Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Προσοχή στις ύποπτες ελιές!

Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να σας θορυβήσουν
Οι περισσότεροι από εμάς δεν συνηθίζουμε να ελέγχουμε τους σπίλους ή αλλιώς ελιές που εμφανίζονται στο σώμα μας, θεωρώντας ότι δεν πρέπει να μας εμπνέουν καμία ανησυχία. Υπάρχει, όμως, η πιθανότητα κάποια από αυτές να εξελιχθεί σε μελάνωμα, μία από τις πιο επικίνδυνες μορφές καρκίνου στο σώμα.

Οι σπίλοι έχουν κάποια χαρακτηριστικά τα οποία θα πρέπει να μας θορυβήσουν και να επισκεφτούμε ένα δερματολόγο για περαιτέρω έλεγχο.

Υπάρχει ένας διεθνώς αναγνωρισμένος μνημονικός κανόνας ABCDE που μας βοηθά να ταξινομήσουμε όσα πρέπει να ελέγξουμε.

Α (asymmetry) ΑΣΥΜΜΕΤΡΙΑ του σπίλου ,δηλαδή αν χωρίσουμε το σπίλο σε κάθετο και οριζόντιο άξονα (γραμμή) το δεξί με το αριστερό και το πάνω με το κάτω τμήμα να μην είναι παρόμοια μεταξύ τους.

Β (border) Το ΟΡΙΟ στην περιφέρεια του σπίλου αν έχει προσεκβολές σαν δάκτυλα ή δαντελωτή όψη θα πρέπει να μας οδηγήσει για περαιτέρω έλεγχο στο δερματολόγο.

C (color) To ΧΡΩΜΑ του σπίλου αν δεν είναι ομοιόμορφο και έχει μεγάλη ποικιλία (πχ ένας ή περισσότεροι συνδυασμοί από μαύρα, καφέ, γκρι, μπλε, κόκκινα και λευκά στοιχεία) πρέπει να μας κινητοποιήσεις.

D (diameter) Η ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ της ελιάς, αν είναι πάνω από 5-6 χιλιοστά επίσης θεωρείται σημείο για διερεύνηση.

Ε (evolution) Η ΕΞΕΛΙΞΗ των ABCD δηλαδή η αλλαγή τους σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα (συνήθως απο μήνες μέχρι έτος) είναι το σημαντικότερο στοιχείο και πρέπει να απευθυνθούμε σύντομα στο δερματολόγο.

Αν επίσης δούμε μια καινούργια βλάβη να εμφανίζεται, ιδιαίτερα σε μεγαλύτερη ηλικία -μετά τα 40- και είναι διαφορετική από τις ελιές που ήδη έχουμε, πρέπει να προγραμματίσουμε εξέταση από ειδικό γιατρό σε σύντομο χρονικό διάστημα. Φυσικά η εμφάνιση του μελανώματος δεν εξαιρεί και μικρότερες ηλικίες οπότε γενικά δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε.

Άλλα στοιχεία που χτυπάνε το καμπανάκι του κινδύνου είναι η αιμορραγία μιας ελιάς, αν μας ξύνει ή χάνει τις τρίχες που είχε πάντα πάνω της και γενικότερα αν αλλάζει χαρακτηριστικά σε σχέση με οτι είχαμε συνηθίσει.

Ο δερματικός έλεγχος θα πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά περίπου δύο μήνες. 


http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...