Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Στέβια, μια νέα γλυκαντική ουσία

Την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011 είναι η ημέρα που η οικογένεια των γλυκαντικών υλών στην Ευρώπη υποδέχτηκε μία νέα φυσική ουσία, που είναι ευρέως γνωστή στις χώρες όπου χρησιμοποιείται ως στέβια. Η στέβια (Stevia rebaudiana) είναι ένα θαμνώδες φυτό, του οποίου τα φύλλα σε σκόνη πρώτη χρησιμοποίησε η φυλή των Γκουαράνι της Παραγουάης, για να δώσει γλυκιά γεύση στα ποτά της. Σε κάποιες περιοχές, όπως η Νότιος Αμερική, το φυτό αναπτύσσεται, συλλέγεται και χρησιμοποιείται ως γλυκαντική ουσία (φυσική) εδώ και δύο αιώνες.

Οι γλυκοζίτες στεβιόλης που έχουν εγκριθεί για χρήση σε τρόφιμα και ποτά, είναι τα πιο γλυκά από τα δεκάδες γλυκά συστατικά των φύλλων του φυτού στέβια και είναι 200 με 300 φορές γλυκύτεροι από τη ζάχαρη. Το γλυκαντικό που προέρχεται από τη στέβια είναι ανθεκτικό ακόμη και σε θερμοκρασίες 200 βαθμών Κελσίου, ιδιότητα που επιτρέπει τη χρήση του στη μαγειρική και την ζαχαροπλαστική.

Οι πρώτοι έλεγχοι για την ασφάλεια της στέβια και των γλυκαντικών που προέρχονται από αυτή ξεκίνησαν στις αρχές του 1970 στην Ιαπωνία και σήμερα, οι Ιάπωνες, καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στη χρήση του γλυκαντικού παγκοσμίως, με τη στέβια να κατέχει το 40% της ιαπωνικής αγοράς στον τομέα των γλυκαντικών υλών.

Επιπλέον, πολλοί αρμόδιοι φορείς έχουν αξιολογήσει θετικά την ασφάλεια των γλυκαντικών από στέβια και στις μέρες μας τα γλυκαντικά με βάση τη στέβια χρησιμοποιούνται σε πολλές χώρες όπως η Αυστραλία, η Βραζιλία, η Ρωσία, το Μεξικό, η Τουρκία και πλέον, μετά από επίσημη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και στην Ελλάδα.

Οι αρμόδιοι οργανισμοί σε θέματα ασφάλειας τροφίμων, όπως είναι η Κοινή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα Πρόσθετα Τροφίμων (JECFA) του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (FAO/WHO), ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. (FDA) και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EFSA), έχουν καταλήξει ότι οι γλυκοζίτες στεβιόλης (δηλαδή τα γλυκαντικά από στέβια) είναι ασφαλή για χρήση σε τρόφιμα και ποτά. Οι γλυκοζίτες στεβιόλης δεν αποδίδουν θερμίδες και δεν επηρεάζουν τη γλυκόζη στο αίμα, χαρακτηριστικό που τους κάνει κατάλληλους για χρήση από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.

 Παγκράτη Κατερίνα, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
 http://www.mednutrition.gr

1 σχόλιο:

  1. Περισσότερες πληροφορίες για στέβια μπορεί κανείς να βρεί στο
    Στέβια
    Σχετικά με το φυσικό γλυκαντικό στέβιας EryStevio δείτε το παρακάτω link
    EryStevio
    Το φυσικό γλυκαντικό στέβια EryStevio μπορείτε να το βρείτε στα φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...