκος, κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης έρχεται σε επαφή με τον αέρα, τα καρκινικά κύττατα εξαπλώνονται.
Αλήθεια. Με σειρά επιστημονικών εργασιών, έχει αποδειχθεί ότι ο καρκίνος δεν επιδεινώνεται, ούτε εξαπλώνεται κατά τη διάρκεια μιας ανοικτής χειρουργικής επέμβασης.
Μύθος 5. Τα προσθετικά εμφυτεύματα (όπως οι σιλικόνες) αυξάνουν τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του μαστού.
Αλήθεια. Οι γυναίκες με προσθετικά εμφυτεύματα δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο. Επειδή, όμως, τα εμφυτεύματα ενδέχεται να αποκρύψουν υπάρχουσες καρκινικές εστίες, συνιστάται η εκτέλεση συμπληρωματικών διαγνωστικών μαστογραφιών και η μελέτη τους από εξειδικευμένους στα εμφυτεύματα ιατρούς.
Μύθος 6. Οι γυναίκες με μικρό στήθος έχουν μικρότερη πιθανότητα προσβολής.
Αλήθεια. Δεν υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ μεγέθους του στήθους και της πιθανότητας προσβολής από καρκίνο του μαστού. Απλά οι γυναίκες με μεγαλύτερο στήθος είναι δυσκολότερο να ελεγθούν σχολαστικά, λόγω μεγάλου όγκου του μαστικού ιστού, που απαιτεί μεγαλύτερη διερεύνηση, ενδεχομένως με ψηφιακή μαστογραφία ή και μαγνητική τομογραφία.
Μύθος 7. Ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται πάντα με τη μορφή διόγκωσης.
Αλήθεια. Αν και συχνά ο καρκίνος του μαστού γίνεται αντιληπτός από μια διόγκωση, οι γυναίκες θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για εμφάνιση και άλλων ύποπτων για κακοήθεια αλλαγών, όπως είναι το πρήξιμο, ο ερεθισμός του δέρματος, ο πόνος στο μαστό ή τις θηλές, το ΄΄βύθισμα΄΄ της θηλής, η ερυθρότητα, η όψη ΄΄φλοιού πορτοκαλιού΄΄ στο δέρμα ή η έκκριση υγρού από τη θηλή. Επίσης, μερικές φορές, ο κακοήθης όγκος ψηλαφάται στους μασχαλιαίους λεμφαδένες, προτού γίνει ψηλαφητός στον ίδιο το μαστό.
Μύθος 8. Η χρήση στηθόδεσμου με συρμάτινες ΄΄μπανέλες’’ αυξάνει το κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του μαστού.
Αλήθεια. Η θεωρία ότι οι συρμάτινες ΄΄μπανέλες΄΄ των στηθοδέσμων (σουτιέν) πιέζουν το λεμφικό σύστημα, συσσωρεύουν τοξίνες και προκαλούν καρκίνο έχει αποδειχθεί ότι δεν έχει καμία επιστημονική βάση. Αντίθετα, είναι βέβαιο ότι ούτε οι στηθόδεσμοι, ούτε τα στενά ρούχα έχουν σχέση με τη νόσο.
Μύθος 9. Η καφείνη προκαλεί καρκίνο του μαστού.
Αλήθεια. Δεν έχει βρεθεί συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης μεγάλων ποσοτήτων καφείνης και πρόκλησης καρκίνου του μαστού. Αντίθετα, κάποιες έρευνες υπέθεσαν ότι η καφείνη ίσως και να έχει προστατευτική δράση.
Μύθος 10. Αν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, κυρίως λόγω οικογενειακού ιστορικού, δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα παραπάνω από την παρακολούθηση εμφάνισης των πιθανών συμπτωμάτων.
Αλήθεια. Μπορείτε να κάνετε αρκετά πράγματα για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, όπως η απώλεια βάρους στις παχύσαρκες, η τακτική γυμναστική, η ελάττωση ή και πλήρης διακοπή της κατανάλωσης αλκοόλ, καθώς και η τακτική αυτοψηλάφιση, κλινική εξέταση των μαστών και εκτέλεση μαστογραφίας. Επίσης, σε πολλές δυτικές χώρες, οι γυναίκες με βεβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό υποβάλλονται σε προφυλακτική μαστεκτομή (που ακολουθείται συνήθως από πλαστική εγχείρηση αποκατάστασης).
Μύθος 11. Οι ετήσιες μαστογραφίες εκθέτουν τη γυναίκα σε μεγάλα ποσά ακτινοβολίας και αυξάνουν τον κίνδυνο προσβολής της από καρκίνο.
Αλήθεια. Η αλήθεια είναι ότι η ακτινοβολία που λαμβάνεται είναι πολύ λίγη, ενώ η ωφέλεια από την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου είναι τεράστια. Η μαστογραφία μπορεί να εντοπίσει κάποιο όγκο πολύ πριν γίνει ψηλαφητός στο μαστό και να βελτιώσει σημαντικά την πρόγνωση της νόσου.
Μύθος 12. Οι βιοψίες μαστού με λεπτή βελόνα (FNA) μπορούν να διασπείρουν τα καρκινικά κύτταρα και να προκαλέσουν μεταστάσεις.
Αλήθεια. Δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που τεκμηριώνουν αυτή τη θεωρία, αφού ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε πειραματικά.
Μύθος 13. Αν η μαστογραφία είναι αρνητική, θα πρέπει να επαναπαυθούμε πλήρως.
Αλήθεια. Αν και η συμβολή της μαστογραφίας στη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι τεράστια, η εξέταση αυτή αποτυγχάνει στον εντοπισμό περίπου 10-20% των καρκινικών όγκων. Σε κάθε περίπτωση, η μέγιστη ασφάλεια της γυναίκας επιτυγχάνεται με το τρίπτυχο: αυτοψηλάφηση, κλινική εξέταση μαστών από ειδικό γιατρό και μαστογραφία.
Μύθος 14. Η ολική μαστεκτομή εγγυάται μεγαλύτερη επιβίωση σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού σε σχέση με το συνδυασμό μερικής μαστεκτομής-ακτινοθεραπείας.
Αλήθεια. Στην πραγματικότητα τα ποσοστά επιβίωσης των δύο θεραπευτικών προσεγγίσεων δεν παρουσιάζουν διαφορές. Η μετεγχειρητική πορεία της υγείας της ασθενούς εξαρτάται πρωτίστως από την επιλογή της καταλληλότερης θεραπείας από το θεράποντα ιατρό.
Μύθος 15. Οι υπέρβαρες γυναίκες έχουν την ίδια πιθανότητα προσβολής με τις γυναίκες φυσιολογικού βάρους.
Αλήθεια. Οι υπέρβαρες γυναίκες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να προσβληθούν από καρκίνο του μαστού, ιδίως αν μπήκαν αργά στην εμμηνόπαυση.
Μύθος 16. Οι θεραπείες υπογονιμότητας αυξάνουν τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του μαστού.
Αλήθεια. Οι επιστημονικές έρευνες που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα δεν τεκμηριώνουν τη θεωρία ότι οι θεραπείες υπογονιμότητας προκαλούν καρκίνο του μαστού.
Μύθος 17. Οι διακοπείσες κυήσεις (αμβλώσεις) αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Αλήθεια. Αν και οι αμβλώσεις διακόπτουν βίαια τον ορμονικό κύκλο (έχει αποδειχθεί ότι οι γυναικείες ορμόνες σχετίζονται με την καρκινογένεση), στην πραγματικότητα δεν έχει βρεθεί ουσιαστική συσχέτιση μεταξύ διακοπής κύησης και καρκίνου του μαστού.
Μύθος 18. Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να προληφθεί με ασφάλεια.
Αλήθεια. Αν και μπορούν να εντοπιστούν τα γονίδια που σχετίζονται με το καρκίνο του μαστού ή να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές στον τρόπο ζωής (απώλεια βάρους, τακτική άσκηση, διακοπή κατανάλωσης αλκοόλ κ.α.), αλλά και να γίνουν οι ενδεικνυόμενες προληπτικές εξετάσεις στο μαστό, περίπου το 70% των προσβεβλημένων γυναικών δεν έχει κανένα εμφανή αιτιολογικό παράγοντα και η προέλευση της νόσου είναι (προς το παρόν) άγνωστη!
Μύθος 19. Οι άνδρες δεν προσβάλλονται από καρκίνο του μαστού.
Αλήθεια. Οι άνδρες προσβάλλονται και αυτοί από τον καρκίνο του μαστού, αλλά τα ποσοστά τους είναι πολύ χαμηλά, προσεγγίζοντας περίπου το 1% των περιστατικών. Αυτό σημαίνει ότι και οι άνδρες θα πρέπει να απευθύνονται στο γιατρό τους, για κάθε ύποπτη διόγκωση στη συγκεκριμένη περιοχή.
Μύθος 20. Όποια γυναίκα έχει επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό καρκίνο του μαστού, θα προσβληθεί σίγουρα από τη νόσο.
Αλήθεια. Αν και οι γυναίκες που έχουν μητέρα, αδελφή ή γιαγιά με καρκίνο του μαστού βρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου, αυτό δε σημαίνει ότι θα προσβληθούν και οι ίδιες, αφού οι παράγοντες που οδηγούν στην καρκινογένεση δεν είναι πλήρως καθορισμένοι. Το βέβαιο είναι ότι αυτές οι γυναίκες θα πρέπει να ξεκινήσουν τις μαστογραφίες τουλάχιστον 5 χρόνια πριν την ηλικία διάγνωσης της νόσου των συγγενών τους ή μετά την ηλικία των 35 ετών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου