Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Γιατί άλλοι έχουν ίσια μαλλιά και άλλοι μπούκλες;

Άλλοι έχουν σγουρά μαλλιά ή μπούκλες και άλλοι ίσια μαλλιά. Πως γίνεται αυτό; Τι συμβαίνει και υπάρχει αυτή η διαφοροποίηση;




Τα μαλλιά παράγονται και βγαίνουν από τα λεγόμενα τριχοθηλάκια. Τα τριχοθηλάκια είναι υπεύθυνα στο να τροφοδοτήσουν τις τρίχες που πρόκειται να βγουν, με διάφορες πρωτεΐνες και με όλα τα υπόλοιπα συστατικά. Είναι υπεύθυνα ώστε κομμάτι κομμάτι, να την αναπτύξουν και να την ”σπρώξουν” προς τα έξω. Αυτά βρίσκονται κάτω από την επιδερμίδα και η τρίχα που παράγεται, ακολουθεί ένα συγκεκριμένο μονοπάτι για να βγει έξω.

Το όλο ”κόλπο” είναι στο σχήμα του τριχοθηλακίου και στην γωνία στην οποία σχηματίζουν σε σχέση με το μονοπάτι εξόδου. Αν αυτό το μονοπάτι είναι ευθύ και ο θύλακας της τρίχας είναι σε συνέχεια με την αρχή του μονοπατιού, τότε η τρίχα βγαίνει έξω συνεχίζοντας να μεγαλώνει σε ίσια γραμμή - ίσια μαλλιά.

Αν όμως αυτό το μονοπάτι δεν είναι ευθύ ή και ο θύλακας είναι σε αγκυλωτή κλίση - βρίσκεται υπό μεγάλη γωνία σε σχέση με το ”μονοπάτι εξόδου”, τότε η τρίχα ακολουθεί ”δύσβατο” μονοπάτι κατά την έξοδό της από το τριχοθηλάκιο με μεγάλες ”στροφές” και βγαίνει σγουρή. Άρα έτσι έχουμε μπούκλες - σγουρά μαλλιά.

Επίσης να αναφέρουμε πως ένας ακόμα συμπληρωματικός λόγος, είναι η υγρασία που έχει η τρίχα μας κατά την παραγωγή της.

Τρίχα πιο λιπαρή, έχει την τάση να είναι σχεδόν πάντα ίσια. Ενώ οι σγουρές τρίχες, έχουν πάντα την τάση ”έλλειψης” υγρασίας.


http://www.planitikos.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...