Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Οι στατίνες συνδέονται με τον διαβήτη

Οι γυναίκες μέσης ή και μεγαλύτερης ηλικίας που παίρνουν στατίνες για τον έλεγχο της χοληστερόλης αντιμετωπίζουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 σύμφωνα με νέα, μεγάλη μελέτη.

Οι ειδικοί παρόλα αυτά δεν θεωρούν ότι οι οδηγίες για τη χορήγηση των στατινών πρέπει να αλλάξουν, καθώς τα οφέλη από το φάρμακο υπερτερούν. Για τον ίδιο λόγο συνιστούν στις γυναίκες που παίρνουν στατίνες να μη διακόψουν τη θεραπεία τους.
Προσθέτουν όμως ότι οι μελλοντικές έρευνες σχετικά με τη συγκεκριμένη θεραπεία οφείλουν να εξετάσουν περισσότερους παράγοντες τονίζοντας ότι η αλλαγή της διατροφής και η άσκηση θα πρέπει να αποτελούν την πρώτη επιλογή όσων εμφανίζουν υψηλή χοληστερόλη ή υπέρταση.

Αυξημένος κίνδυνος κατά 48%
Η μελέτη, η οποία διεξήχθη από επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης στο Γούστερ και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Archives of Internal Medicine», έδειξε ότι οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση και παίρνουν οποιοδήποτε είδος στατίνης έχουν κατά 48% αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη σε σχέση με εκείνες που δεν παίρνουν το συγκεκριμένο φάρμακο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη Women’s Health Initiative (WHI), μια μεγάλη επιδημιολογική μελέτη που ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1990 στις Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθώντας την πορεία της υγείας περισσότερων από 150.000 γυναικών ηλικίας 50 ως 80 ετών.

Κατά την έναρξη της μελέτης αυτής είχαν καταγραφεί πληροφορίες σχετικά με το αν οι γυναίκες έπαιρναν στατίνες καθώς και σχετικά με άλλους παράγοντες κινδύνου για διαβήτη όπως το βάρος και τα επίπεδα φυσικής άσκησης. Στην πορεία της κάποιες από τις γυναίκες άλλαξαν, κατόπιν συστάσεων των γιατρών, τις διατροφικές συνήθειές τους ή πήραν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης ενώ άλλες δεν έκαναν αλλαγές στον τρόπο ζωής τους.

Μικρότερα ευρήματα στους άνδρες
Προηγούμενες μελέτες, οι οποίες έχουν διεξαχθεί κυρίως σε άνδρες, έχουν δείξει πολύ μικρότερη αύξηση του κινδύνου διαβήτη – περίπου 10-12%. Ορισμένοι ερευνητές θεωρούν ότι τα ευρήματα αυτά μπορεί να είναι περισσότερο ακριβή επειδή βασίστηκαν σε διαφορετική, πιο αξιόπιστη μεθοδολογία. Όλοι ωστόσο παραδέχονται ότι τα αποτελέσματα της τελευταίας αυτής μελέτης δείχνουν μια σύνδεση των στατινών με τον διαβήτη η οποία χρήζει διερεύνησης.

Οι αιτίες παραμένουν αδιευκρίνιστες, κάποιοι ειδικοί όμως θεωρούν ότι η επίδραση των στατινών στους μυς και στο ήπαρ ενδέχεται να ωθεί τον οργανισμό σε μεγαλύτερη παραγωγή γλυκόζης από το φυσιολογικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης ο κίνδυνος εμφανίστηκε περισσότερο αυξημένος στις γυναίκες ασιατικής καταγωγής καθώς και σε εκείνες που είχαν φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος. Το γεγονός ότι οι υπέρβαρες γυναίκες εμφάνιζαν μικρότερο κίνδυνο προκάλεσε έκπληξη στους ειδικούς, οι οποίοι προτείνουν ως πιθανή εξήγηση την αλλαγή στην κατανομή του λίπους που ενδέχεται να επιφέρουν οι στατίνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...